Νέα έρευνα: Ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια για κορίτσια με αυτοεκτίμηση;

Όχι οι κούκλες με μη ρεαλιστικές αναλογίες, όπως επιβεβαίωσαν οι ειδικοί

Γεωργία Κοντού


Παρόλο που ακόμα και οι μεγαλύτερες εταιρείες παιχνιδιών επενδύουν τώρα, για τις κούκλες τους, σε πιο ρεαλιστικούς σωματότυπους αλλά και σε αληθινές γυναίκες πρότυπα, οι υπέρλεπτες φιγούρες, με τη μέση-δαχτυλίδι και το μεγάλο στήθος, με τις οποίες μεγαλώσαμε πολλές από εμάς, καλά κρατούν.

Μια νέα έρευνα όμως, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Body Image», ήρθε να επιβεβαιώσει ότι αυτές οι κούκλες βλάπτουν σοβαρά την αυτοεκτίμηση των κοριτσιών, διαστρεβλώνοντας την εικόνα τους για το ιδανικό σώμα.

Η πιο κρίσιμη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας ένα κορίτσι διαμορφώνει την εικόνα για τον εαυτό του, είναι ανάμεσα στα 6 και τα 11 χρόνια του. Αν έχει παιχνίδια-εξωπραγματικά πρότυπα, είναι πιο ευάλωτο, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, σε προβλήματα όπως οι διατροφικές διαταραχές και η κατάθλιψη.

Παρόλο λοιπόν που τα πρότυπα ομορφιάς έχουν αρχίσει να αλλάζουν – ακόμα και ο κόσμος της μόδας, όπου τα στάνταρ ήταν μέχρι πρότινος πολύ υψηλά, υποδέχεται μοντέλα plus-size ή με ιδιαιτερότητες – η επιλογή των παιχνιδιών διατηρεί τη δύναμή της στην εξέλιξη ενός παιδιού, ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς γι’ αυτό;

Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Ρενέ Ένγκελν συμβουλεύει: «Φαίνεται καλή ιδέα να απομακρύνουμε τα παιδιά από εξωπραγματικά λεπτές κούκλες, που μοιάζουν με ενήλικες, και να τα στρέψουμε προς κούκλες που παραπέμπουν σε αληθινά παιδιά. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, ωστόσο, καθώς ήδη πολλά μικρά παιδιά δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στις εξωπραγματικά λεπτές κούκλες.

»Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η εικόνα ενός κοριτσιού για το σώμα του αρχίζει να διαμορφώνεται νωρίς, από τα μηνύματα που εισπράττει από την οικογένειά του, τους συνομηλίκους του και τα media, σχετικά με τους τύπους σώματος που η κοινωνία μας θεωρεί αποδεκτούς ή ιδανικούς. Ακόμα και ένα μικρό βήμα προς την αλλαγή του περιεχομένου εκείνων των μηνυμάτων μπορεί να κάνει τη διαφορά».


Κεντρική φωτογραφία: Sean Bernstein / Unsplash

Εσωτερική φωτογραφία: Hannah Xu / UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares