Η μέθοδος που ηρεμεί τα θυμωμένα παιδιά

Σωτήρια και για τις μαμάδες

Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Δεν έχω κάτι προσωπικά με τα παιδιά που θυμώνουν. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν χίλιους λόγους να το κάνουν. Πόσο υγιές είναι να εκφράζουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους!

Από την άλλη, καλό είναι τα παιδιά να μπορούν να ελέγχουν τον θυμό τους, αλλά πώς θα τους το μάθεις αυτό; (αν υποθέσουμε ότι πρώτα πρώτα εσύ το έχεις καταφέρει).

Θα σου μιλήσω για μια μέθοδο που λειτουργεί και ονομάζεται Τεχνική της Μικρής Χελώνας ή πιο επιστημονικά, της Εναλλακτικής Αντίδρασης, η οποία βοηθά το παιδί στον αυτοέλεγχο του θυμού, χωρίς καμία εν συνεχεία επέμβαση της μαμάς. 

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιστορία για ένα χελωνάκι που...:
«...κάθε φορά που πήγαινε στο σχολείο έμπλεκε σε καβγάδες με τα άλλα μικρά χελωνάκια, που το πείραζαν και το χτυπούσαν. Ο δάσκαλος το τιμωρούσε. 
Μια μέρα συνάντησε τη μεγάλη χελώνα, η οποία του είπε πως η απάντηση στο πρόβλημά του ήταν το καβούκι του. 
Του έδωσε τη συμβουλή να κρύβεται στο καβούκι του κάθε φορά που θύμωνε, μέχρις ότου να αισθανθεί καλύτερα. 
Το χελωνάκι έκανε ό,τι του είπε η μεγάλη χελώνα, και πραγματικά οι τσακωμοί σταμάτησαν, ο δάσκαλος δεν το μάλωνε και το σχολείο τού φαινόταν καταπληκτικό!». 

Πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί αυτή η ιστορία; Κάθε φορά που νιώθει έντονο θυμό, θα πρέπει να κάνει ορισμένες ασκήσεις: 
- Να φαντάζεται πως ο ίδιος είναι το χελωνάκι που κρύβεται μέσα στο καβούκι του μέχρι να νιώσει καλύτερα, και να σκεπάζει το κεφάλι με τα χέρια του.

- Να μαζεύει τα χέρια και τα πόδια του κοντά στο σώμα του.

- Να μένει για λίγη ώρα στην ίδια θέση προσπαθώντας να χαλαρώσει τους μύες του.

Η μέθοδος είναι αποτελεσματική, αλλά εάν σου φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί στο παιδί σου από εσένα την ίδια, ένας ειδικός ή ένας/μία παιδαγωγός θα μπορέσει να σε κατευθύνει σωστά. 


 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares