Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

4 + 1 τρικ για να αγαπήσουν τα παιδιά τα λαχανικά

Και δεν θα σου ξαναπεί: "Βρε, μαμά, πάλι μπρόκολο;"



Ας υποθέσουμε ότι βάζεις μπροστά στο παιδί σου μια λαχταριστή πίτσα και ένα πιάτο με λαχανικά. Τι πιστεύεις ότι θα επιλέξει; Οκ, ευκολάκι, την πίτσα φυσικά. 

Κανένα πρόβλημα, όλοι αγαπάμε την πίτσα, ιδίως όταν είναι σπιτική και βγαίνει ζεστή-ζεστή από τον φούρνο, γεμάτη με λαχαριστά, ψημένα λαχανικά. Ναι, λαχανικά, τι σου κάνει εντύπωση;

Το ξέρεις καλά ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι τα πλέον σημαντικά για τη διατροφή μας, μας γεμίζουν βιταμίνες, μέταλλα και αναγκαία συστατικά για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός, μικρών και μεγάλων. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα περισσότερα παιδιά δεν τρελαίνονται με τα λαχανικά και οι μανάδες κάνουν μεγάλο αγώνα να τα πείσουν να τα φάνε.

Δεν χρειάζεται τόση μεγάλη υπερπροσπάθεια. Αρκεί να ακολουθήσεις μερικούς απλούς τρόπους:

1. Φρόντισε να λειτουργείς ως πρότυπο για το παιδί σου. Εάν δεν αγοράζεις ποτέ λαχανικά, δεν φτιάχνεις ποτέ σαλάτα, δεν εκτιμάς την αξία του υγιεινού τρόπου ζωής, είναι πολύ δύσκολο να πείσεις το παιδί σου να τρώει σωστά.

2. Διώξε τη βαρεμάρα από τη μαγειρική σου. Λαχανικά δεν είναι μόνο η σαλάτα αλλά και νόστιμα στικ, μπιφτέκια λαχανικών, σος με λαχανικά, λαχανικά στην πίτσα που λέγαμε, ή στη σχάρα.

3. Μην λες τελεσίδικα "το παιδί μου δεν τρώει τα λαχανικά". Κάποιο από αυτά θα του αρέσει, δεν μπορεί.

4. Κάνε το παιδί συμμέτοχο στις αγορές για το σπίτι και βάλτο να επιλέξει μόνο του τα λαχανικά και να τα βάλει στις σακούλες.

5. Μπες στον κόσμο του fun food! Μια κόκκινη πιπεριά μπορεί να γίνει ένα ωραίο καπέλο πάνω από λίγο ρύζι, ένα φύλλο μαρουλιού ή μια τουφίτσα μπρόκολου μπορούν να γίνουν σύννεφα ή ό,τι βάλει ο νους σου πάνω σε ένα πιάτο που θα σερβίρεις και θα ενθουσιάσει τα παιδιά.

laxanika_mesa.jpg

* Σου αρέσει η ιδέα αλλά δεν μπορείς να σκεφτείς μόνη σου δημιουργικά πιάτα; Στο βιβλίο της Μαρίας Χολέβα "Στη Χώρα των Λαχανικών" (εκδόσεις Διόπτρα) θα βρεις 30 μοναδικές ιδέες για τέλεια fun food πιάτα με λαχανικά!

* Το Σάββατο 8/12 η Μαρία Χολέβα θα σε περιμένει μαζί με το παιδί σου, στις 12 η ώρα, στο βιβλιοπωλείο Χαρτόραμα στο Γαλάτσι (Αγίας Γλυκερίας ) για να φτιάξουμε παρέα δημιουργικά πιάτα, να φυτέψουμε λαχανικά και να περάσουμε τέλεια. Μαζί της θα είναι η υπογράφουσα, Αλεξάνδρα Παπαδάκη και η διατροφολόγος Νάσια Πασχαλέρη.  

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός