Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

«Η μαγεία των ήχων» - ένα υπέροχο βιβλίο που το διαβάζεις με τα μάτια αλλά και τα… αφτιά!

Ευφυές και πανέμορφο, απαντάει με διασκεδαστικό τρόπο σε πολλά πώς και γιατί των παιδιών (και των μεγάλων)



Ένα βιβλίο που κάνει μπαμ! Ή μήπως πλαφ; Ή σςςςςς; Ή χρατς; Μα κάνουν θόρυβο τα βιβλία; Κι έχει η ανάγνωση ενός βιβλίου τον δικό της ξεχωριστό ήχο ή μήπως παίζει μουσική οι σελίδες του;

Τα παιδιά έχουν το χάρισμα της περιέργειας και η φιλομάθειά τους τα κάνει να ρωτάνε πολλά πώς και γιατί καθώς ανακαλύπτουν τον κόσμο. Κάποιες απαντήσεις τις βρίσκουν μόνα τους, με τη δοκιμή και την εμπειρία. Για άλλες απευθύνονται στους φωτεινούς παντογνώστες –ή, έτσι τουλάχιστον-, τους βλέπουν–, δηλαδή τους γονείς τους. Και για άλλες απορίες τους βρίσκουν καταφύγιο στα βιβλία.

«Η μαγεία των ήχων» δεν είναι άλλο ένα βιβλίο γνώσεων. Είναι μια αποκάλυψη! Ή μάλλον πολλές αποκαλύψεις μαζί. Με ιδιαίτερη και πρωτότυπη εικονογράφηση που τραβάει το βλέμμα και κερδίζει την προσοχή μικρών και μεγάλων αναγνωστών, και κείμενο ευφυές, προσεγμένο και προσαρμοσμένο στις μαθησιακές ανάγκες του κοινού για το οποίο προορίζεται είναι ένα βιβλίο που μπορεί να διαβαστεί από πολλές ηλικίες και το κυριότερο είναι ένα βιβλίο που δεν το διαβάζεις μια φορά και τελείωσες μαζί του.

https://www.instagram.com/p/CO5K7b1l2Cu/?utm_source=ig_embed

Για την ακρίβεια δεν τελειώνεις ποτέ μαζί του. Καθώς δεν είναι ένα παραμύθι, ή μια ιστορία – που αν μάθεις το τέλος της χάνεις και το ενδιαφέρον για να το ξαναδιαβάσεις… Αν και το αδικούμε με κάποιον τρόπο. Στην πραγματικότητα, υπάρχει πλοκή και δράση και χαρακτήρες – και αυτό που λέμε ιστορία. Κι έτσι όπως είναι γραμμένο, η ιστορία των ήχων, ή όπως εύγλωττα το περιγράφει ο τίτλος, η μαγεία των ήχων διαβάζεται σαν συναρπαστικό παραμύθι.

Καθώς τι είναι πιο συναρπαστικό από έναν ήχο, και πόσους ήχους μπορούμε να ακούσουμε ένα λεπτό. Και το σώμα μας είναι μουσικό όργανο ή ολόκληρη ορχήστρα, με όλους αυτούς τους ήχους που παράγει. Κι η φωνή μας, τόσο διαφορετική και ξεχωριστή, είναι δική μας και μόνο δική μας. Αλλά ήχους κάνει και το σπίτι. Και φυσικά η φύση είναι γεμάτη από χιλιάδες ανόμοιους ήχους που συνθέτουν άπειρα τραγούδια ή μουσικά κομμάτια. Και τους μετράμε τους ήχους; Η έντασή τους πώς αποτυπώνεται. Ποια διαφορά έχει ο ήχος από την ηχώ; Κι η ανυπαρξία ήχων δεν είναι κι αυτός ένας ήχος; Πώς ακούμε τη σιωπή.

Άλλοτε μας αρέσει η ησυχία, άλλοτε η φασαρία, άλλοτε υπάρχει αρμονία ήχων κι άλλοτε κομφούζιο. Ακούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο; Έχουμε όλη την ίδια ευαισθησία στους ήχους; Από πότε αρχίζουμε να ακούμε; Σε τι μας βοηθάει η ακοή; Το πολυβραβευμένο δίδυμο των ταλαντούχων Ουκρανών εικονογράφων Romana Romanyshyn – Andriy Lesiv συνέλεξε με προσοχή μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτήματα ως προς τους ήχους και μας προσφέρει ένα μοναδικό βιβλίο κομψοτέχνημα.

Το βιβλίο κέρδισε το 2018 το βραβείο Bologna Ragazzi – από τα πλέον σημαντικά στον χώρο του παιδικού βιβλίου παγκοσμίως-, του θεσμού που από το 1966 τιμά τα καλύτερα παιδικά βιβλία.

Διαβάστε το με μουσική, ή στην ησυχία. Ακούστε τους ήχους καθώς το ξεφυλλίζετε. Αφουγκραστείτε την ανάσα σας, τη φωνή σας καθώς το διαβάζετε. Ανακαλύψτε γύρω σας όσους περισσότερους ήχους μπορείτε και δημιουργήστε κι εσείς τους δικούς σας. Κι αφού εξασκήσετε τα αφτιά σας, στη συνέχεια προσπαθήστε να μάθετε να ακούτε και με την καρδιά σας. Άλλωστε κάθε βιβλίο το διαβάζουμε με όλες μας τις αισθήσεις!

Ανακαλύψτε περισσότερα για το βιβλίο: H ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΗΧΩΝ – Brainfood Εκδοτική

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μεγαλώσετε παιδιά που να έχουν ψυχικό σθένος

Εφτά συμβουλές-κλειδιά που οι γονείς μπορούν να αξιοποιήσουν για να δώσουν στα παιδιά σημαντικά ψυχικά εφόδια

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 16 Απριλίου

Ζήστε την κάθε στιγμή σαν να είναι μοναδική και αναντικατάστατη

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

«Οι λέξεις είναι πιο ύπουλες και ισχυρές από όσο νομίζουμε» Jean-Paul Sartre

Ο Jean-Paul Sartre γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1905 και παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς και διαχρονικούς φιλοσόφους