Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

5 μυστικά για να αναλάβετε χωρίς άγχος το ρόλο της μητέρας!

Είστε νέα μανούλα; Σταματήστε να ανησυχείτε! Μπορεί το ένστικτό σας να λέει ότι πρέπει να είστε πιο υπεύθυνη, πιο προσεκτική και πιο πρακτική, αλλά αυτό που χρειάζεστε πραγματικά είναι να χαλαρώσετε. 


Μαρία Μυλωνά

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σας υποσχόμαστε ότι θα απαλλαγείτε από τις αμφιβολίες που σας βασανίζουν για το νέο ρόλο σας.

1. Αφήστε το μωρό να πει αυτό που θέλει: Μπορεί να σας φαίνεται αβοήθητο, αλλά το μωρό σας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας μέσω των χειρονομιών και των κραυγών του. Πιο συγκεκριμένα, ο ψυχολόγος και συγγραφέας David Chamberlain αναφέρει ότι τα νεογέννητα μπορούν να φανερώσουν αυτό που σκέφτονται, πολύ πριν το δείξουν με τις πράξεις τους.

2. Μην πιέζετε το μωρό για κάτι που δεν θέλει: Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε εάν το μωρό σας δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει ορισμένες από τις βασικές διαδικασίες που σηματοδοτούν την ανάπτυξή του. Ορισμένα μωρά χρειάζονται μεγαλύτερη υποστήριξη από τους γονείς, όμως αφήστε να σας το αποκαλύψουν μόνα τους. Πότε πρέπει να ανησυχήσετε; Εάν το μωρό δεν χαμογελάει στους δύο μήνες ή δεν στηρίζεται μόνο του στους εννέα μήνες, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον παιδίατρο.

3. Δώστε στο μωρό προσωπικό χώρο: Δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να «ψυχαγωγήσετε» το μωρό. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το μωρό έχει λίγη ανάγκη από ηρεμία. Τα πάντα φαίνονται καινούρια στα νεογέννητα, με αποτέλεσμα να αναζητούν περισσότερη ησυχία και ανεξαρτησία, ώστε να εξερευνήσουν το περιβάλλον γύρω τους. Χρειάζονται, θα λέγαμε, ένα διάλειμμα από το να είναι συνεχώς το επίκεντρο της προσοχής όλων.

4. Χρειάζεστε χρόνο για να γνωρίσετε το μωρό: Ακριβώς επειδή είναι το δικό σας μωρό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γνωρίζετε τα πάντα για αυτό. Δεν είναι δυνατόν να έχετε όλες τις απαντήσεις ως γονέας ενός νέου μωρού. Όταν φωνάζει, το πιθανότερο είναι να μην ξέρετε τι είναι αυτό που χρειάζεται. Σκοπός δεν είναι να σταματήσετε το κλάμα, αλλά να εντοπίσετε το λόγο για τον οποίο κλαίει, συμπεριλαμβανομένης της πείνας, της αλλαγής πάνας ή του πόνου. Μην χρησιμοποιείτε απλώς την πιπίλα, ώστε να καταπνίξετε την ανάγκη του να σας πει τι είναι αυτό που χρειάζεται.

5. Χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φροντίδα ενός μωρού απαιτεί πολύ από τον προσωπικό σας κόπο και χρόνο. Μερικές φορές η προσπάθεια να βρείτε κάποιον στον οποίο θα εμπιστευτείτε το μωρό και η ενοχή που νιώθετε για το χρονικό διάστημα μακριά του μπορεί να είναι συντριπτική. Αν ολόκληρη η ζωή σας περιστρέφεται μόνο γύρω από τη φροντίδα του μωρού, μπορεί να εξαντληθείτε συναισθηματικά και σωματικά. Εάν βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, είναι σίγουρο ότι θα νιώσετε μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη και υπομονή ως μητέρα.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνετε όταν δεν είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεται το παιδί σας

4 σημαντικές συμβουλές για να σας καθοδηγήσουν στο να καταλάβετε τι νιώθει το παιδί σας και γιατί.

ΠΑΙΔΙ

Μελέτη δείχνει ότι η ποδηλασία στα γυμνασιακά χρόνια μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μάθημα ποδηλασίας βοήθησε τους μαθητές του γυμνασίου στη σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευεξία.

ΠΑΙΔΙ

3 απλοί τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για τα χρήματα και να «αλλάξετε τη ζωή του»

Συμβουλές από την Alexa von Tobel, επενδύτρια και συγγραφέα που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

Ξανά μεγάλος νικητής το «Oppenheimer» στα βραβεία SAG

Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν κυριάρχησε στις κατηγορίες των βασικών βραβείων

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου

Για να υπερασπίσετε τη θέση σας επιβάλλεται να είστε ψύχραιμοι

ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσική στη Στέγη: Correspondences - οι Soundwalk Collective με την Patti Smith

14 και 15 Μαρτίου η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock προσγειώνεται στη Στέγηστην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.