Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Πρωτάκια… προ των πυλών

Μπορεί η πρώτη μέρα στο σχολείο να αργεί, αλλά καλό είναι να ξεκινήσεις να προετοιμάζεις το πρωτάκι σου, ώστε να προσαρμοστεί στο νέο του «ρόλο».  


Μαρία Μυλωνά

 

Το καλοκαίρι πριν την πρώτη δημοτικού μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος για τους γονείς, αλλά αυτή είναι η ευκαιρία σας να δοκιμάσετε απλές δραστηριότητες ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι έτοιμο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.

Θα είναι σε θέση να ενημερώσει το δάσκαλο για κάτι που θα του συμβεί ή θα κάνει εύκολα νέους φίλους; Οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες ενισχύουν αυτές τις διαδικασίες. Οι περισσότερες ανησυχίες των γονέων αφορούν τις επικοινωνιακές ικανότητες των παιδιών στο νέο τους ξεκίνημα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι γονείς έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ομιλίας και της ακοής του παιδιού και το καλοκαίρι είναι η τέλεια στιγμή για να δοκιμάσετε δραστηριότητες που θα τονώσουν τις δεξιότητές τους.

• Τα παιδιά «βομβαρδίζονται» με προφορικές οδηγίες από το δάσκαλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο σχολείο και θα πρέπει να είναι σε θέση να μετατοπίσουν την προσοχή τους από αυτό που κάνουν για να ακούσουν τι λέει ο δάσκαλος. Οι γονείς θα μπορούσαν να δοκιμάσουν βόλτες στο πάρκο ή στο κέντρο της πόλης παρέα με τα παιδιά, προκειμένου να τα ενθαρρύνουν να ακούσουν πληθώρα διαφορετικών ήχων χωρίς να αποσυντονιστούν.

• Το λεξιλόγιο των παιδιών θα πρέπει να αρχίσει να επεκτείνεται από τη στιγμή που ξεκινάει το σχολείο. Παίζοντας παιχνίδια ταξινόμησης καθώς ετοιμάζετε τις βαλίτσες των διακοπών, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί να μάθει να κατηγοριοποιεί τις λέξεις, διαδικασία απαραίτητη για την εκμάθηση του λεξιλογίου. Μπορείτε να ταξινομήσετε τα αντικείμενα σε κατηγορίες όπως ρούχα, παιχνίδια, αντικείμενα θαλάσσης κ.α.

• Τα «πρωτάκια» θα πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα για να μπορούν να βάλουν σε μια σειρά τα γεγονότα και τις ιδέες τους. Η περίοδος του καλοκαιριού είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού άλμπουμ με τις δραστηριότητες ολόκληρης της οικογένειας, όπου τα παιδιά θα μπορούν να ταξινομήσουν με άλλη σειρά τις εικόνες και να διηγηθούν την ιστορία από την αρχή με τον δικό τους τρόπο.

• Οι εκπαιδευτικοί δεν περιμένουν από τους μαθητές να γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή πριν καν ξεκινήσουν το σχολείο, όμως η ύπαρξη σημαντικών βάσεων που αφορούν την ομοιοκαταληξία και τον ήχο είναι σημαντική. Τα παιδικά τραγούδια και η ανάγνωση παραμυθιών είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε. Από εκεί κι έπειτα, το έργο των εκπαιδευτικών είναι καθοριστικής σημασίας, ώστε να μπορούν να κρατούν σε ετοιμότητα τους νεαρούς μαθητές μέσα στην τάξη.

Πηγή: http://www.infokids.gr/

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Περνάμε υπέροχα διαβάζοντας Τα Χριστούγεννα του Δρακούλη

Το πανέμορφο βιβλίο του Ντέιβ Πίλκι από τις εκδόσεις Φουρφούρι

ΠΑΙΔΙ

22 καίριες ερωτήσεις που είναι καλύτερο να κάνετε στο παιδί σας αντί για «Πώς ήταν το σχολείο;»

Αυτές οι ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να ανοίξουν πιο ουσιαστικό διάλογο με το παιδί σας σχετικά με τη σχολική του εμπειρία

ΠΑΙΔΙ

Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι

Μπες σε χριστουγεννιάτικη διάθεση με το πιο όμορφο παραμύθι

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 10 έως 17/12/23

Μικρές αλλαγές, ακόμα και στην εμφάνισή σας, θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα

ΥΓΕΙΑ

Τρεις εύκολοι τρόποι για να νικήσεις την κούραση

Επειδή χρειάζεσαι κάθε επιπλέον βοήθεια για να μη νιώθεις «πτώμα όλη την ώρα»

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χριστουγεννιάτικο δέντρο φρούτων

Εναλλακτικό και raw vegan vs πιατέλας με παραδοσιακά γλυκά