Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Εφηβική ακμή: Πώς να την αντιμετωπίσετε

5 ... σπιτικά tips



Η ακμή είναι συνηθισμένο πρόβλημα. Εμφανίζεται στην περίοδο της εφηβείας και «βασανίζει» τους εφήβους με ατέλειες, σπυράκια και μαύρα στίγματα, είτε στο πρόσωπο είτε σε κάποιο άλλο μέρος του σώματος τους. Η ακμή ξεκινά γύρω στην ηλικία των 13 ετών, παράλληλα με την αρχή της επίδρασης των ορμονών και την παραγωγή σμήγματος. Αφορά και τα δύο φύλα, με τη διαφορά ότι στις γυναίκες εμφανίζεται νωρίτερα.

 

 

Συνήθως, η εφηβική ακμή εξαφανίζεται μόλις περάσει το παιδί την εφηβεία. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να διαρκέσει λίγο περισσότερο, κάτι που οφείλεται σε λόγους όπως η διατροφή, το άγχος ή οι ορμονικές διαταραχές.

Παρακάτω θα βρεις πέντε σπιτικά tips που βοηθούν την ακμή να ηρεμήσει, πέρα από μια σταθερή φαρμακευτική θεραπεία.

Μάσκα προσώπου με μέλι και κανέλα. Το μέλι και η σκόνη κανέλας μπορούν να λειτουργήσουν κατά των βακτηρίων που επιδεινώνουν την ακμή. Η προετοιμασία είναι πολύ απλή και εύκολη: ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας με μια κουταλιά της σούπας μέλι. Καθαρίστε το πρόσωπο σας και απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του προσώπου. Αφήστε για 20 λεπτά κα ξεπλύνετε το. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την μάσκα δύο φορές την εβδομάδα.

 

 

Πράσινο Τσάι. Η τοπική εφαρμογή κρεμών με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, τείνει να μειώσει την ποσότητα σμήγματος που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες. Αυτό, οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχει το πράσινο τσάι. Πέρα από τις κρέμες όμως, μπορείτε να καταναλώνετε  ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα ή να κάνετε κομπρέσες πράσινου τσαγιού πάνω στα σπυράκια.

 

 

Καταναλώνετε βιταμίνη Α και Ε.  Διατροφικές πηγές βιταμίνης Α είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, τα κολοκυθάκια, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η ντομάτα, το μάνγκο, η κόκκινη πιπεριά, τα αυγά. Επίσης βιταμίνη Ε θα βρείτε στις τροφές όπως τα σπαράγγια, τα χόρτα, το αβοκάντο, το σπανάκι, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια.  Μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκείς βιταμίνες Α και Ε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης της ακμής και να οδηγήσει σε καθαρό δέρμα.

Ο ψευδάργυρός βοηθάει. Η τοπική χρήση ψευδαργύρου μπορεί να είναι χρήσιμη καθώς απορροφά το περιττό σμήγμα και μειώνει την ερυθρότητα του δέρματος. Ψευδάργυρο μπορείτε να καταναλώνετε και από τροφές όπως βρώμη, πουλερικά, θαλασσινά  κ.α.

Κάντε γυμναστική. Η άσκηση έχει, φυσικά, θετικό αντίκτυπο στη γενική υγεία ενός εφήβου, αλλά και στην ακμή ειδικά. Η καθημερινή έντονη άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, περισσότερο οξυγόνο μεταφέρεται στα κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα περισσότερες θρεπτικές ουσίες να απορροφηθούν από αυτά. Ταυτόχρονα, ο ιδρώτας αποβάλλει τοξίνες και  καθαρίζει τους πόρους της  επιδερμίδας. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει λιγότερη απόφραξη των πόρων.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός