Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

«Ο κύριος ΤικΤάκης και το ρολόι της καρδιάς»

Σε κείμενο Αγγελικής Λάλου και υπέροχη εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια, αυτό το παιδικό βιβλίο θα μιλήσει στην καρδιά μικρών και μεγάλων αναγνωστών



Έχετε νιώσει τον χρόνο να περνάει άλλοτε βασανιστικά αργά, άλλοτε ανυπόφορα γρήγορα και άλλοτε να μην περνάει καν; Αχ ο χρόνος, οι ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα, οι μέρες, οι εβδομάδες, οι μήνες, τα χρόνια – τόσες μονάδες μέτρησης κι όμως τελικά η ουσία του χρόνου μένει στα «αμέτρητα». Ρολόγια χειρός, τοίχου, τσέπης, ηλεκτρονικά, υπερσύγχρονα, αδιάβροχα, κουρδισμένα κι άλλα ξεκούρδιστα, χρονόμετρα, ηλιακά, προσπαθούν όλα με τον τρόπο τους να μετρήσουν τον χρόνο και να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως τι ώρα είναι; Κι ενώ οι περισσότεροι κουβαλάμε πάνω μας ρολόι και συνέχεια το κοιτάμε μέσα στη μέρα, ξέρουμε να απαντήσουμε τι ώρα ήταν όταν ερωτευτήκαμε; Τι ώρα ήταν όταν μας χαμογέλασε ο άνθρωπος που μας έκανε την καρδιά να αναριγήσει;

Ο κύριος ΤικΤάκης έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τον χρόνο. Κάθε του μέρα ήταν χωρισμένη σε τέσσερα ίσα κομμάτια των 6 ωρών. Μια μικρή αλληλουχία των εποχών μέσα σε μια μέρα, όπου κάθε μήνας αντιστοιχούσε σε 2 ώρες. Όμως κάθε μέρα η σειρά εμφάνισης των εποχών εξαρτιόταν από τη διάθεση που θα είχε το πρωί όταν θα ξυπνούσε.

Αν ξυπνούσε ευδιάθετος, τότε οι έξι πρώτες ώρες της μέρας ανήκαν στην άνοιξη, ένιωθε κι ίδιος να ανθίζει και να μπουμπουκιάζει εσωτερικά και να είναι όλο ενέργεια και χαρά.

Αν ξυπνούσε χαλαρός και ράθυμος, με όρεξη για ραστώνη και ξεκούραση τότε συντονιζόταν το ρολόι του στο καλοκαίρι.

tikg

Τελευταία όμως το ρολόι του είχε αρχίσει να αποσυντονίζεται και τύχαινε μέσα στη μέρα να μπερδεύονται οι εποχές, οι ώρες, οι μήνες.

Έμοιαζε αφηρημένος, έχανε τα λόγια του, αναψοκοκκίνιζε στα καλά καθούμενα ή άσπριζε και χλόμιαζε, ίδρωνε ή κρύωνε απότομα, όλες οι εποχές εντός του είχαν ολότελα απορυθμιστεί.

Είχε εξετάσει το ρολόι του πεντακόσιες φορές, το είχε δώσει να το ελέγξουν οι καλύτεροι ωρολογοποιοί του κόσμου… δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα τον διαβεβαίωναν.

Τότε θυμήθηκε, κι ο χρόνος για άλλη μια φορά κοντοστάθηκε, οι δείκτες τρεμόπαιξαν μπρος πίσω, η αναπνοή του σταμάτησε όπως κι ο ίδιος ο χτύπος της καρδιάς του, όταν στη μνήμη του εμφανίστηκε το πρόσωπό της.

tikb

Αν είχε κοιτάξει το ρολόι του εκείνη τη στιγμή θα είχε δει πως οι δείκτες του ρολογιού του είχαν μείνει ακίνητοι λες και προσπαθούσαν να κρατήσουν αυτή τη στιγμή για λίγο παραπάνω, σαν να ήθελαν να της δώσουν παράταση

Αυτό λοιπόν ήταν ο έρωτας; Αυτό ήταν η αγάπη; Η παύση του χρόνου; Η προσπάθεια μιας στιγμής να διαρκέσει περισσότερο;

Δεν θα σας πούμε τι γίνεται στη συνέχεια και πώς τελειώνει το παραμύθι με ήρωα τον κύριο ΤικΤάκη, θα σας πούμε μόνο ότι όταν αγαπάς ή όταν είσαι ερωτευμένος ή πολύ χαρούμενος ή πολύ στεναχωρημένος ο χρόνος νιώθουμε ότι περνάει με διαφορετικό ρυθμό έστω κι αν περνάει πάντα με την ίδια μαθηματική ακρίβεια. Ίσως ακόμα σας πούμε ότι όσο κι αν βιαζόμαστε ή όσο κι αν αργούμε τελικά όλα γίνονται στην ώρα που είναι να γίνουν…

tiktakis-book

Διαβάστε αυτό το βιβλίο και μιλήστε στα παιδιά για το πώς νιώθουν εκείνα τον χρόνο να περνάει όταν είναι στο σχολείο ή όταν είναι διακοπές; Μιλήστε για τα δυνατά συναισθήματα που μας κάνουν να χάνουμε την αίσθηση του χρόνου ή μας κάνουν να τον ζούμε με τον παλμό της καρδιάς μας για ρολόι. Σταματήστε για λίγο το χρόνο ακούγοντας τη σιωπή ή με μια σφιχτή αγκαλιά ακούγοντας απλώς την καρδιά του ενός να χτυπάει μέσα στην καρδιά του άλλου. Μπείτε για λίγο μέσα στο παραμύθι και αφήστε τον χρόνο για μια στιγμή να ακινητοποιηθεί.

Περισσότερα για το βιβλίο: ΤΙΤΛΟΣ – Βιβλιοnet (biblionet.gr)

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Οδηγός για γονείς παιδιών που ξεχωρίζουν για τις υψηλές επιδόσεις τους

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι η αξία τους δεν συνδέεται αποκλειστικά με τα επιτεύγματα ή τις διακρίσεις τους.

ΠΑΙΔΙ

4 πράγματα που πρέπει πάντα να κάνουν οι γονείς για να μεγαλώσουν κορίτσια με αυτοπεποίθηση

Η Jennifer Breheny Wallace που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ αναλύει τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.