Οι Μικρές Κυρίες ξανάρχονται...

Σκέφτεσαι καλύτερη συντροφιά για το καλοκαίρι; 

Τζίνα Σπάρτακου

Η Μεγκ, η Μπεθ, η Τζο και η Έιμι είναι οι τέσσερις αδερφές Μαρτς, που αγαπούν η μια την άλλη. Και το μόνο βέβαιο είναι ότι όποιος διαβάσει την υπέροχη ιστορία τους, δεν μπορεί να μην τις λατρέψει!

Οι τέσσερις μικρές ζουν από κοντά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, αφού ο πατέρας τους υπηρετεί στον στρατό.

Η ζωή τους είναι δύσκολη και τα οικονομικά μέσα λιγοστά, αλλά με τη βοήθεια της μητέρας τους που καλύπτει όλα τα κενά με τον καλύτερο τρόπο, καταφέρνουν να δίνουν χρώμα στην αβεβαιότητα και τη στέρηση, να ανακαλύπτουν την καλή πλευρά κάθε πράγματος και να χαίρονται με αυτά που τους προσφέρει η ζωή.

Νικούν τα προβλήματα, τις επιπολαιότητες της νιότης, τα λάθη και τα ελαττώματά τους και επικεντρώνονται στο να βοηθούν φτωχούς και άρρωστους γείτονες αγνοώντας τις αντιδράσεις. Οι δοκιμασίες και οι δυσάρεστες περιπέτειες δεν σταματούν ποτέ, αλλά εκείνο που τις κρατά ενωμένες είναι η αγάπη που πλημμυρίζει το σπίτι τους.

biblin.jpg

«Τι φρικτό να σαι φτωχός!»  αναστέναξε η Μεγκ, κοιτώντας το φθαρμένο της φουστάνι.

«Δεν το βρίσκω σωστό άλλα κορίτσια να χουν ένα σωρό πράγματα κι άλλα τίποτε απολύτως»  πρόσθεσε η μικρούλα Έιμι ρουφώντας τη μύτη της απογοητευμένη.

«Έχουμε τον πατέρα και τη μητέρα, κι η μια την άλλη»  είπε με ικανοποίηση από τη γωνιά της η Μπεθ....

Να μια ιστορία που αντέχει στο χρόνο, γεμάτη ηθικά διδάγματα για τους εφήβους που θα το διαβάσουν για πρώτη φορά, αλλά και για τους ενήλικες που θέλουν να θυμηθούν τις λογοτεχνικές σελίδες που τους σημάδεψαν ως παιδιά.

Η Λουίζα Μέι Άλκοτ (1832-1888) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Τη δεκαετία του 1860 άρχισαν να δημοσιεύονται παιδικές ιστορίες της στην Atlantic Monthly. Λόγω της απήχησής τους, της ζητήθηκε να γράψει ένα μυθιστόρημα για κορίτσια. Αρχικά αρνήθηκε, αντιδρώντας περίπου όπως η Τζο, το αγοροκόριτσο του βιβλίου. Έχοντας μεγαλώσει μαζί με πνευματικές μορφές όπως ο Ρ. Γ. Έμερσον, ο Ν. Χόθορν ή ο Χ. Ντ. Θόρω, θεωρούσε ότι δεν της άρμοζε κάτι τέτοιο.

Τα χρέη της οικογένειας, όμως, την ανάγκασαν να αλλάξει γνώμη. Έτσι, το 1868 γράφτηκαν οι πολύ γνωστές πλέον Μικρές Κυρίες, έργο εμπνευσμένο από τη ζωή της, που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας του. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη και τόσο άμεση, ώστε την επόμενη χρονιά η Άλκοτ έγραψε στο ημερολόγιό της: «Δόξα τω Θεώ. Εξόφλησα όλα μας τα χρέη και έχουμε πια αρκετά για να ζούμε καλά... Τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχη».

Η νέα σειρά εφηβικής λογοτεχνίας και οι «Μικρές Κυρίες» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Φουρφούρι.

H αρχική φωτογραφία είναι από το Vanity Fair και την ταινία Little Women, με τις Meryl Streep και Emma Watson σε σκηνοθεσία Greta Gerwig και αναμένεται να βγει στις αίθουσες τα Χριστούγεννα του 2019.

 

 About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares