Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Βahama Mama: «Κόψε σου λέω τις κακές συνήθειες»

Oλοι μας, μα όλοι μας έχουμε και από αυτές


Νάντια Γεωργίου

 

Όλοι μας, μα όλοι μας, μικροί και μεγάλοι έχουμε πολλές όμορφες συνήθειες. Χαιρόμαστε και περηφανευόμαστε γι’ αυτές. Και τις διαφημίζουμε έντονα ιδιαίτερα στα παιδιά μας. Έλα όμως που όλοι μας, μα όλοι μας έχουμε και «κακές συνήθειες». Ξέρεις, εκείνες που δεν θέλουμε με τίποτα να δουν ούτε οι φίλοι, ούτε οι γνωστοί, ούτε οι συνεργάτες κυρίως όμως τα παιδιά μας. Κάποιες είναι ανώδυνες ενώ άλλες εξαιρετικά επικίνδυνες και για τον εαυτό μας και για τους γύρω μας.  Από το πλέον συνηθισμένο  «αφήνω τα βρώμικα ρούχα στο πάτωμα» μέχρι το «έχω εθιστεί στο αλκοόλ αλλά δεν το παραδέχομαι».

Συνήθως καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνουμε διαφορετικά για να είμαστε πιο χαρούμενοι, να έχουμε καλύτερες σχέσεις με την οικογένειά μας ή καλύτερη εργασία. Το πρόβλημα είναι πως πιστεύουμε ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά και ισχυρή θέληση για να τα καταφέρουμε. Και σταματάμε εκεί. Αυτό όμως που πραγματικά χρειάζεται, το κλειδί, είναι να δουλέψουμε πιο έξυπνα, όχι απαραίτητα πιο σκληρά. Να δημιουργήσουμε δηλαδή τις συνθήκες που θα μας βοηθήσουν να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα ξανά και ξανά ώστε κάποιες συμπεριφορές μας να μπουν στον θετικό «αυτόματο».

Πως θα το πετύχουμε αυτό; Δημιουργώντας μια διαφορετική, συναρπαστική ρουτίνα. Και τι εννοώ με αυτό; Η ρουτίνα είναι μια σειρά πράξεων που μου δίνει μια «ανταμοιβή» με κάνει δηλαδή να αισθάνομαι καλύτερα. Παράδειγμα, κάθε Παρασκευή μετά τη δουλειά πηγαίνω στο σπίτι, βάζω τη φόρμα μου, κάθομαι στον καναπέ, τρώγω τσιπς και βλέπω ταινία. Ή κάθε πρωί ξεκλειδώνω το αυτοκίνητο, ανοίγω την πόρτα του οδηγού, βάζω τα πράγματά μου στο διπλανό κάθισμα, δένω τη ζώνη μου, βάζω το πόδι μου στο αμπραγιάζ, το κλειδί στη μηχανή και ξεκινώ. Το μυαλό μου έχει αποθηκεύσει αυτήν την σειρά ενεργειών και την επαναλαμβάνει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κάθε φορά (ρουτίνα) . Είτε πρόκειται για καλές είτε για κακές συνήθειες.

Και το «κερασάκι» για να ενθαρρύνουμε περισσότερες καλές συνήθειες: Είναι αναγκαίο να κάνουμε μικρές ή μεγάλες αλλαγές στο περιβάλλον μας. Για να φροντίσουμε τη διατροφή μας όταν βλέπουμε ταινία, βοηθάει να έχουμε ένα πιάτο με φρέσκα φρούτα στο τραπεζάκι μπροστά από την τηλεόραση (και ντουλάπια χωρίς τσιπς). Για να ελαττώσουμε το κάπνισμα βοηθάει να βάλουμε εμπόδια που μας δυσκολεύουν να αγοράσουμε τσιγάρα.  Δουλεύοντας έξυπνα και με ενθουσιασμό αλλάζουμε τις συνήθειές μας.

Αν υπάρχει κάποιο θέμα που σ’ ενδιαφέρει και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα επικοινώνησε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Για περισσότερες πληροφορίες για εμένα και τη δουλειά μου κάνε κλικ στο www.itsmylife.gr. Γιατί η ζωή είναι δική σου!

 

To Βahama Mama είναι το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.