«Μαμά, σεισμός, φοβάμαι»

5 τρόποι για να καταπολεμήσεις τους φόβους του παιδιού σου.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Κουνηθήκαμε λιγάκι την Τρίτη το βράδυ και εκείνη ακριβώς την ώρα η μικρή μου ήταν δίπλα μου στην κουζίνα. Πήγε να μπει κάτω από το τραπέζι, το τραπέζι που έχουμε είναι γυάλινο και την εμπόδισα πιάνοντάς την από το χέρι και παίρνοντάς την αγκαλιά.

«Μαμά, φοβάμαι. Θα πέσει το σπίτι;». 

Ήταν η πρώτη φορά που έκανε σεισμό και τον ένιωσε. Αφού της εξηγήσαμε μερικά βασικά πράγματα, και την καθησυχάσαμε, η μικρή είπε:

«Γιατί δεν με άφησες να μπω κάτω από το τραπέζι; Να το κάνω αληθινά μια φορά. Ο κύριος στο σχολείο απλά σφυρίζει και μας λέει: Σεισμός!». 

Πέρα από την πλάκα, οι περισσότεροι φόβοι που έχουν τα παιδιά είναι αυτοί που τους μεταδίδουμε εμείς. Υπάρχουν όμως και άλλοι που έρχονται και τα βρίσκουν όπως ο φόβος για το άγνωστο ή ο φόβος για το σκοτάδι. 

Ας καταλάβουμε ότι ο φόβος είναι μέσα στη ζωή μας αλλά δεν πρέπει να τον αφήνουμε να μας καταβάλει και να μας καθηλώνει.

Μερικές απλές και ουσιαστικές συμβουλές πιστεύω ότι θα φανούν σε όλες μας χρήσιμες:

1. Καθιέρωσε μια ρουτίνα
Αν το παιδί είναι νήπιο, φτιάξε το πρόγραμμα της ημέρας και μείνε πιστή σε αυτό. Θέλεις να ξέρει ακριβώς πότε και τι θα κάνει κάθε μέρα.

2. Επίτρεψέ του να εκφράζεται
Τι νιώθει, τι το προβληματίζει, τι το φοβίζει, όλα όσα θέλει να σου πει. Ό,τι μένει ανείπωτο, συνήθως γιγαντώνεται.

3. Μην του μεταδίδεις τους δικούς σου φόβους
Θα σκαρφαλώσει, θα κάνει ρόλερ, θα τρέξει πολύ. Μην φοβάσαι. Θα πέσει, αλλά θα έχει δοκιμάσει τις αντοχές και τα όριά του. 

4. Μάθε το ότι οι φόβοι υπάρχουν για να τους αντιμετωπίζουμε
Η προστασία και η ασφάλεια της οικογένειας είναι βασικά αλλά το παιδί πρέπει να ξέρει να έρχεται και μόνο του με τους μπαμπούλες της ζωής του.

5. Εξήγησέ του ότι όλοι μας έχουμε φόβους
Ναι, και ο ατρόμητος μπαμπάς, και η δυναμική μαμά. Θυμήσου ποιοι ήταν οι δικοί σου φόβοι όταν ήσουν μικρή και μοιράσου αυτές τις ιστορίες με το παιδί σου. Θα νιώσει καλύτερα, κυρίως όταν του πεις ότι όλα αυτά βρήκες το θάρρος να τα αντιμετωπίσεις.     
 

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares