Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Παιχνίδια στη βροχή: τα παιδιά πρέπει να παίζουν έξω σε κάθε εποχή

Όμορφες δραστηριότητες και συμβουλές για να μπορούν να απολαύσουν τα παιδιά και τις βροχερές μέρες



Μια γρήγορη αναζήτηση για δραστηριότητες βροχερής ημέρας με παιδιά προσφέρει ατελείωτες λίστες με έργα και παιχνίδια σε εσωτερικούς χώρους. Με έκανε να αναρωτηθώ – για ποιον απευθύνονται αυτές οι λίστες;

Μάλλον δεν είναι πραγματικά για παιδιά. Επειδή κάθε παιδί που έχει περάσει έστω και μια ώρα χοροπηδώντας σε λακκούβες ή αποφεύγοντας επιδέξια τις σταγόνες της βροχής, θα επιλέξει να παίξει στη βροχή παρά να φτιάξει ένα κάστρο με μαξιλάρια στο σαλόνι.

Αυτές οι λίστες πιθανότατα δημιουργούνται για γονείς. Έτσι μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους ενώ εργαζόμαστε, να προλαβαίνουμε τις δουλειές του σπιτιού ή ενώ όλη η οικογένεια ψυχαγωγείται (μαζί ή χωριστά) από μια οθόνη.

Η παιδική ηλικία έχει μετακομίσει σε εσωτερικούς χώρους

Στην πραγματικότητα, η Εθνική Ομοσπονδία Άγριας Ζωής στις ΗΠΑ ρώτησε περισσότερους από 1.000 γονείς σχετικά με τα εμπόδια στο να βγάλουν τα παιδιά τους έξω και ο καιρός ήταν στην κορυφή της λίστας με τους λόγους για να κρατήσουν τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους. Ο καιρός (61%) ήταν περισσότερο ανησυχητικός από τους ξένους (38%), η εργασία (31%) και το φορτωμένο πρόγραμμα (5%).

Τα οφέλη του παιχνιδιού στη βροχή

Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μας πρέπει να είναι περισσότερο έξω. Όλο το χρόνο, θα πρέπει να έχουν περισσότερη έκθεση στη φύση και λιγότερο χρόνο στις οθόνες. Για να είναι σωματικά και ψυχικά υγιή, τα παιδιά χρειάζονται:

άφθονο ανοιχτό χώρο για να νιώσουν ελεύθεροι και φιλοπερίεργα

καθαρό αέρα

ηλιοφάνεια (και φυσική βιταμίνη D)

χώρο για να τρέξουν, να κινηθούν και να ανεβάσουν τον καρδιακό τους ρυθμό

χρόνο μακριά από τις οθόνες για να αυξήσει την προσοχή τους

επαφή με τη βρωμιά για να χτίσουν το μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό τους σύστημα

καθημερινές ευκαιρίες να συνδεθούν με τη φύση, ώστε να μεγαλώσουν θέλοντας να την προστατέψουν

Το να παίζετε έξω σε λιγότερο από τέλειο καιρό διδάσκει στα παιδιά ανθεκτικότητα, υπομονή, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και εκτίμηση για τις διαφορετικές εποχές. Και οι μελέτες αποδεικνύουν ότι περισσότερος χρόνος στη φύση οδηγεί σε καλύτερη ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα.

10 διασκεδαστικές ιδέες για παιχνίδι με βροχερή μέρα

Με εξαίρεση τις απειλητικές συνθήκες όπως οι πλημμύρες και οι καταιγίδες, τα παιδιά είναι ασφαλή να παίζουν έξω στις περισσότερες καιρικές συνθήκες.

 

Ακολουθούν μερικές διασκεδαστικές ιδέες για να κρατήσετε τα παιδιά σας ενεργά και αφοσιωμένα έξω σε μια βροχερή μέρα.

Χοροπηδώντας σε λακκούβες – Με τα πόδια, ένα ποδήλατο ή ένα σκούτερ… ακόμα και οι ενήλικες λατρεύουν να βλέπουν πόσο μεγάλη βουτιά μπορείτε να κάνετε.

Ψάξτε για σκουλήκια/σαλιγκάρια – Η διάσωση σκουληκιών σε δρόμο ή πεζοδρόμιο ήταν η δραστηριότητά μου κατά τη διάρκεια ή μετά τη βροχή ως παιδί. Μπορεί να τους έρθει φυσικά, αλλά αν όχι, είναι ένας απλός τρόπος να διαμορφώσετε τη συμπόνια.

Παιχνίδια που επιπλέουν σε μια λακκούβα – Φτιάξτε χάρτινες βάρκες ή φέρτε τα παιχνίδια μπάνιου έξω για να επιπλέουν σε μια φτιαχτή «λίμνη». Μπορείτε επίσης να φέρετε αδιάβροχες κούκλες ή παιχνίδια δράσης για κάποια περιπέτεια στο νερό.

Παίξτε το αγαπημένο τους άθλημα – το νερό προσθέτει ένα εντελώς νέο στοιχείο σε παιχνίδια και αθλήματα.

Φτιάξτε λασπόπιτες – Αυτό είναι ακατάστατο, αλλά αξίζει. Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε μια λασποκουζίνα DIY. Κρατήστε κοντά έναν εύκαμπτο σωλήνα για τη δημιουργία λάσπης τις ηλιόλουστες μέρες και για τον καθαρισμό!

Βγάλτε τα είδη τέχνης – Πιάσε τα πλενόμενα χρώματα και το χοντρό χαρτί και αφήστε τη βροχή να βοηθήσει τα παιδιά σας να δημιουργήσουν ένα αριστούργημα.

Πηγαίνετε για κολύμπι – Υπάρχει κάτι τόσο συναρπαστικό στην αίσθηση της βροχής που πέφτει πάνω σας όταν βρίσκεστε σε μια πισίνα ή στη θάλασσα. Γεμίστε την παιδική πισίνα και αφήστε τα παιδιά σας να απολαύσουν μια εντελώς νέα αισθητηριακή εμπειρία.

Ποτίστε τα οικιακά φυτά – Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε στα παιδιά να εξοικονομούν νερό. Θα δουν επίσης πώς τα φυτά ευδοκιμούν με φρέσκο ​​νερό της βροχής ως αλλαγή από το νερό της βρύσης.

Πηγαίνετε για μια βόλτα – Μερικά παιδιά έχουν ημι-εμμονή με τις ομπρέλες. Θα υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι έξω, έτσι τα παιδιά σας θα έχουν άφθονο χώρο για να στροβιλίζονται και να ανοίγουν και να κλείνουν τις ομπρέλες τους.

Διδάξτε τους τραγούδια για τη βροχή – Δοκιμάστε απλά τραγούδια όπως τα «Itsy Bitsy Spider», «Singin’ in the Rain» ή «Raindrops Keep Fallin on My Head». Ή μπείτε στην «Ομπρέλα» της Rihanna και αφήστε τους να χορέψουν.

Ντυθείτε κατάλληλα

«Δεν υπάρχει κακός καιρός, μόνο άσχημα ρούχα».

Πολλοί Σκανδιναβοί γονείς ζουν με αυτή την πανάρχαια φράση, επιμένοντας ότι τα παιδιά περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάθε μέρα. Αν δεν είναι άρρωστα ή ο καιρός είναι επικίνδυνος, δεν υπάρχει λόγος να κρατάτε τα παιδιά μέσα όταν βρέχει ή κρύο.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια ρύθμιση ντουλάπας για τα παιδιά. Και ίσως μια αλλαγή νοοτροπίας για εσάς. Ακολουθούν μερικά υπέροχα παιχνίδια για παιδιά με τα βροχή.

Αδιάβροχο πόντσο

Αδιάβροχο μπουφάν με κουκούλα βαμβακερή επένδυση

Παντελόνι βροχής

Ψηλές μπότες βροχής

Ομπρέλα που αλλάζει χρώμα

Καθαρή ομπρέλα με φυσαλίδες

Προστατέψτε την περιοχή εισόδου σας

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε μετά από μια διασκεδαστική ώρα με βροχερή μέρα διασκέδασης είναι να χάσετε την ψυχραιμία σας μετά από ένα χάος. Με λίγο προγραμματισμό, μπορείτε να αποτρέψετε λασπωμένα ίχνη ή νερό που στάζει σε όλο το σπίτι.

Πριν βγείτε έξω, τοποθετήστε ένα χαλί ή παλιές πετσέτες δίπλα στην πόρτα.

Όταν είστε έτοιμοι να μπείτε, ζητήστε από όλους να βγάλουν τις μπότες τους ή τυχόν λασπωμένα αντικείμενα ακριβώς στην πόρτα.

Χρησιμοποιήστε τις πετσέτες για να στεγνώσετε / σκουπίσετε οτιδήποτε βρώμικο πριν πάνε τα παιδιά να κάνουν μπάνιο ή ντους.

Εάν πέσει λάσπη σε χαλιά ή χαλί, αφήστε τη να στεγνώσει για να είναι πιο εύκολο να σκουπίσετε με ηλεκτρική σκούπα.

Μείνετε ασφαλείς σε περίπτωση καταιγίδας

Ελέγξτε την πρόγνωση του καιρού για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει μόνο βροχή. Εάν οι περιπέτειές σας οδηγούν στο παιχνίδι στη βροχή μακριά από την αυλή σας, διδάξτε στα παιδιά σας πώς να παραμείνουν ασφαλή αν ξεσπάσει καταιγίδα.

Βγείτε από οποιαδήποτε περιοχή μενερό αν δείτε κεραυνό ή ακούσετε βροντή.

Αναζητήστε καταφύγιο στο πλησιέστερο σπίτι ή κτίριο. Μπορείτε επίσης να περιμένετε μια καταιγίδα σε ένα αυτοκίνητο.

Εάν δεν μπορείτε να μπείτε μέσα εγκαίρως, μην στέκεστε κοντά σε ψηλά αντικείμενα, καθώς ο κεραυνός είναι πιο πιθανό να τα χτυπήσει.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

ΠΑΙΔΙ

5 φορές που οι γονείς δεν πρέπει να πουν «ναι» στα παιδιά τους

Πώς να πείτε στα παιδιά σας όχι, όταν είναι εντελώς απαραίτητο

ΠΑΙΔΙ

Φράσεις και συμπεριφορές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε στην ανατροφή των παιδιών σας

Τι να αποφύγετε οπωσδήποτε στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τρίτης 19 Μαρτίου

Ο δυναμισμός σας θα τραβήξει το ενδιαφέρον των άλλων

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Πώς να απαλλαγείς μια και καλή από τους τοξικούς ανθρώπους

Για ορισμένους χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από 2 μέτρα απόστασης…

SELF-LOVE

Πώς να αποφύγεις την… ψυχολογική αποφυγή;

Συνέχισε να διαβάζεις, αν συνηθίζεις να αποφεύγεις πράγματα που σου προκαλούν δυσφορία ή άγχος;