Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Βρεφικό μασάζ

Το καλύτερο δώρο για το μωράκι σας!


Τζίνα Σπάρτακου

Η Εύα Καλαϊτζόγλου, Yoga instractor και εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ IAIM (International  Association of Infant Massage) που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη, μας καταθέτει την πολύτιμη εμπειρία της.

‘‘ Για να κάνεις σε ένα μωρό μασάζ, πρέπει να πάρες την έγκρισή του, μου λέει. Βάζεις στα χέρια σου το λάδι, τα τρίβεις μεταξύ τους και του λες… θέλεις να σου κάνω τώρα λίγο μασάζ; Κι εκείνο με τον τρόπο ή τις κινήσεις του, σου δείχνει αν θέλει να δεχτεί το άγγιγμά σου.’’

Στη συνέχεια μαθαίνω οτι χάρη στα μαθήματα μασάζ που κάνουν οι γονείς με το μωράκι τους, ενισχύεται το μεταξύ τους δέσιμο και η λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Έτσι μια νέα μαμά, καταλαβαίνει πιο εύκολα τι θέλει να της πει το μωρό με το κλάμα του. Όταν για παράδειγμα τα μωράκια έχουν ανοιχτά τα χέρια τους, νιώθουν ανασφάλεια. Όταν πας να τα ακουμπήσεις για να ξεκινήσει το μασάζ και γυρνάνε το κεφάλι τους, σημαίνει οτι δεν το θέλουν… 

aain.jpg

Μέσα από αυτή την διαδικασία, οι νέοι γονείς γνωρίζονται με το μωρό τους, ενισχύεται ο μεταξύ τους δεσμός, το βοηθούν να νιώσει ασφάλεια, αναπτύσσεται η εμπιστοσύνη και το αίσθημα αγάπης.

Στα μαθήματα έρχονται και πολλοί μπαμπάδες, μας αναφέρει με ενθουσιασμό η Εύα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί οι νέοι μπαμπάδες έχουν πλέον ενεργό ρόλο μέσα στην οικογένεια.

Ως προς τα ωφέλη τώρα, το μασάζ ανακουφίζει το μωράκι από κολικούς και αέρια, από την δυσκοιλιότητα, μειώνει το στρες, οδηγεί σε πολύ καλύτερο ύπνο και βοηθά την παραγωγή ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη  που είναι η ορμόνη της  αγάπης. Η ωκυτοκίνη παράγεται από το σώμα μας όταν αγκαλιαζόμαστε, όταν αισθανόμαστε αγάπη.

Και καλό είναι, μας αναφέρει η Εύα, να χρησιμοποιούμε λάδια χωρίς μυρωδιές γιατί πρέπει το παιδί να αναγνωρίζει την μυρωδιά των γονιών του και να μην μπερδεύεται.

Ολοκληρώνοντας την συζήτησή μας, την ρωτώ αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει αυτά τα μαθήματα, τι πρέπει να γνωρίζει για κάνει μασάζ στο μωράκι του.

‘‘ Ξεκινάμε πάντα από τα ποδαράκια, γιατί είναι πιο εύκολο να το δεχτεί το παιδί σαν άγγιγμα. Μετά προχωράμε στην κοιλιά, στα χέρια , στο πρόσωπο και στην πλάτη. Οι κινήσεις που διδάσκει ο επαγγελματίας είναι συγκεκριμένες.

Αλλά κάθε γονιός από ένστικτο μπορεί να κάνει μασάζ στο μωράκι του όσο περισσότερο μπορεί, κάθε στιγμή και σε κάθε ευκαιρία, όπως την ώρα της αλλαγής της πάνας, ή μετά το μπάνιο.

Το κυριότερο από όλα, είναι όχι τόσο το μασάζ που θα δεχτεί το μωρό, αλλά η επαφή, η επικοινωνία, το άγγιγμα, το δέσιμο, το να του μιλάς και να έχεις λεκτική επικοινωνία μαζί του, να αισθανθεί την ασφάλεια οτι νοιάζεσαι, το φροντίζεις και το αγαπάς!’’

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ

«Στο πρώτο της πάθος, μια γυναίκα αγαπά τον αγαπημένο της, στη συνέχεια το μόνο που αγαπά είναι αγάπη» Lord Byron

Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών  στο Μεσολόγγι

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 19 Απριλίου

Δεν πρέπει να υποτιμάτε την καρδιά σας μονίμως, αλλά να της δίνετε προτεραιότητα

BLOGS

Σε ένα biopic για τον Frank Sinatra δια χειρός Martin Scorsese φημολογείται ότι θα παίξει ο Leonardo DiCaprio

Και το ίδιο ισχύει για την Jennifer Lawrence, που θα υποδυθεί κατά πάσα πιθανότητα τη δεύτερη σύζυγο του Sinatra, την ηθοποιό Ava Gardner