Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Ένας υπέροχος τρόπος για να μιλήσετε στα παιδιά για τη μνήμη και την απώλεια

Napo - μια βραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που θα σας συγκινήσειΤο Napo, η βραβευμένη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους παραγωγής της Miralumo Films και σκηνοθεσίας του Gustavo Ribeiro. Η ταινία πραγματεύεται ένα αρκετά δύσκολο θέμα, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με έναν συγκινητικό και επίσης πολύ ευαίσθητο τρόπο. Για όσους έχουν βιώσει αυτήν την ανησυχητική κατάσταση μέσα στην οικογένειά τους είναι δύσκολο να μην συγκινηθούν μερικές φορές.

Pixel

Μια ιστορία για τις αναμνήσεις διαβάζουμε στον επίλογο ή πώς οι αναμνήσεις μας κρατούν στη ζωή και μας συνδέουν με ό,τι και όσους αγαπάμε θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε βλέποντας ως το τέλος αυτό το πανέμορφο και συγκινητικό ταινιάκι.

Η ταινία έχει εκτεθεί σε περισσότερα από 60 φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο και έχει λάβει 20 βραβεία.

Περίληψη

Ο John, ανίκανος να κατανοήσει την ασθένεια που οδηγεί τον παππού του ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, σκοντάφτει σε ένα παλιό άλμπουμ γεμάτο φωτογραφίες και μετά αφήνει τις εικόνες να καθοδηγήσουν τη φαντασία του, μεταμορφώνοντας τις αναμνήσεις του παππού του σε ζωγραφικές ερμηνείες.

Σχέδια που διαμορφώνουν τη σχέση τους σε μια ιστορία μνήμης και οικοδόμησης μνήμης.

Το καταπληκτικό με τη συγκεκριμένη ταινία κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους είναι κι ένα πολύτιμο μάθημα για εμάς τους γονείς. Πολλές φορές δύσκολα θέματα και αυτά που εμάς μας προβληματίζουν, τα παιδιά τα αντιμετωπίζουν αλλιώς – πολύ πιο δημιουργικά και πολύ πιο θαρραλέα απ’ ό,τι εμείς και κυρίως εντελώς διαφορετικά απ’ όσο φοβόμαστε ότι θα τα αντιμετώπιζαν.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται ο μικρός πρωταγωνιστής της ιστορίας την κατάσταση της υγείας του παππού του μας δείχνει ότι επιστρατεύοντας την αγάπη, τη φαντασία, τη θέληση αλλά και την υπομονή μπορεί να υπάρξει φως ακόμα και σε κάτι τόσο επώδυνο όσο το Αλτσχάιμερ.

Οι φωτογραφίες είναι ο συνδετικός ιστός της ιστορίας. Με ένα άλμπουμ φωτογραφιών η μαμά του μικρού πρωταγωνιστή αλλά και κόρη του «παππού» της ιστορίας προσπαθεί να κάνει τον μπαμπά της να θυμηθεί τον δεσμό με τα πρόσωπα του σπιτιού στο οποίο βρίσκεται τώρα – δηλαδή την κόρη και το εγγόνι του.

Τις φωτογραφίες ή μάλλον το κενό που έχουν πίσω, με πιθανή αναφορά των δημιουργών στη λευκή σελίδα και την κενή μνήμη που δημιουργεί το Αλτσχάιμερ, χρησιμοποιεί ο μικρός ήρωας για να αφυπνίσει τη μνήμη του παππού του, καθώς ζωγραφίζει στο πίσω μέρος μια σκηνή που σχετίζεται με την εκάστοτε φωτογραφία.

Το ίδιο άλμπουμ θα χρησιμοποιήσει ξανά η μαμά του John, μετά την απώλεια του μπαμπά της, για να δείξει στον μικρό γιο της έναν τρόπο όχι απλώς να διαχειριστεί το πένθος του αλλά και ένα «κόλπο» για να κρατήσει τον παππού του όσο μπορεί ζωντανό μέσα του.

Με αφορμή την ταινία αυτή, κατεβάστε τα δικά σας άλμπουμ φωτογραφιών. Μιλήστε στα παιδιά για τους γονείς σας, για ανθρώπους άλλους δικούς σας που έφυγαν ίσως από τη ζωή αλλά συνεχίζετε να αγαπάτε και να θυμόσαστε. Το να διατηρούμε δυνατούς δεσμούς και να σεβόμαστε τη μνήμη είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά μιας αγαπημένης και δεμένης οικογένειας. Αν μάθουν τα παιδιά από νωρίς να διατηρούν στη ζωή κάποιον ή κάτι που φεύγει ή τελειώνει μέσω της μνήμης, θα μπορούν πιο εύκολα να δεχτούν και να συμφιλιωθούν με τις απώλειες που μπορεί να ζήσουν.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Η μέθοδος του δημιουργικού γονέα: 3 τρόποι με τους οποίους η θεραπεία τέχνης μπορεί να χτίσει την αυτοεκτίμηση στα μικρά παιδιά

Η θεραπεύτρια τέχνης Stephanie McLeod-Estevez δίνει 3 ιδέες για θεραπευτικές ασκήσεις ενδυνάμωσης των παιδιών μέσα από καλλιτεχνικά και δημιουργικά παιχνίδια

ΠΑΙΔΙ

Παιδοψυχολόγος και μαμά προτείνει 3 φράσεις που θα ήθελε να έλεγαν περισσότερο οι γονείς στα παιδιά τους

Δείτε γιατί η Caitlin Slavens λέει στους γονείς ότι ο θυμός δεν είναι πάντα κάτι κακό

ΠΑΙΔΙ

Τα Angry Birds τραγουδούν το πιο συγκινητικό τραγούδι για τη Γιορτή της Μητέρας

Γιατί μαμά, μεταξύ άλλων, σημαίνει να χαμογελάς και να δακρύζεις ταυτόχρονα από αγάπη για τα παιδιά σου

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 24 Μαΐου

Ελιχθείτε πιο ευέλικτα, αλλά μην πάρετε οριστικές αποφάσεις για θέματα που καίνε

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

O Devendra Banhart στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ)

Συναυλίες, θερινό σινεμά, sleepovers με πανσέληνο και υπαίθριες εκθέσεις, στο πλήρες καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Apple Music αποκαλύπτει τη λίστα της με τους 100 καλύτερους δίσκους όλων των εποχών

Με τους Ms. Lauryn Hill, Michael Jackson, The Beatles, Prince και Frank Ocean στο top five της λίστας, δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που έχουν κατακλύσει το διαδίκτυο