Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Να και ένα καλό νέο: Ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στην ανάγνωση αυξήθηκε στο lockdown

Η ζωή τους στο σπίτι δεν είναι μόνο οθόνες, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση.


Γεωργία Κοντού


Μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονέων στη διάρκεια της καραντίνας είναι η παρατεταμένη έκθεση ακόμα και των πολύ μικρών παιδιών στις οθόνες, αφού ακόμα και η τηλεκπαίδευση δεν τους αφήνει άλλη επιλογή παρά να έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία εξ απαλών ονύχων. Όμως μια πρόσφατη δημοσκόπηση, αν και βρετανική, φέρνει ελπιδοφόρα νέα, που μας εμπνέουν να γιορτάσουμε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου).

Ο χρόνος που αφιέρωσαν τα παιδιά και οι νέοι στην ανάγνωση βιβλίων, τουλάχιστον στην περίοδο της πρώτης καραντίνας, αυξήθηκε κατά 34,5%. Οι ερωτηθέντες ανέφεραν και μια μικρή αύξηση της απόλαυσης που παίρνουν από τα βιβλία, κατά 8%.

Τα συμπεράσματα μοιάζουν εύλογα, αν σκεφτεί κάποιος ότι οι συνθήκες της πανδημίας μάς επιβάλλουν να αναζητήσουμε δραστηριότητες εντός σπιτιού. Είναι όμως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα λάπτοπ και τα τάμπλετ, παρά την ακαταμάχητη γοητεία που ασκούν σε παιδιά και εφήβους, δεν κατάφεραν να παραγκωνίσουν τα βιβλία.

Στην ίδια μελέτη, η χρήση ebooks και audiobooks σημείωσε μικρή άνοδο, αλλά η πλειονότητα των παιδιών συνεχίζει να διαβάζει τυπωμένα βιβλία. Φαίνεται ότι η μυρωδιά και η αίσθηση του χαρτιού παραμένουν ανυπέρβλητες, όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τους μικρούς αναγνώστες.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα ebooks δεν έχουν αξία. Μάλιστα, όπως έγραψε στο The Conversation η Κάθριν ΜακΚάλουμ, καθηγήτρια Ψηφιακής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Κάντερμπουρι, τα ηλεκτρονικά και διαδραστικά βιβλία προσφέρουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπως με δυσλεξία ή προβλήματα όρασης.

Photo by Josh Applegate on Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

ΠΑΙΔΙ

Δραστηριότητες για παιδιά & κατασκευές αφιερωμένες στην Ημέρα της Γης

Μαθαίνοντας στα παιδιά να σέβονται και να προστατεύουν τον πλανήτη μας

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 26 Απριλίου

Αφεθείτε στην ευτυχία που σας προσφέρει η καθημερινότητα

PETS

Γιατί η γάτα μου με κοιτάζει επίμονα;

6 λόγοι για τους οποίους οι γάτες κοιτούν επίμονα και πώς να ανταποκριθείτε

ΒΙΒΛΙΟ

12 βιβλία για το Πάσχα του 2024

Η Ναταλία Πετρίτη επιλέγει τα βιβλία που θα μας κρατήσουν συντροφιά στις διακοπές και που θα χαρίσουμε στους αγαπημένους μας.