
ΠΑΙΔΙ
"Το παιδί μου λέει ψέματα!"
Τι μπορείς να κάνεις αν έχει υιοθετήσει το σύστημα... του Πινόκιο;
Μέχρι την ηλικία των πέντε ετών ένα παιδί δεν διακρίνει ξεκάθαρα την αλήθεια μέσα από τον φανταστικό κόσμο του, όπως εξηγεί η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου στο βιβλίο της "Γνωρίστε το παιδί σας". Πώς θα το αντιμετωπίσεις όμως αν από εκείνη την ηλικία και μετά αρχίζει να χρησιμοποιεί σκόπιμα το ψέμα, π.χ. για να καλύψει ένα σφάλμα του ή μια υποτιθέμενη ανεπάρκειά του;
Εξέτασε τα κίνητρα πίσω από το ψέμα του: Ποιο μήνυμα θέλει να σου δώσει; Μήπως το ψέμα του είναι ένας τρόπος να ξεφύγει από μια δύσκολη στιγμή ή να προστατευτεί από μια τιμωρία; Μήπως είναι ένδειξη της ανασφάλειάς του και της ανάγκης του να το προσέξεις;
Αναλογίσου μήπως είσαι πολύ αυστηρή ή επικριτική απέναντί του. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις καταφεύγουν τα παιδιά στο ψέμα.
Απόφυγε να το πιέσεις ή να το παγιδέψεις για να σου αποκαλύψει την αλήθεια. Έτσι, θα ενισχύσεις τον φόβο και την ανασφάλειά του.
Αν επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τόνισέ του μέσα από τον διάλογο ότι τα ψέματα κάνουν αυτούς που τα λένε να χάνουν την εμπιστοσύνη των άλλων. Σε περίπτωση που δεν παρατηρήσεις καμία αλλαγή, ίσως χρειαστεί να συμβουλευτείς ειδικό. Το ίδιο και αν το παιδί σου, παρόλο που έχει περάσει τα 8 χρόνια του, καταφεύγει στο παθολογικό ψέμα ή τη μυθομανία: δηλαδή, εξακολουθεί να δημιουργεί φανταστικές ιστορίες.
SELECTIONS
- 3 beauty ιδέες που κάθε γυναίκα που αγαπάει την ομορφιά οφείλει να κάνει πράξη το Σαββατοκύριακο
- Interview για δουλειά; Αυτό είναι το ιδανικό μακιγιάζ
- 6 τρόποι για να κάνεις styling στην καρό φούστα, το απόλυτο trend και αυτού του χειμώνα
- 100 χρόνια από τη γέννηση της μοναδικής Μαρίας Κάλλας