Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πώς θα μάθεις στο παιδί σου να είναι γενναιόδωρο; Με αυτά τα 6 βασικά βήματα!

Ακολούθησέ τα.


Γεωργία Κοντού

Πολλές φορές είναι δύσκολο για ένα νήπιο ή ένα παιδί προσχολικής ηλικίας να κατανοήσει γιατί είναι σωστό να μοιραστεί ένα παιχνίδι, ένα μαρκαδόρο ή ένα βιβλίο με τα άλλα παιδάκια. Καθώς προσπαθείτε να διδάξετε στο παιδί σας τις βασικές αξίες της ζωής, ίσως χρειαστεί πρώτα από όλα να του εξηγήσετε την έννοια της γενναιοδωρίας.

Βήμα 1ο

Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων. Ένα παιδί που μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση κάποιου άλλου, μπορεί πιο εύκολα να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις του. Επειδή αυτό απαιτεί προσπάθεια στην πράξη, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να έχει μεγαλύτερη κατανόηση, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να το βάλετε να σκεφτεί. Για παράδειγμα, όταν δείτε ένα άλλο παιδάκι να κλαίει, μπορείτε να ρωτήσετε το δικό σας για ποιο λόγο νομίζει ότι είναι λυπημένο. Οι απαντήσεις του μπορεί να σας εντυπωσιάσουν!

Βήμα 2ο

Εξηγήστε στο μικρό σας ότι το να μοιραζόμαστε τα υπάρχοντά μας με τους άλλους μας κάνει γενναιόδωρους. Θα μπορούσατε να του πείτε: «Όταν οι άλλοι άνθρωποι χρειάζονται κάτι που έχουμε και που θα μπορούσαμε να τους δώσουμε, θα είμαστε γενναιόδωροι αν το μοιραστούμε μαζί τους. Η κοινή χρήση βοηθά τους άλλους ανθρώπους, πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε καλά».

Βήμα 3ο

Ανακαλύψτε πώς αισθάνεται το παιδί σας όταν κάποιος μοιράζεται κάτι μαζί του, προκειμένου να το βοηθήσετε να καταλάβει ότι η γενναιοδωρία είναι αμοιβαίο συναίσθημα. Θα μπορούσατε να του πείτε: «Πάω στοίχημα ότι χάρηκες πολύ που ο αδερφός σου μοιράστηκε το κουλούρι του μαζί σου, έτσι δεν είναι;». Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι θα μπορούσε να είναι είτε ο δέκτης είτε ο δωρητής σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Βήμα 4ο

Υπενθυμίστε στο παιδί ότι το να περιμένει τη σειρά του και να παίζει όμορφα είναι μια μορφή γενναιοδωρίας. Το να αφήνει ένα άλλο παιδάκι να χρησιμοποιήσει ένα παιχνίδι για κάποιο χρονικό διάστημα αποτελεί θαυμάσια άσκηση, αφού μπορείτε να εξηγήσετε στο μικρό σας ότι θα πάρει πίσω το παιχνίδι σύντομα. Δείξτε του πόσο χαρούμενος μπορεί να γίνει ο συμπαίκτης του, εάν το παιδί σας είναι γενναιόδωρο και περιμένει υπομονετικά τη σειρά του.

Βήμα 5ο

Επιδείξτε γενναιόδωρη στάση όσο πιο συχνά μπορείτε. Αναζητήστε τρόπους για να μοιραστείτε τα δικά σας πράγματα με άλλους, ώστε το παιδί να δει τη γενναιοδωρία στην πράξη. Αφήστε κάποιον να περάσει μπροστά σας στο ταμείο ενός καταστήματος, παραχωρήστε τη θέση πάρκινγκ και δωρίστε τα πράγματα που δεν χρειάζεστε πια. Το παιδί θα θελήσει να ακολουθήσει το παράδειγμά σας.

Βήμα 6ο

Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το παιδί σας κάθε φορά που ακολουθεί τη συμπεριφορά που του έχετε υποδείξει, ώστε να μπορέσει να την επαναλάβει ξανά στο μέλλον.

Επεξεργασία άρθρου: Μαρία Ιωαννάτου

Πηγή: Infokids.gr

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

8 φαινομενικά αθώες φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τι πρέπει να αποφεύγετε να λέτε και τι πρέπει να πείτε καλύτερα.

ΠΑΙΔΙ

Γιατί το χαρισματικό παιδί σας φαίνεται να βαριέται και να μην έχει κίνητρα

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Ellen Braaten σε συνέντευξή της στο fatherly δίνει συμβουλές για το πώς να το μεγαλώσετε ώστε να έχει περισσότερη ώθηση.

ΠΑΙΔΙ

Τι να κάνετε όταν δεν είστε σίγουροι για το πώς αισθάνεται το παιδί σας

4 σημαντικές συμβουλές για να σας καθοδηγήσουν στο να καταλάβετε τι νιώθει το παιδί σας και γιατί.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Πέμπτης 29 Φεβρουαρίου

Αφιερώστε τη μέρα στον εαυτό σας, κάνοντας ό,τι σας ευχαριστεί και σας ξεκουράζει

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς απο τις έμμονες ιδέες

Το αύριο δεν περιμένει… ούτε η ζωή σου

FOOD

Το ωφέλιμο διατροφικό προφίλ της ρίγανης

Η ρίγανη θεωρείται βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο και εκτός από άρωμα και γεύση προσφέρει και πολλά υγιεινά οφέλη