Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Αρκετά με το καλό παιδί! Μέχρι εδώ!

Κι ας τ' αγαπούν όλοι τα καλά κορίτσια...


Νάντια Γεωργίου

 

Πως σου φαίνονται αυτές οι φράσεις; «Αν είσαι καλό παιδί θα σου δώσω το ipad» ή «Τα καλά παιδιά τα αγαπούν όλοι» ή  «Το καλό παιδί πάντα φροντίζει τους άλλους». Σου θυμίζουν κάτι; Μήπως κάτι από την παιδική σου ηλικία; Κάτι που άκουγες συχνά από τους γονείς, τους παππούδες, τους θείους, την οικογένειά σου;
Οι περισσότερες από εμάς έχουμε μεγαλώσει έτσι – με αυτήν την εικόνα του καλού παιδιού. Θυμάμαι τη μαμά μου να μου λέει: «Τα καλά κορίτσια δεν φωνάζουν ούτε αντιμιλούν». «Τα καλά κορίτσια ακούνε τους γονείς τους και δεν κάνουν του κεφαλιού τους». «Tα καλά κορίτσια…τα καλά κορίτσια….» Και βέβαια μεγάλωσα σαν «καλό κορίτσι».

 

Για εμένα αυτό σήμαινε ότι δεν ήθελα να κάνω λάθη, δεν έλεγα όχι, έκανα ό,τι χρειαζόταν για να ευχαριστώ τους άλλους. Τις όποιες φορές πήγαινα να γίνω λίγο το «κακό κορίτσι», δηλαδή να βρω και να βγάλω τη δική μου φωνή στην επιφάνεια, την πλήρωνα άσχημα. Έτσι έμαθα να μην βάζω τα όρια μου, να ντρέπομαι να είμαι ο εαυτός μου, να κρύβω το «κακό» κομμάτι μου, να γίνομαι χαλάκι για όλους και για όλα. Γιατί; Για να πάρω την αποδοχή από τους άλλους, τους σημαντικούς άλλους αρχικά, και την αγάπη.
«Αρκετά με το καλό παιδί! Μέχρι εδώ!», είπα μια ωραία μέρα. Το πρώτο και πιο δύσκολο βήμα μου σε αυτήν την αλλαγή ήταν να αναγνωρίσω την αλήθεια μου. Να σταματήσω να αισθάνομαι ενοχές, να αισθάνομαι ότι εγώ φταίω, να τρέχω προσπαθώντας να τα φτιάξω όλα ή να είμαι εκεί για όλους.
Δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου και αυτό μου πήρε κάποιο καιρό. Όμως έμαθα και άρχισα να πηγαίνω όλο και πιο μπροστά με αργά, στην αρχή, αλλά σταθερά βήματα. Ξέρω ότι θα κάνω και λάθη αλλά πλέον μαθαίνω από αυτά. Μου αρέσει οι άλλοι να έχουν καλή γνώμη για εμένα όμως γνωρίζω ότι δεν γίνεται να αρέσω σε όλους και ότι η αξία μου δεν εξαρτάται από αυτό. Δεν αποφεύγω τις συγκρούσεις όταν το κρίνω αναγκαίο και αφήνω τη φωνή μου να ακουστεί. Και βέβαια «σπάω τα μούτρα μου» μερικές φορές αλλά ξαναπροσπαθώ, δεν το βάζω κάτω. Εύχομαι η κόρη μου, οι κόρες μας, να παίρνουν διαφορετικά μαθήματα από αυτά που παίρναμε εσύ κι εγώ για να χτίζουν τη δική τους ζωή με τη δική τους δυνατή φωνή, όπως εκείνες την θέλουν.

Αν υπάρχει κάποιο θέμα που σ’ ενδιαφέρει και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα επικοινώνησε μαζί μου στο Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Για περισσότερες πληροφορίες για εμένα και τη δουλειά μου κάνε κλικ στο www.itsmylife.gr. Γιατί η ζωή είναι δική σου!

To Βahama Mama είναι το blog της Life & Parenting coach Νάντιας Γεωργίου
Cover photo credits: Simon Upton

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

FASHION RADAR

Η Lily Collins γιόρτασε τα 35α γενέθλιά της κι εμείς γιορτάζουμε το στυλ της

Η εξέλιξη του στυλ της Lily Collins μέσα στα χρόνια

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…