Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

10 Do Celebrate Mom Moments


Οι 10 στιγμές που ένιωσα την απόλυτη ευτυχία ως μητέρα.



Παλιότερα είχα ένα θέμα με τις Παγκόσμιες Ημέρες. Τις έβρισκα περιττές, ανούσιες, ανόητες. Γιατί, ας πούμε, να γιορτάζεις τον έρωτα μια φορά το χρόνο; Γιατί να θυμάσαι τη μαμά σου ή ότι είσαι μαμά μόνο τη δεύτερη Κυριακή κάθε Μάη; Με τον καιρό κατάλαβα ότι αυτές οι ημέρες έρχονται για να σε κάνουν να σκεφτείς λίγο πιο βαθιά. Να καταγράψεις στο προσωπικό σου ημερολόγιο τις στιγμές που περνούν και δεν χάνονται.

Και η Ημέρα της Μητέρας ήταν, είναι και θα είναι πολύ ξεχωριστή για μένα. Γιατί είμαι μαμά μιας υπέροχης, σοφής 8χρονης και, ναι, το γιορτάζω! 

Με αφορμή αυτή την τόσο φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα, θέλησα να μοιραστώ τις 10 Do Celebrate Mom Moments που ένιωσα απόλυτα ευτυχισμένη μέσα στη μητρότητα.

Δεν ήταν όταν η κόρη μου μίλησε για πρώτη φορά, ούτε όταν έκανε τα πρώτα της βηματάκια. Ούτε καν όταν πήγε πρώτη μέρα στο σχολείο.
Δεν ήταν όταν μού έφερε τον έλεγχο γεμάτο Α ούτε όταν πήρε μετάλλιο στα αγωνίσματα. 
Περηφάνεια, χαρά, αγαλλίαση, ναι, πολλές είναι οι στιγμές που μου χαρίζουν απλόχερα αυτά τα συναισθήματα.

Οι στιγμές όμως που νιώθω την απόλυτη πληρότητα, οι στιγμές που νιώθω ότι η κόρη μου ξεπερνά κάθε μου προσδοκία είναι αυτές οι 10 Do Celebrate Mom Moments:

1.Την πρώτη φορά που μου είπε «Θα σ’ αγαπώ για πάντα, ό,τι κι αν γίνει!». Ξαπλωμένη πάνω στο στήθος μου και κοιτώντας με βαθιά στα μάτια, με μια ματιά ενήλικη, παρά τα 6 της τότε χρόνια. 
My Do: Λες κάθε μέρα άπειρα «σ’αγαπώ» στο παιδί σου χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Κι αναπάντεχα έρχεται η μέρα που θα στο πει και εκείνο, λες και έχει συμπυκνώσει χιλιάδες δικά σου «σ’ αγαπώ» μέσα του.   

2.Την περίοδο που η μητέρα μου περνούσε μια περιπέτεια υγείας και ένιωθα πολύ στεναχωρημένη, ένα μεσημέρι η κόρη μου με ρώτησε τι έχω και της εξήγησα με λόγια απλά τι συνέβαινε. Και τότε με πήρε τρυφερά στην αγκαλιά της λέγοντας: «Μην αφήνεις αυτά τα όμορφα ματάκια να κλαίνε. Όλα θα περάσουν με την αγάπη μου!»
My Do: Μην υποκρίνεσαι πάντα την χαρωπή μαμά. Και η στεναχώρια, και η θλίψη, και το κλάμα είναι μέσα στη ζωή. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα. 

3.Η μέρα που μου έκανε το πιο «λαμπερό» δώρο! Έβαλε τις οικονομίες της στο πορτοφολάκι της, μου ζήτησε να πάμε σε ένα κατάστημα PANDORA, με άφησε απ’ έξω και μου είπε να περιμένω. Βγαίνοντας με περίμενε μια υπέροχη έκπληξη: Είχε διαλέξει και είχε πληρώσει μόνη της ένα ζευγάρι σκουλαρίκια Hearts of Love! Το πορτοφολάκι της ήταν πια άδειο αλλά η καρδούλα της γεμάτη!
My Do: Καμιά φορά δεν είναι το δώρο αυτό καθευατό, αλλά η κίνηση που μετράει. Για να είμαι ειλικρινής, τα σκουλαρίκια είναι τέλεια και κάθε φορά που τα βάζω με ρωτάνε από πού τα πήρα. Και με μεγάλη περηφάνεια αφηγούμαι αυτή τη μικρή αλλά τόσο σπουδαία ιστορία!

Pandora_earrings.jpg 

4.Εκείνη τη μέρα, έτρεχα και δεν προλάβαινα. Δουλειές, γραψίματα, σπίτι... Το απόγευμα που διαβάζαμε μαζί τα μαθήματα του σχολείου στο δωμάτιό της, μπαίνει ο άντρας μου πεινασμένος σαν λύκος. Δεν είχα προλάβει να μαγειρέψω και το άγχος μου ξεχείλισε. Βούρκωσα. Και τότε η Ιωάννα-Αγάπη μου είπε: «Μαμά, ξέρεις τι κάνω εγώ όταν η κυρία στον χορό μάς βάζει γρήγορη χορογραφία; Την κάνω με τον ρυθμό μου! Λέω μέσα μου «Ιωάννα, μην αγχώνεσαι. Χόρεψε». Αυτό να κάνεις κι εσύ. Χόρεψε με τον ρυθμό σου και θα τα καταφέρεις!».
My Do: Τα παιδιά έχουν πάντα μια πιο ξακάθαρη ματιά στα πράγματα και σου δείχνουν ότι η λύση είναι πολύ απλή, αρκεί να τη δεις. 

Pandora_dance.jpg

5.Τη μέρα που ήμουν απογοητευμένη γιατί δεν μου είχαν βάλει όσα χρήματα περίμενα από μια συνεργασία, η μικρή μου μού είπε: «Μαμά, σκέψου. Έχεις την οικογένειά σου; Ναι. Έχεις εμένα και τον μπαμπά που σε αγαπάμε; Ναι. Μην ξεχνάς ότι κάποιοι άνθρωποι δεν είναι τόσο τυχεροί. Μην στεναχωριέσαι για τα λεφτά. Δεν παίζουν ρόλο!».
My Do: Μαθαίνεις στο παιδί σου τις αληθινές αξίες, κι ας γκρινιάζει ότι θέλει κι άλλα παιχνίδια, κι άλλα ρούχα, κι άλλες λιχουδιές. Μέσα του έχει μπολιάσει το ουσιαστικό νόημα της ζωής. Η αγάπη και η οικογένεια. 

6.Πριν από 2 χρόνια, ενώ όλα τα παιδιά εκθειάζουν τη μαμά τους στην έκθεση του σχολείου, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, η Ιωάννα-Αγάπη έγραψε, εν μέσω πολλών θετικών: «Η μαμά μου έχει λίγο κοιλίτσα». Και έκρυψε την έκθεση για να μην τη δω και στεναχωρηθώ.
My Do: Ποτέ δεν πρέπει να μιλάς σε ένα παιδί με χαρακτηρισμούς για το σώμα του: «είσαι αδύνατη», «είσαι παχουλή», «πρέπει να κάνω δίαιτα», «έχω κοιλίτσα» αλλά να του δείχνεις πώς να αγαπάει το σώμα και τον εαυτό του φροντίζοντας για την υγεία του.   

Pandora_body.jpg

 

7.Όταν της είπα ότι θέλω να ανεβάσω στο blog τη συνταγή για τα κουλουράκια που φτιάχνουμε πάντα οι δυο μας, εκείνη γύρισε και μου είπε: «Μην τους πεις τίποτα. Πες τους ότι είναι η Μυστική Συνταγή της Αγάπης». 
My Do: Τίποτα δεν πετυχαίνει εάν δεν βάλεις αγάπη. Ούτε η καλύτερη συνταγή του κόσμου!

8.Όταν πήγε για πρώτη φορά κατασκήνωση, πριν από ένα χρόνο. Ήταν οι 11 πιο δύσκολες και αγχωτικές ημέρες της ζωής μου ως μαμά. Μια δοκιμασία για μένα που άξιζε να τη ζήσω για να ανοίξει τα φτεράκια της μακρυά μου. 
My Do: Πόσο πονάει όταν θέλεις να κάνεις το παιδί σου ανεξάρτητο, σου λείπει, αγωνιάς για το τι κάνει μακρυά σου, κι όμως σφίγγεις την καρδιά σου και γίνεσαι λιγότερο εγωιστής. Αξίζει.   

Pandora_camp.jpg

 

9.Κάθε μέρα που ξυπνάει και με τα αστεία, τα γέλια, τους αυτοσχέδιους χορούς και τα αυθόρμητα ποιηματάκια της γεμίζει όλο το σπίτι! Κάθε, μα κάθε μέρα.
My Do: Είναι ευλογία να είσαι μαμά. Απόλαυσέ το, ζήστο κάθε στιγμή! 

10.Η ημέρα που γεννήθηκε. Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008, 5.25 το πρωί. Τη στιγμή της γέννησής της ένιωσα μια μυστηριακή δέσμη φωτός, σαν ένα κάλεσμα θεϊκό, λες κι εκείνη την ώρα ο Θεός να ευλόγησε και τις δυο μας. Και όταν την πήρα για πρώτη φορά στην αγκαλιά μου και με κοίταξε στα μάτια ήξερα ότι μια υπέροχη περιπέτεια ζωής μόλις ξεκινούσε.
My Do: Όταν γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά, δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Πόσες Do Celebrate Mom Moments θα ζήσεις! Αυτό που ξέρεις είναι ότι θα γεμίσεις αυτό το πλασματάκι με όλη σου την αγάπη. 

Και αυτό σημαίνει Μαμά.   

Pandora_mom.jpg

 

Mom's tip: Σκέφτεσαι τι θα πάρεις στη μαμά σου για τη Ημέρα της Μητέρας;

Μπες στο www.pandora.net και διάλεξέ της το κόσμημα που θα μείνει στην καρδιά της για πάντα!

pandora_plus.jpg

Αν και μια ζωγραφιά ή μια καρτούλα είναι πάντα αρκετά για μια μαμά, ένα κόσμημα που θα φορά πάνω της θα κλείνει μέσα του όλη την αγάπη!

Pandora_plus1.jpg

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Nalyssa Green επιστρέφει με το νέο της single, «Όλα Τα Πάρτυ Του Κόσμου»

Από τον επερχόμενο δίσκο της με τίτλο Πολύ Καλή Στα Πάρτυ