Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πρέπει το παιδί να διαβάζει στις διακοπές;

Μα το λέει και η λέξη... διακοπές!


Τζίνα Σπάρτακου

Δεν είναι λίγοι οι γονείς, που εύχονται αντί το παιδί να πάρει το ποδήλατο και να εξαφανιστεί με τους φίλους του στην πλατεία, να ανοίξει με χαρά την σχολική του τσάντα, να βγάλει το βιβλίο των μαθηματικών, ή της ιστορίας και από μόνο του να κάνει έστω μια μικρή επανάληψη σε όσα έμαθε την προηγούμενη χρονιά…

Πόσο φυσιολογική όμως είναι αυτή η εικόνα;

Η μόνη εποχή που τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να χαρούν τον ήλιο, τις παρέες και τη θάλασσα και να ξεκουράσουν το πνεύμα τους από τον φόρτο του χειμερινού προγράμματος, είναι το καλοκαίρι.

Επίσης όλοι οι ειδικοί αναφέρουν οτι καθόλου δεν θα πρέπει να υποτιμούμε την δυνατότητα που δίνουν οι διακοπές στα παιδιά για φυσική άσκηση. Τους κάνει δύο φορές καλό, το να έρθουν σε επαφή με την φύση, να παίξουν με τις παρέες τους και να γυμνάσουν το σώμα τους με τις αθλοπαιδιές και το κολύμπι.

aaabooksena.jpg

Ας προσπαθήσουμε να θυμηθούμε τα δικά μας παιδικά χρόνια των διακοπών... Υπήρχε ποτέ περίπτωση να μας προτρέψουν να κάνουμε επανάληψη στα μαθήματά μας και να υπακούσουμε;  Αδύνατον! Πετάγαμε την τσάντα και όταν ερχόταν ο Σεπτέμβριος τρομάζαμε να την ξαναβρούμε. Ούτε που την αφήσαμε δεν θυμόμασταν… Τα καλοκαίρια μας ήταν γεμάτα παρέες, μπάνια, ποδηλατάδες, μπουγέλα και ατελείωτα παιχνίδια μέχρι να μας μαζέψουν νύχτα οι μαμάδες και οι γιαγιάδες με το σκουπόξυλο.

Σήμερα που τα παιδιά μπαίνουν σε κλήμα ανταγωνισμού από την πρώτη δημοτικού, όλο και περισσότεροι γονείς ελπίζουν οτι το καλοκαίρι θα κερδηθεί το χαμένο έδαφος της προηγούμενης, αλλά και το στοίχημα της επόμενης χρoνιάς.

aaabooksdio.jpg

H άποψή μας όμως είναι, ότι αν το παιδί κάτσει να διαβάσει το καλοκαίρι, θα το κάνει με το ζόρι. Και δεν θα συγκεντρωθεί, γιατί το μυαλό του θα είναι στην μπάλα και στις βουτιές. Ας τα αφήσουμε λοιπόν να ανασάνουν, να χαρούν απόλυτα τις διακοπές και καλύτερα να ξεκινήσουν την καινούργια χρονιά με δύναμη και όρεξη, παρά κουρασμένα, απογοητευμένα και με καμμένο εγκέφαλο.

Και ας μην ξεχνάμε οτι υπάχουν πολλές δραστηριότητες που θα τα βοηθήσουν να ακονίσουν το μυαλό, την σκέψη και τις δεξιότητές τους: να μάθουν σκάκι, να φτιάχνουν παζλ, να παίζουν επιτραπέζια και παιχνίδια γνώσεων, να διαβάσουν εξωσχολικά βιβλία, να εξασκηθούν στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική και βέβαια να ασχοληθούν πιο συστηματικά με ένα σπορ!

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ