Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Σε ανησυχεί η φετινή επιστροφή του παιδιού σου στο σχολείο;

Σου θυμίζω πως τα παιδιά καθρεφτίζουν τα δικά μας συναισθήματα


Νάντια Γεωργίου

 

 

Σε μερικές μέρες ξεκινά το σχολείο. Τα παιδιά είναι χαρούμενα που θα ξαναδούν τους φίλους τους και θα μοιραστούν τα νέα του καλοκαιριού. Όμως αυτήν τη χρονιά η επιστροφή στο σχολείο δεν θα είναι όπως πέρσι. Με τον COVID-19 πάνω από τα κεφάλια μας, αυτή η επιστροφή θα είναι ιδιαίτερη, μια καινούρια εμπειρία και για τα παιδιά και για τους γονείς αλλά και για τους δασκάλους. Πως λοιπόν προετοιμάζεις το παιδί σου να αντιμετωπίσει τις νέες συνθήκες στην καθημερινότητά του; Δεν θα μιλήσω για τις μάσκες ή για το πλύσιμο των χεριών. Θα μιλήσω για το συναισθηματικό κομμάτι που κάποιες φορές, άθελά μας, το παραβλέπουμε.


https://www.instagram.com/p/CE6hy9PDgb1/


Ξεκίνα από τον εαυτό σου. Εσύ πως αισθάνεσαι που το παιδί σου θα πάει σχολείο; Αν είσαι αγχωμένη το ίδιο θα είναι και το παιδί σου. Αν πιστεύεις ότι όλα είναι χάλια και έτσι θα συνεχίσουν το ίδιο θα πιστεύει και το παιδί σου. Αν η στάση σου είναι θετική και μετρημένη την ίδια ακριβώς στάση θα έχει και το παιδί σου. Σου θυμίζω πως τα παιδιά καθρεφτίζουν τα δικά μας συναισθήματα. Όσο πιο ήρεμη και σταθερή είσαι τόσο καλύτερος και ο τόνος της φωνής σου και τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα για το παιδί. Αν έχεις πιο μικρά παιδιά, για να μην έχουν άγχος, είναι πολύ σημαντικό να τα διαβεβαιώσεις ότι είναι εντάξει αν ξεχάσουν κάποιους κανόνες. Άλλωστε γι’ αυτό είναι οι δάσκαλοι εκεί.

https://www.instagram.com/p/CE6g7lQgln_/


Άκουσε το παιδί σου και τις πιθανές ανησυχίες του. Άφησέ το να μιλήσει και μην βιαστείς να πεις τη γνώμη σου. Ίσως φοβάται ότι θα χάσει τους φίλους του αν δεν πάνε φέτος στο σχολείο. Αν παρατηρείς μια άρνηση από μέρους του ίσως αυτή να είναι η αιτία που δεν θέλει να πάει και εκείνο. Μίλησε του για τη φιλία, για το πως αλλάζουν οι σχέσεις, ώστε αν υπάρξει κάποια αλλαγή να μπορέσει να τη δεχτεί καλύτερα.

 

Πάρε τις ανησυχίες του στα σοβαρά ακόμα και αν δεν σου φαίνονται σημαντικές. Οι έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά σήμερα έχουν αρκετό άγχος. Δεν χρειάζονται κι άλλο από εμάς. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται είναι η αγάπη και η υποστήριξή μας για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αυτή η σχολική χρονιά θα φέρει. Καλή αρχή!

https://www.instagram.com/p/CE6f6yLjuH_/

Αν υπάρχει κάποιο θέμα που σ’ ενδιαφέρει και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα επικοινώνησε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Για περισσότερες πληροφορίες για εμένα και τη δουλειά μου κάνε κλικ στο www.itsmylife.gr. Γιατί η ζωή είναι δική σου!

 

To Βahama Mama είναι το blog της parenting coach Νάντιας Γεωργίου

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΤΑΞΙΔΙ

Στον παράδεισο που μπορεί να φιλοξενήσει την 3η σεζόν του The White Lotus

Αν φιλοξενήσει εσάς πάντως, σίγουρα θα περάσετε ονειρικά