Αυτοί είναι οι 8 τύποι νοημοσύνης του παιδιού

Βρες σε ποιον ανήκει το δικό σου και ανακάλυψε τα ταλέντα του.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Το καθένα τους είναι ξεχωριστό, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το κάθε παιδί έχει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, και εάν είσαι μαμά παρούσα, σωματικά και ψυχικά, σίγουρα θα έχεις διακρίνει τα ταλέντα του δικού σου παιδιού.

Γνωρίζοντας τους 8 τύπους νοημοσύνης που υπάρχουν, θα μπορέσεις να το βοηθήσεις να ξεδιπλώσει τις κλίσεις του και να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο:  

1. Γλωσσική: Μιλά ωραία, έχει πλούσιο λεξιλόγιο, τους αρέσει να συζητάει. 
Αγόραζέ του πολλά βιβλία, πηγαίνετε μαζί σε βιβλιοπωλεία, και ενθάρρυνε τις κουβέντες μεταξύ σας καθώς και το να καταγράφει τις σκέψεις του. 

2. Λογικομαθηματική: Ρωτάει πολλά γιατί, φτιάχνει κατασκευές, ταξινομεί αντικείμενα, αναζητάει λύσεις. 
Δώστου τουβλάκια, εργαλεία, χαλασμένα αντικείμενα προς επιδιόρθωση, αλλά και βιβλία ή applications με γρίφους και σπαζοκεφαλιές. 

3. Κιναισθητική: Κινείται συνεχώς, χορεύει, αγαπά τη ζωγραφική, τις χειροτεχνίες και τη μαγειρική. 
Γράψτο σε δραστηριότητες με κίνηση, άφησέ το να παίζει στο δρόμο (εάν αυτό είναι εφικτό) ή σε πάρκα και παιδικές χαρές, καθώς και να εκφράζεται φτιάχνοντας κατασκευές, χειροτεχνίες και ζωγραφιές.
 
4. Νατουραλιστική: Θέλει να μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί για τη φύση και τα ζώα, ενώ αγαπά τις εκδρομές στην εξοχή. Πήγαινέ το στο Ζωολογικό Πάρκο, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Μουσείο Πειραμάτων, κάντε μια επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο, πάρτε του παιχνίδια με πειράματα. 

5. Χωροταξική: Τα παζλ είναι το αγαπημένο του παιχνίδι, του αρέσουν πολύ οι εικόνες, διαβάζει χάρτες και μπορεί να προσανατολίζεται. 
Παρότρυνέ το να ασχοληθεί με την τέχνη για τη χαρά της δημιουργίας περισσότερο.
 
6. Μουσική: Οι μελωδίες και οι ήχοι είναι η ζωή του, ενώ συχνά φτιάχνει στιχάκια για να θυμάται κάτι δύσκολο στα μαθήματά του. 
Γράψτο σε ένα μουσικό εργαστήρι, στο ωδείο ή σε εκπαιδευτικά προγράμματα με μουσική, ενώ εάν θέλει μπορεί να μάθει ένα μουσικό όργανο.
 
7. Διαπροσωπική: Απολαμβάνει την ομαδική εργασία και την ανταλλαγή ιδεών.  
Δώσε έμφαση στην έκφραση των συναισθημάτων του, παρότρυνέ το σε συνεργασίες, και δώστου την ευκαιρία για δημιουργικό παιχνίδι.
 
8. Ενδοπροσωπική: Προτιμά να περνά χρόνο μόνο του και να ηρεμεί. 
Συζήτησε μαζί του θέματα όπως η φιλία, η ζωή, η αλήθεια και άφησέ το να φιλοσοφεί για κάθε θέμα που το ενδιαφέρει. 

*Διάβασε περισσότερα στο βιβλίο «Πολλαπλή νοημοσύνη, Ανακαλύψτε τις ικανότητες, τις κλίσεις και τα κρυφά ταλέντα των παιδιών σας!», της Ελένης Γαρυφαλάκη, εκδόσεις Διόπτρα.
 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares