Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Δυσλεξία: διάγνωση

Διάγνωση δυσλεξίας με ένα ιατρικό πρόγραμμα 10 λεπτών. Για πρώτη φορά στον κόσμο, από Έλληνα καθηγητή.



Θα σε γεμίσω τώρα λίγα επιφωνήματα γιατί μου βγαίνουν αυθόρμητα, αν δεν σε πειράζει. 

Επιτέλους! Κανένα παιδί να μην ταλαιπωρείται άδικα, να μην κακοχαρακτηρίζεται, να μην περνά δύσκολα στο σχολείο γιατί «είναι χαζός» και «κακός μαθητής». 

Μπράβο! Στον καθηγητή Γιάννη Ασλανίδη και την ομάδα του που δημιούργησαν το πρωτοποριακό ιατρικό πρόγραμμα «Radar» με το οποίο τα παιδιά με δυσλεξία θα μπορούν να αναγνωρίζονται με μια δεκάλεπτη αναγνωστική εξέταση. 

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από τον καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Χάρβαρντ, Στέλιο Σμυρνάκη, ο οποίος εξήγησε ότι:

«Η μέθοδος είναι πρωτοποριακή και μας επιτρέπει απολύτως να κάνουμε εντοπισμό της δυσλεξίας με παραμέτρους που είναι αντικειμενικές. Είναι η πρώτη φορά στον κόσμο που γίνεται κάτι τέτοιο. Σχεδιάζουμε μια κινητή ομάδα, να πηγαίνει από σχολείο σε σχολείο στην Κρήτη και να κάνει έλεγχο στους μαθητές της Γ' Δημοτικού κι έπειτα. Η μέθοδος συνίσταται στο να καθίσει το παιδί μπροστά από μία οθόνη υπολογιστή και να διαβάσει δύο κείμενα για περίπου 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης καταγράφονται οι κινήσεις των οφθαλμών, όπως διαβάζει το κείμενο και ύστερα γίνεται έλγχος για το αν υπάρχει αναγνωστικό πρόβλημα».

Ο δημιουργός της μεθόδου, καθηγητής Γιάννης Ασλανίδης επισημαίνει ότι «η μέθοδος αξιολογεί εύκολα και γρήγορα την αναγνωστική ευχέρεια ενός παιδιού. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε συγκεκριμένες ποσοτικές μετρήσεις σχετικά με ένα πλήθος παραμέτρων που επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα ενός ατόμου.
Συγκεκριμένα, μέσω ειδικά κατασκευασμένου λογισμικού, καταγράφεται επακριβώς το «αναγνωστικό μονοπάτι», δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει ένα κείμενο το κάθε παιδί. Είναι μία εξέταση εύκολη και γρήγορη, φιλική προς τον αναγνώστη, είτε αυτός είναι παιδί είτε ενήλικας και φυσικά καθόλου παρεμβατική, μιας και το μόνο που πρέπει να κάνει ο αναγνώστης είναι να διαβάσει ένα κείμενο μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Η μέθοδος αυτή αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει αρκετά τους ειδικούς του χώρου, προσφέροντας πληροφορίες που μπορούν να είναι κρίσιμες και για την όποια διάγνωση, αλλά και για τη σχεδίαση της όποιας πιθανής θεραπευτικής παρέμβασης».

Περιμένοντας το πρόγραμμα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ας πούμε ξανά ένα Μπράβο. Εάν έχεις ή ξέρεις κάποιο παιδί με δυσλεξία ή ενήλικα ο οποίος δεν διαγνώστηκε ποτέ για Χ λόγους, νιώθεις. Και επικροτείς. 

 

Τα συμπτώματα της δυσλεξίας διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία. Αν το παιδί παρουσιάζει κάποια καθυστέρηση στην ανάπτυξη της γλώσσας ή δυσκολία στο σχολείο, συχνά οι γονείς προβληματίζονται ότι μπορεί να έχει δυσλεξία.

Παρακάτω θα δείτε ενδεικτικές λίστες με τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους. Αν το παιδί έχει ένα ή δύο από τα στοιχεία αυτά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει δυσλεξία. Ωστόσο, αν παρουσιάζει περισσότερα συμπτώματα, τότε ίσως θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σιγουρευτείτε αν και κατά πόσο χρειάζεται βοήθεια το παιδί.

Δυσλεξία: διάγνωση - συμπτώματα

Συμπτώματα στην προσχολική ηλικία

- Ξεκινάει να μιλάει αργότερα από ό,τι τα περισσότερα παιδιά.
- Έχει μεγαλύτερη δυσκολία να προφέρει λέξεις. Μπορεί, για παράδειγμα, να αλλάζει το πρώτο γράμμα από κάποιες λέξεις, καθώς τις προφέρει δυνατά.
- Καθυστερεί να εμπλουτίσει με νέες λέξεις το λεξιλόγιό του και δυσκολεύεται να θυμηθεί τη σωστή λέξη για ένα πράγμα.
- Έχει πρόβλημα στην εκμάθηση της αλφαβήτου, των αριθμών, των ημερών της εβδομάδας, των χρωμάτων, των σχημάτων, στο πώς να γράψει το όνομά του.
- Έχει δυσκολία να απαγγέλλει απλά ποιηματάκια ή να βρει λέξεις που έχουν την ίδια ομοιοκαταληξία.
- Καθυστερεί να αναπτύξει επιδέξιες κινητικές ικανότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να καθυστερεί να μάθει πώς να κρατάει το μολύβι, να χρησιμοποιεί κουμπιά και φερμουάρ, ή να βουρτσίζει τα δόντια του.
- Δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τους ήχους στις λέξεις και να συνδυάσει ήχους για να σχηματίσει λέξεις.

Συμπτώματα από το νηπιαγωγείο μέχρι την ηλικία των 10

- Έχει δυσκολία στην ανάγνωση μεμονωμένων λέξεων που δεν περιβάλλονται από άλλες λέξεις.
- Δυσκολεύεται να μάθει τη σχέση μεταξύ γραμμάτων και ήχων.
- Συγχέει μικρές λέξεις όπως “σε” και “με”.
- Κάνει συχνά συγκεκριμένα λάθη στην ανάγνωση και αντίστοιχα ορθογραφικά λάθη, όπου συνήθως αλλάζει τη θέση γραμμάτων σε μια λέξη, ή εναλλάσσει το πρώτο με το τελευταίο γράμμα σε μικρές λέξεις.

Συμπτώματα από την ηλικία των 10 έως την ηλικία των 14 ετών

- Δεν διαβάζει όσο καλά θα έπρεπε για την ηλικία του.
- Αλλάζει τη σειρά των γραμμάτων σε κάποιες λέξεις.
- Δυσκολεύεται με την ορθογραφία και μπορεί να γράψει την ίδια λέξη με διαφορετικούς τρόπους στην ίδια σελίδα.
- Αποφεύγει να γράφει αλλά και να διαβάζει φωναχτά.
- Έχει δυσκολία με ασκήσεις/προβλήματα λέξεων στα μαθηματικά.
- Γράφει με δυσκολία ή δυσανάγνωστα. Επίσης, μπορεί να πιάνει περίεργα το στυλό, πολύ σφιχτά ή με όλη του την παλάμη.

Συμπτώματα από το γυμνάσιο και μετά

- Διαβάζει πολύ αργά και κάνει πολλά λάθη.
- Συνεχίζει να κάνει λάθη στην ορθογραφία και να γράφει την ίδια λέξη με πολλούς τρόπους στην ίδια σελίδα.
- Αποφεύγει τα τεστ που απαιτούν ανάγνωση και γραφή και καθυστερεί να κάνει ασκήσεις που περιλαμβάνουν ανάγνωση και γραφήΈχετε πρόβλημα να κάνει περιλήψεις ενός κειμένου.
- Έχει μειωμένη ικανότητα μνήμης και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει μια εργασία από ό,τι τα περισσότερα παιδιά.
- Έχει φτωχό λεξιλόγιο και δεν μπορεί να θυμηθεί πολλά πράγματα από ένα κείμενο που διαβάζει.

Πηγή: Childit.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός