Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μάθετε τα παιδιά να συμμαζεύουν το «χάος» τους

Τα τακτοποιημένα παιχνίδια είναι το όνειρο κάθε μαμάς, κι ίσως όχι τόσο άπιαστο!



Κάπου αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μαμά που καθαρίζει ένα χάος αμέσως αφού είχε πριν λίγο συμμαζέψει το εν λόγω χάος. Σας ακούγεται οικείος Μερικές φορές νιώθουμε ότι είμαστε παγιδευμένοι σε έναν αέναο κύκλο καθαρισμού και συμμαζέματος. Σαν να έχουμε μπει στη ζώνη του λυκόφωτος.

Κάθε φορά που πήγαινα να τακτοποιήσω το χάος που έκαναν τα παιδιά μου, ο σύζυγός μου με κεραυνοβολούσε με το βλέμμα. Απλώς δεν μπορούσα να συγκρατηθώ. Ήθελα να γίνει τη ίδια στιγμή και με τον σωστό τρόπο – τον δικό μου τρόπο. Αλλά όταν έκανα ένα βήμα πίσω για να το σκεφτώ - πώς βοήθησε αυτό τα παιδιά μου ή τον εαυτό μου; Πώς θα μάθαιναν ποτέ να καθαρίζουν μόνοι τους;

Εδώ είναι 8 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να καθαρίσουν τον εαυτό τους

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Σίγουρα θα θέλαμε όλα τα παιδιά μας να μιμούνται τον τρόπο συμμαζέματός μας, αλλά στην πραγματικότητα, ένα παιδί τριών ή τεσσάρων ετών μπορεί να μην επαναφέρει τα πράγματα όπως θα το κάναμε. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να βάζουν τα παιχνίδια ή τα βιβλία μόνα τους. Ναι, μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουμε και να αναδιοργανώσουμε (όταν δεν κοιτάζουν), αλλά το να τους διδάξουμε αυτή την ευθύνη σε νεαρή ηλικία είναι τόσο σημαντικό γιατί ο καθαρισμός-συμμάζεμα θα γίνει μέρος της ρουτίνας τους.

Καθιερώστε με το παράδειγμά σας μια θετική συμπεριφορά τακτοποίησης

Θυμάστε εκείνες τις μέρες που έχετε πολύ άγχος και προσπαθείτε να στοιβάξετε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μουρμουρίζοντας μέσα από τα δόντια σας; Τα παιδιά παρακολουθούν. Αν πιστεύουν ότι η τακτοποίηση θα τα κάνει να συμπεριφέρονται έτσι, δεν θα θέλουν να το κάνουν.

Καθιερώστε καθορισμένα σημεία

Θέλετε να διευκολύνετε τον χρόνο τακτοποίησης; Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν καθορισμένα σημεία για τα παιχνίδια και τα αντικείμενά τους. Τα βιβλία μπαίνουν στο ράφι, τα αυτοκίνητα-παιχνίδια στον κόκκινο κάδο, τα μπλοκ στο μπλε δοχείο και ούτω καθεξής.

Μην το κάνετε για εκείνα. Κάντε το μαζί τους

Εάν ζητάμε συνεχώς από τα παιδιά μας να τακτοποιούν και στη συνέχεια να το κάνουμε εμείς για αυτά ούτως ή άλλως, στέλνουμε ανάμεικτα σήματα. Κάντε το εξαρχής μια ομαδική προσπάθεια. Το να τα καθοδηγήσετε και να τους δείξετε πού ανήκουν τα πράγματα θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν τη συνήθεια να το κάνουν μόνα τους.

Να θυμάστε να μη συγκεντρώνετε άπειρα πράγματα

Νιώθετε ποτέ σαν να πνίγεστε σε μια θάλασσα από παιχνίδια; Δεν είστε μόνοι! Αφιερώστε χρόνο για να ξεσκαρτάρετε και να κάνετε δωρεές. Αυτά τα λυπημένα, μοναχικά ανέγγιχτα παιχνίδια στο πίσω μέρος της ντουλάπας και στο κάτω μέρος του κάδου — ήρθε η ώρα να φύγουν! Αποθηκεύστε και τακτοποιήστε τα παιχνίδια που παίζονται πιο συχνά και βγάλτε στην επιφάνεια τα παιχνίδια και τα πράγματα που έχουν να τα χρησιμοποιήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να κάνετε εναλλαγή εβδομαδιαία ή κάθε δεύτερη εβδομάδα. Λιγότερα παιχνίδια ισοδυναμούν με ευκολότερο καθάρισμα τόσο για τη μαμά όσο και για το παιδί.

Κάντε την τακτοποίηση μια διασκεδαστική τελετουργία

Η μουσική και ένα αγαπημένο τραγούδι κάνει όλα τα πράγματα πιο εύκολα και σίγουρα πιο διασκεδαστικά. Βάλτε το αγαπημένο τους τραγούδι και ενθαρρύνετέ τα να καθαρίσουν ενώ το ακούνε. Συμβουλή: Προτιμήστε να παίξετε το τραγούδι στο τηλέφωνό σας και βάλτε το με την όψη προς τα κάτω. Μην το βάζετε στην τηλεόραση, διαφορετικά μπορεί να αποσπαστεί εύκολα η προσοχή τους. Άλλες ιδέες για να το κάνετε διασκεδαστικό περιλαμβάνουν να βάλετε ένα χρονόμετρο και να ορίσετε έναν αγώνα ή να οργανώσετε ένα κυνήγι καθαρισμού.

Θέστε κανόνες

Προτού το καταλάβετε, δεν μπορείτε πλέον να δείτε το πάτωμα του καθιστικού σας καθώς είναι πλέον τυλιγμένο σε παιχνίδια. Ένας βασικός κανόνας που πρέπει να ορίσετε είναι πριν προχωρήσετε στο επόμενο παιχνίδι ή δραστηριότητα, πρέπει να τακτοποιήσουν -βάλουν πίσω στη θέση τους- το προηγούμενο. Αυτό είναι ένα που εφαρμόζω με τα κορίτσια μου καθημερινά και λειτουργεί.

Φτιάξτε μια λίστα καθηκόντων

Τα μικρότερα παιδιά ενθουσιάζονται όταν έχουν «δουλειά» στο σπίτι. Κάντε το οπτικά διασκεδαστικό με τον δικό τους πίνακα αγγαρείας. Τα διαγράμματα αγγαρείας είναι εξαιρετικά και για μεγαλύτερα παιδιά και θα τους δώσουν μια αίσθηση ευθύνης και υπευθυνότητας.

Να θυμάστε ότι δεν ζητάμε από τα παιδιά μας να κάνουν βαθύ καθαρισμό. Ξεκινάμε με τα βασικά της τοποθέτησης των πραγμάτων στη θέση τους και της οργάνωσης. Διατηρήστε τις προσδοκίες σας ρεαλιστικές και τους κανόνες σαφείς. Άλλωστε, ο κύριος στόχος εδώ είναι να μάθουμε στα παιδιά μας υπευθυνότητα και ανεξαρτησία.

Πώς να μάθετε τα παιδιά να συμμαζεύουν το «χάος» τους - Childit - Τα πάντα για το παιδί

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

BEAUTY NEWS

Η Margot Robbie υιοθετεί το πιο trendy κούρεμα της χρονιάς και τώρα θέλουμε να αποκτήσουμε κι εμείς bob

Δείτε τη μεγάλη αλλαγή στο hair look της αγαπημένης ηθοποιού

CELEBS

Εριέττα Κούρκουλου: «Το μωρό μας, ήταν κοριτσάκι, είχε το σύνδρομο Turner»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση για το μωρό που έχασε

ΥΓΕΙΑ

Έξυπνα tips για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα αλλεργιογόνα

Τι να κάνεις για να αποφύγεις το τσούξιμο και τη δυσφορία αυτή την εποχή του χρόνου