Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

7 τρόποι να τρώει το παιδί σου λιγότερη ζάχαρη

Βοήθησέ το να κάνει πιο υγιεινές επιλογές.



Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στα παιδιά σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, είναι η παχυσαρκία. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, το CDC εκτιμά ότι το 25% των παιδιών 2 έως 5 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που επηρεάζουν το βάρος ενός παιδιού, αλλά η κατανάλωση ζάχαρης είναι ο πιο βασικός. Και φυσικά δεν αναφερόμαστε στη φυσική ζάχαρη που περιέχουν τα φρούτα και το γάλα, αλλά στην πρόσθετη ζάχαρη σε φαγητά και ποτά.

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά νηπιακής ηλικίας καταναλώνουν κατά μέσο όρο 10 με 12 κουταλιές ζάχαρη κάθε μέρα, σχεδόν 3 φορές παραπάνω από την ποσότητα που συνιστά η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (AHA).

Πώς μπορείτε να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης στο παιδί;

1. Αποφύγετε το έτοιμο και πρόχειρο φαγητό

Αν δεν υπάρχει κάτι στο σπίτι, είναι πιο πιθανό να μην το ζητήσει το παιδί. Αν έχετε πάντα μαζί σας κάποιο σνακ μη τυχόν και πεινάσει, προσπαθήστε να αποφύγετε σοκολατένια μπισκότα, ντόνατς, δημητριακά με ζάχαρη, muffins με σοκολάτα και γενικά οτιδήποτε περιέχει σοκολάτα. Προτιμήστε μπάρες δημητριακών, κορν φλέικς ολικής άλεσης, κομμένα φρούτα, κλπ, τόσο στη βόλτα όσο και στο σπίτι.

2. Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμα υγιεινά σνακ

Σε συνδυασμό με ό,τι είπαμε προηγουμένως, φροντίστε να έχει πάντα πρόσβαση σε κάτι υγιεινό. Για παράδειγμα, αφήστε ένα πιάτο με αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, ένα κομμένο μήλο, κομματάκια τυρί ή ό,τι άλλο προτιμάτε, στο τραπέζι της κουζίνας, ώστε να μπορεί να πάρει μόνο του στη διάρκεια της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό, και θα νιώσει πιο ανεξάρτητο, αφού το παιδί θα διαλέξει μόνο του πότε θα φάει ένα μικρό σνακ και θα βοηθήσετε να αποκτήσει περισσότερο υγιεινές συνήθειες στη διατροφή του.

3.Διαβάστε τις ετικέτες

Μην σας παραπλανούν οι ονομασίες των προϊόντων ή η χρήση τους. Η ζάχαρη έχει τρόπο να κρύβεται στα πιο απίθανα μέρη, ακόμα και σε φαγητά που δεν είναι γλυκά, όπως π.χ. η κέτσαπ. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διαβάσετε την ετικέτα με τα συστατικά και τα διατροφικά στοιχεία. Υπάρχουν για παράδειγμα μπάρες δημητριακών που περιέχουν σχεδόν 15 γρ. ζάχαρης! Αναζητήστε προϊόντα που δεν περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ή άλλα γλυκαντικά, όπως δεξτρόζη, μαλτόζη, σακχαρόζη, και προτιμήστε όσα αναγράφουν «χωρίς προσθήκη ζάχαρης». Έτσι δεν θα τους στερήσετε τις γλυκιές γεύσεις αλλά θα μειώσετε την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης.

4. Υγιεινά ποτά

Το νερό και το γάλα είναι οι πιο ασφαλείς επιλογές, όπως φυσικά και οι φυσικοί χυμοί που φτιάχνετε στο σπίτι. Οι χυμοί του εμπορίου αλλά και τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, με κάποια μάλιστα, όπως π.χ. τα αναψυκτικά τύπου κόλα που μπορεί να περιέχουν έως και 9 κουταλάκια ζάχαρη! Κρατήστε αυτά τα αναψυκτικά για ειδικές περιστάσεις και προτιμήστε πιο υγιεινές επιλογές.

5. Χυμοί με μέτρο

Σαφώς είναι πολύ πιο υγιεινός ο χυμός που φτιάχνουμε στο σπίτι, σε σχέση με τον έτοιμο, που περιέχει, όπως είπαμε, ζάχαρη. Ωστόσο, και τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη και μάλιστα στους χυμούς είναι πιο συγκεντρωμένη από ότι σε ένα φρούτο μόνο του, για αυτό θα πρέπει να τους δίνετε με μέτρο στο παιδί. Αν θέλετε, μπορείτε να τους αραιώνετε με νερό για να μειώσετε ακόμα περισσότερο την πρόσληψη ζάχαρης.

6. Γλυκό με πρόγραμμα

Για να μην σας ζητάει όλη μέρα να φάει γλυκό, συμφωνήστε με την οικογένειά σας ότι θα υπάρχει μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που μπορείτε να ενδώσετε στους γλυκούς πειρασμούς, για παράδειγμα, μετά το φαγητό. Δεν είναι ποτέ πολύ αργά να εντάξετε αυτόν τον κανόνα στην καθημερινότητά σας. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο εύκολο να αντισταθείτε σε ένα 3χρονο που ζητάει επιτακτικά να φάει μία σοκολατίτσα επειδή την είδε στο σούπερ μάρκετ.

7. Επιστρατεύστε τη βοήθεια και των άλλων μαμάδων

Αν το παιδί σας θα πάει στο σπίτι ενός φίλου/φίλης να παίξει, συζητήστε με τη μαμά του τους κανόνες τις οικογένειάς σας για τα γλυκά. Μπορεί να τη βοηθήσετε να κόψει κι εκείνη την περίσσια ζάχαρη στο παιδί της, με το να επιδείξει το δικό σας παιδί πιο υγιεινές επιλογές. Μπορείτε ακόμα να βοηθήσετε, φτιάχνοντας κάποιο σνακ που δεν είναι γλυκό για να προσφέρει το παιδί σας στους φίλους του.

Πηγή: Childit.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πασχαλινές δημιουργίες από τα χεράκια τους

Απολαμβάνουμε τις διακοπές του Πάσχα, φτιάχνοντας τα πιο όμορφα διακοσμητικά

ΠΑΙΔΙ

Μωρά του Μαΐου, φωτεινά σαν ηλιαχτίδες – δες σε τι ξεχωρίζουν

Όσοι γεννιούνται τον Μάιο ξέρουν, μεταξύ άλλων, να χαίρονται τη ζωή και να είναι δημιουργικοί

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 6 Μαΐου

Ασχοληθείτε με κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό πριν η ανία χτυπήσει την πόρτα σας

ΤΑΞΙΔΙ

Πασχαλινές διακοπές και «ταξιδεύουμε» σε μνημεία, πόλεις μέχρι και ζούγκλες σε όλο τον κόσμο

Από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού σου περιηγήσου σε υπέροχα μέρη με τους φίλους, τον σύντροφο ή την οικογένειά σου

CELEBS

Eurovision: «Εκτόξευση» για το Zari στα προγνωστικά του televoting

Σε ποια θέση βρίσκεται η Μαρίνα Σάττι στην ψηφοφορία του κοινού;