Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

"To έφηβο παιδί μου δεν διαβάζει"

Και δεν σηκώνει και κουβέντα…


Τζίνα Σπάρτακου

Αυτό μου έλεγε χθες το βράδυ μια φίλη και πρώην συνάδελφος, που στεναχωριόταν γιατί η κατάσταση στο σπίτι με τους δύο γιούς στην εφηβεία ( α᾽και β᾽γυμνασίου) είναι σχεδόν εμπόλεμη. Εκείνη γυρίζει αργά το  βράδυ από την δουλειά και τους ρωτάει αν διάβασαν κι αν έκαναν τα μαθήματά τους. Εκείνα θυμώνουν, ενοχλούνται που τους κάνει συνέχεια κήρυγμα, κλείνονται στο δωμάτιό τους, τσαντίζονται και εννοείται δεν διαβάζουν καθόλου. Το ίδιο όμως πρόβλημα αντιμετωπίζουν πάρα πολλές οικογένειες. Τα εφηβάκια δεν σηκώνουν κουβέντα, τσαντίζονται με το παραμικρό, δεν κάθονται να διαβάσουν, δεν δέχονται παρατηρήσεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το κινητό, το playstation και να βγουν με τους φίλους τους για skate. Κι οι γονείς κοντεύουν να τρελαθούν…

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στην κυρία Αγγελική Σανδήλου – Γαβαλά,  Κλινική Ψυχολόγο MSc, Ψυχοθεραπεύτρια και ζητήσαμε την βοήθεια και την γνώμη της γι´ αυτήν την περίπτωση.

allyou: Πώς μπορεί μια μαμά να αντιμετωπίσει ένα εφηβάκι που δεν διαβάζει καθόλου και δεν σηκώνει και καμία κουβέντα;

Α. Σανδήλου: Το πρώτο βήμα είναι να δει η μαμά και ο μπαμπάς, ποιανού είναι το πρόβλημα. Το ότι το παιδί δεν διαβάζει, είναι αποκλειστικά και μόνο δικό του πρόβλημα και όχι των γονιών. Όσο η μαμά συμπεριφέρεται σαν να είναι να είναι δικό της το πρόβλημα, η σχέση οδηγείται σε σύγκρουση. Μόνο όταν δει ξεκάθαρα και αποδεχτεί ότι το θέμα αυτό είναι του παιδιού, από εκεί και πέρα θα αλλάξει όλη η συμπεριφορά της, θα μπορέσει να σκεφτεί και να λειτουργήσει πιο ψύχραιμα. Και μόνο έτσι, θα δει την σχέση με τα παιδιά της να πηγαίνει καλύτερα.

allyou: Ναι, αλλά αν δεν ενδιαφερθούμε καθόλου, το παιδί δεν θα μπει ποτέ σε ρυθμό διαβάσματος και όταν έρθει η ώρα των Παννελληνίων, δεν θα τα βγάλει πέρα.

Α. Σανδήλου: Όταν δεν αφήνουμε το παιδί να αναλάβει τις ευθύνες του, δεν το αφήνουμε να τις συνειδητοποιήσει και να δει τις επιπτώσεις από την συμπεριφορά του, τότε το παιδί δεν θα μάθει ποτέ να λειτουργεί υπεύθυνα. Και είναι σημαντικό αυτό να γίνει νωρίς, στις πρώτες τάξεις, για να το μάθει αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν ένα παιδί δεν μπορεί να κάτσει να διαβάσει και δεν ενδιαφέρεται να πηγαίνει καλά στο σχολείο, ότι και να κάνουν οι γονείς, πάλι θα συνεχίσει να μην διαβάζει.

allyou:Υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα;

Α.Σανδήλου:  Ο γονιός πρέπει να εστιάσει στον τρόπο που διαχειρίζεται το παιδί και την κατάσταση. Αντί να του φωνάζει και να του λέει ''δεν διάβασες, θα χάσεις την τάξη'',  σε πρώτη φάση, μπορεί να μειώσει τις παροχές, εξηγώντας στο παιδί, ότι εφόσον δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, δεν θα μπορέσει να βγει το Σάββατο με τους φίλους του. Έτσι το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η συμπεριφορά του αυτή έχει κάποιο κόστος. Είναι σημαντικό και καλό για το παιδί να λειτουργεί μέσα σε κάποια πλαίσια και να υπάρχουν σαφή όρια μέσα στα οποία πρέπει να λειτουργεί. Όλα αυτά βέβαια θέλουν χρόνο, δέσμευση και συνέπεια. Δεν αλλάζουν οι σχέσεις από την μια ημέρα στην άλλη...

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Τα μαλλιά μας τώρα έχουν ταυτότητα!

Η Taft, Νο1 μάρκα Styling στην Ευρώπη, ήρθε πιο ανανεωμένη από ποτέ και παρουσίασε τα νέα της προϊόντα μέσα από υπέροχα χτενίσματα!

FASHION RADAR

Η Zendaya έλαμψε στην πρεμιέρα της νέας της ταινίας μέσα σε μια ξεχωριστή δημιουργία Ελληνίδας δημιουργού

Ποιας σχεδιάστριας είναι το φόρεμα που επέλεξε η δημοφιλής ηθοποίος;

BEAUTY NEWS

Η Margot Robbie υιοθετεί το πιο trendy κούρεμα της χρονιάς και τώρα θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς bob

Δείτε τη μεγάλη αλλαγή στο hair look της αγαπημένης ηθοποιού