Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"Μαμά, τι είναι σεξ;"

Ας μιλήσουμε (στα παιδιά) για σεξ. 


Μαρία Μυλωνά

Έχουν περάσει  πολλά χρόνια από τη στιγμή που και εμείς είχαμε βρεθεί- ως παιδιά – στη θέση του ερωτώντος. Στις παλαιότερες γενιές, το θέμα ήταν λίγο ταμπού… οι γονείς μας έρχονταν σε δύσκολη θέση, μια που το θέμα σεξ ήταν απαγορευμένο. Σε πολλές οικογένειες μάλιστα, θεωρούνταν αιτία για τιμωρία! Ευτυχώς, πάνε αυτά, πέρασαν!  Πέρασαν;

Κάποιες φορές, και οι σημερινοί γονείς δυσκολεύονται να κάνουν μια απλή συζήτηση με τα παιδιά τους, ίσως γιατί δεν την έκαναν ποτέ και οι ίδιοι με τους γονείς τους.

«Μα είναι ακόμα μωρό!», σκέφτονται με έκπληξη, όταν  ο μικρός μπόμπιρας, ηλικίας 3-4 ετών αρχίζει και κάνει τα πρώτα ερωτήματα. Ακολουθούν στιγμές αμηχανίας… Πάνε πια οι εποχές που πιστεύαμε ότι μας έφερε στη ζωή ο πελαργός. Στην εποχή της τεχνολογίας, οι απαντήσεις αυτού του τύπου, μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν! Και σύγχυση βεβαίως. Κάποιοι γονείς, κάνουν ότι δεν άκουσαν την ερώτηση. Άλλοι ξεκινούν με πολλές λεπτομέρειες την ενημέρωση. Άλλοι είναι εντελώς απροετοίμαστοι και αλλάζουν θέμα! Ή ακόμα, απαντούν αόριστα και συγκεχυμένα. Κάποιοι άλλοι, μιλούν για μελισσούλες και λουλουδάκια!

Τα οφέλη μιας καλής συζήτησης! Η κ. Αλεξάνδρα Καππάτου μας προσφέρει χέρι βοήθειας!

«Το όφελος από τη σεξουαλική αγωγή του παιδιού είναι τεράστιο, διότι εκτός από τον προσανατολισμό που του παρέχετε, το βοηθάτε στη συναισθηματική του ανάπτυξη, αποκτά σεβασμό στον εαυτό του, εμπιστοσύνη σε σας, σωστή και υγιή στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα και το άλλο φύλο. Πολύ σύντομα το παιδί θα πάρει τις πληροφορίες του, συχνά αμφίβολης ποιότητας, από φίλους και συμμαθητές είτε από άλλα άτομα εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος».

Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών;

«Συνήθως μέχρι τα 5 του χρόνια, καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες που το παιδί δεν καταλαβαίνει και ενδεχομένως το τραυματίσουν ή του δημιουργήσουν απέχθεια για το σεξ. Οι απαντήσει μας πρέπει να είναι απλοϊκές και σαφείς, όπως για παράδειγμα:

-Ποιος γεννάει το παιδί;

Η μητέρα.

-Που έχει η μητέρα το παιδί;

Στην κοιλιά της μητέρας υπάρχει μια μικρή ευχάριστη θήκη, που είναι ειδικά φτιαγμένη για να φιλοξενεί το παιδί  μέχρι να γεννηθεί.

 -Πως μπαίνει το παιδί στην κοιλιά της μητέρας του;

Εδώ η απάντηση πρέπει να είναι προσεκτική και προσαρμοσμένη στην ηλικία του παιδιού. Μπορούμε να πούμε απλά ότι, σ ’αυτή τη θηκούλα υπάρχουν μερικά ωάρια, ένα από τα οποία μεγαλώνει και γίνεται παιδί με τη βοήθεια του πατέρα. Από τα 6 του χρόνια, αναζητά περισσότερες λεπτομέρειες, οπότε θα του μιλήσουμε αναλυτικότερα».

Όπως καταλάβατε, η ενημέρωση του παιδιού ξεκινά από την πρώτη νηπιακή ηλικία και μέχρι την εφηβεία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Μη φοβάστε τα ερωτήματα των παιδιών σας, είναι απόλυτα φυσιολογικά, δίνετε έτσι μηνύματα  στο παιδί για τις σχέσεις των δυο φύλων.

Προμηθευτείτε επιστημονικά βιβλία για γονείς και καλή αρχή!

Αλεξάνδρα Καππάτου -Ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος,  («Γνωρίστε το παιδί σας» – εκδόσεις ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ).  Από το 1986 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα ως ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος στον ιδιωτικό τομέα.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

6 συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε αν δεν θέλετε να κακομάθετε τα παιδιά σας

Κανείς δεν θέλει να μεγαλώσει παιδιά που νιώθουν ότι είναι όλα δικά τους, αλλά η συντριπτική μας επιθυμία να φροντίσουμε τα παιδιά μας μερικές φορές μας οδηγεί να κάνουμε πράγματα που δεν εξυπηρετούν αυτούς –ή εμάς– μακροπρόθεσμα.

ΠΑΙΔΙ

Δείτε σε τι ξεχωρίζουν τα παιδιά που γεννιούνται τον Μάρτιο

Tα μωρά του που γεννιούνται τον Μάρτιο έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά  

ΠΑΙΔΙ

8 φαινομενικά αθώες φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τι πρέπει να αποφεύγετε να λέτε και τι πρέπει να πείτε καλύτερα.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 5 Μαρτίου

Οφείλετε να είστε προσεκτικοί στις μεγάλες υποσχέσεις

ΣΙΝΕΜΑ

Dune: Part 2: Επιστροφή στον Arrakis και στο στο μεγάλο κινηματογραφικό υπερθέαμα

Ο Βασίλης Σπανός περιπλανιέται στις αχανείς ερήμους του Arrakis και στο μεγάλο σινεμά του σύγχρονου auteur της επιστημονικής φαντασίας Denis Villeneuve

SINGLES

Οι μεγαλύτεροι ενδόμυχοι φόβοι των ναρκισσιστικών ατόμων

Μπορεί να το κρύβουν καλά αλλά και οι ναρκισσιστές φοβούνται, δείτε λοιπόν τα αδύνατά τους σημεία