Πώς θα επιβραβεύσεις μια συμπεριφορά του παιδιού ώστε να την επαναλάβει και στο μέλλον

Οι 4 «χρυσοί» κανόνες.

Γεωργία Κοντού

Η θετική ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς επιβράβευση ορισμένων επιθυμητών συμπεριφορών των παιδιών και να αυξήσει την πιθανότητα να τις επαναλάβουν στο μέλλον.

Πολλές μορφές θετικής ενίσχυσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου οι γονείς να ενισχύσουν και να παρακινήσουν τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών τους. Οι παρακάτω κανόνες θα σας βοηθήσουν να είστε πιο αποτελεσματικοί στο έργο σας:

έπαινος είναι ένα από τα καλύτερα μέσα για θετική ενίσχυση. Θα πρέπει να προσφέρεται με ειλικρίνεια και ενθουσιασμό για τα επιτεύγματα και τις προσπάθειες του παιδιού. Προσπαθήστε κάθε μέρα να βρίσκετε κάτι για να επαινέσετε το παιδί, αφού αυτό βοηθά στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής του. Μην χρησιμοποιείτε τον έπαινο μόνο όταν το παιδί σας έχει επιτυχία στην προσπάθειά του. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένες λέξεις, τις οποίες καλό θα είναι να συνδυάσετε με ένα χαμόγελο. Αντί για «Ωραία δουλειά» ή «Είσαι πολύ καλό παιδί», θα μπορούσατε να πείτε «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που βοηθάς την αδερφή σου. Πολύ ευγενικό εκ μέρους σου».

-Εάν θέλετε να είστε όσο πιο αποτελεσματικοί στο έργο σας, πρέπει να επιβραβεύετε το παιδί αμέσως μετά την εκάστοτε συμπεριφορά του. Αυτό αποτελεί μέσο για την ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς εκ μέρους του. Η καθυστερημένη ενίσχυση δεν είναι τόσο αποτελεσματική και δεν συνδέεται άμεσα με τη συμπεριφορά του παιδιού.

-Η αποτελεσματικότητα της θετικής ενίσχυσης βασίζεται επίσης στη συνέπεια. Θα πρέπει να εκπληρώνετε την επιβράβευση όταν έχετε δώσει την υπόσχεση σας στο παιδί. Δεν μπορείτε να προσφέρετε μια ανταμοιβή για μια δεδομένη συμπεριφορά και όχι για την επόμενη. Το σχέδιο κάθε φορά πρέπει να είναι «επιθυμητή συμπεριφορά, άμεση ενίσχυση». Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης εκπλήρωσης, τότε μπορείτε να ορίσετε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την διαδικασία της επιβράβευσης.

-Να είστε ευέλικτοι όσον αφορά τα είδη της θετικής ενίσχυσης που χρησιμοποιείτε. Μια συγκεκριμένη επιβράβευση για το ένα από τα παιδιά σας μπορεί να μην λειτουργήσει για το άλλο. Εξετάστε τα ενδιαφέροντα, την ηλικία και το επίπεδο της ανάπτυξης του κάθε παιδιού. Για παράδειγμα, ο γιος σας μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε επιπλέον χρόνο μπροστά από την τηλεόραση, ενώ τα αυτοκόλλητα με τις πριγκίπισσες μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για την κόρη σας.

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.grAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares