«Μαμά, ποιον αγαπάς πιο πολύ; Εμένα ή το μωρό;»

Η ερώτηση που δεν μπορείς να αποφύγεις όταν κάνεις δεύτερο παιδί.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Αυτό το μικρό πλασματάκι που ήρθε στη ζωή σου για να την ανατρέψει, στα μάτια του πρώτου παιδιού σου φαντάζει σαν ένας μικρός διαολάκος που όλο σκούζει για να τραβήξει την προσοχή σου και να σε κάνει να μην ασχολείσαι με το μεγαλύτερο παιδί σου. 

Και κάποια μέρα έρχεται η ερώτηση:
«Μαμά, πες μου! Ποιον αγαπάς περισσότερο; Εμένα ή το μωρό;»

Είσαι προετοιμασμένη να απαντήσεις; Τι θα του πεις;

Μήπως σκέφτεσαι ως ιδανική την απάντηση «Καρδούλα μου, κανέναν δεν αγαπάω περισσότερο. Είστε και τα δύο παιδάκια μου και σας αγαπώ εξίσου και τους δύο»

Μμμ, μάλλον δεν είναι αυτή η απάντηση που περιμένει το παιδί σου καθώς αυτό που επιζητά είναι η αποκλειστικότητα και όχι το να μοιραστεί με το μωρό τα πάντα, πόσω μάλλον την αγάπη σου. 

Και τι να του πεις;
Ειλικρινά, είναι τόσο δύσκολο. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να ασχοληθείς μαζί του (ας πάρει λίγο αγκαλίτσα το μωρό και ο μπαμπάς) και να το ρωτήσεις γιατί σου κάνει αυτή την ερώτηση, τι το απασχολεί.

-Επίτρεψέ του να εκφράσει όλα τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτή την απορία: ζήλια, θυμός, οργή, ευκαιρία να τα αποκαλύψει.

-Πες του ότι για σένα είναι μοναδικός και ότι τον αγαπάς με μια αγάπη που όμοιά της δεν υπάρχει. Και αυτή είναι η αλήθεια. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και η αγάπη δεν μοιράζεται αλλά πολλαπλασιάζεται.

-Τέλος, καλό είναι να αναρωτηθείς μήπως λόγω του μωρού έχεις κάπως παραμελήσει το παιδί, δεν ασχολείσαι μαζί του όσο θα ήθελε (οκ, θα ήθελε όλη μέρα και όλη νύχτα αν ήταν δυνατόν), και μήπως θα έπρεπε να βρίσκεις λίγο χρόνο και για αυτό. 

Περνάει τη φυσιολογική φάση της ζήλιας- ας είσαι εκεί κοντά, σε χρειάζεται.  
 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares