Να και ένα καλό νέο: Ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στην ανάγνωση αυξήθηκε στο lockdown

Η ζωή τους στο σπίτι δεν είναι μόνο οθόνες, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση.

Γεωργία Κοντού


Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων στη διάρκεια της καραντίνας είναι η παρατεταμένη έκθεση ακόμα και των πολύ μικρών παιδιών στις οθόνες, αφού ακόμα και η τηλεκπαίδευση δεν τους αφήνει άλλη επιλογή παρά να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία εξ απαλών ονύχων. Όμως μια πρόσφατη δημοσκόπηση, αν και βρετανική, φέρνει ελπιδοφόρα νέα, που μας εμπνέουν να γιορτάσουμε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).

Ο χρόνος που αφιέρωσαν τα παιδιά και οι νέοι στην ανάγνωση βιβλίων, τουλάχιστον στην περίοδο της πρώτης καραντίνας, αυξήθηκε κατά 34,5%. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν και μια μικρή αύξηση της απόλαυσης που παίρνουν από τα βιβλία, κατά 8%.

Τα συμπεράσματα μοιάζουν εύλογα, αν σκεφτεί κάποιος ότι οι συνθήκες της πανδημίας μάς επιβάλλουν να αναζητήσουμε δραστηριότητες εντός σπιτιού. Είναι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα λάπτοπ και τα τάμπλετ, παρά την ακαταμάχητη γοητεία που ασκούν σε παιδιά και εφήβους, δεν κατάφεραν να παραγκωνίσουν τα βιβλία.

Στην ίδια μελέτη, η χρήση ebooks και audiobooks σημείωσε μικρή άνοδο, αλλά η πλειονότητα των παιδιών συνεχίζει να διαβάζει τυπωμένα βιβλία. Φαίνεται ότι η μυρωδιά και η αίσθηση του χαρτιού παραμένουν ανυπέρβλητες, όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τους μικρούς αναγνώστες.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα ebooks δεν έχουν αξία. Μάλιστα, όπως έγραψε στο The Conversation η Κάθριν ΜακΚάλουμ, καθηγήτρια Ψηφιακής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Κάντερμπουρι, τα ηλεκτρονικά και διαδραστικά βιβλία προσφέρουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως με δυσλεξία ή προβλήματα όρασης.

Photo by Josh Applegate on UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares