«Ντύσου καλά να μην αρρωστήσεις!»

Τα παιδιά-κρεμμύδια, ο μύθος και η αλήθεια πίσω από αυτά.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η αλήθεια είναι ότι ένα κρυάκι μας το κάνει τις τελευταίες μέρες. Για πρώτη φορά φέτος, εμείς, οι άνθρωποι της πόλης, βάλαμε κασκόλ, γάντια και σκουφιά για να πάμε στις δουλειές μας.

Και φυσικά, το πρωί, οι μάνες ντύσαμε σαν κρεμμύδια τα παιδιά μας για να πάνε στο σχολείο. Φανελάκι, ελαφρύ μπλουζάκι, χοντρό πουλόβερ από πάνω, μακρυές ζεστές κάλτσες, μπότες και... έτοιμα για σχολείο, ή για το βουνό, δεν ξέρω.

Μήπως το παρακάνουμε; Τι λες κι εσύ; Γιατί τα παιδιά, εάν υποθέσουμε ότι μέσα στο σχολείο έχουν θέρμανση (δεν είναι και αυτονόητο), θα βγουν στα διαλείμματα, θα τρέξουν, θα παίξουν, θα ιδρώσουν. Και αυτό το «ιδρώσουν» είναι τελικά το χειρότερο. Εκεί είναι που μπορεί να την πατήσουν, και τελικά να αρρωστήσουν.

Σίγουρα όταν κάνει κρύο θα ντυθούν καλύτερα. Όχι όμως όπως εάν πηγαίναμε π.χ. μια εκδρομή στο βουνό. Εκεί να μας δω τι θα τους φορούσαμε! (ισοθερμικά φουλ, ξέρω).

Νομίζουμε ότι ντύνοντας τα παιδιά μας καλά δεν θα αρρωστήσουν. Είναι αλήθεια;

Για να αρρωστήσει ένα παιδί, πρέπει να κολλήσει μια ίωση, λέει μια άλλη μάνα. Τι ισχύει τελικά;   

Κάτι ανάμεσα στα δύο ή μάλλον και τα δύο! Γιατί:

-Μια λοίμωξη οφείλεται σε λοιμογόνο παράγοντα, ιό ή βακτηρίδιο, ναι. Όμως... 

-Το ψύχος επιδρά αρνητικά στον οργανισμό του παιδιού (και του ενήλικα βεβαίως) γιατί καταστέλλει τις μεταβολικές διαδικασίες του, στο κυκλοφορικό αλλά και στο ανοσοποιητικό του σύστημα.

Για αυτό τα παιδιά πρέπει να προφυλάσσονται από το κρύο, και, τελικά, να ντύνονται καλά. (τι σημαίνει καλά, το είπαμε, έτσι;)About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares