Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μελέτη δείχνει ότι η ποδηλασία στα γυμνασιακά χρόνια μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μάθημα ποδηλασίας βοήθησε τους μαθητές του γυμνασίου στη σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευεξία.



 

Μήπως ήρθε η ώρα να προσθέσετε την ποδηλασία στα μαθήματα φυσικής αγωγής για μαθητές μέσης εκπαίδευσης; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, θα μπορούσε να έχει οφέλη πέρα ​​από τα σωματικά – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποδήλατο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας στους εφήβους.

«Είδαμε ότι υπήρχαν οφέλη για την ψυχική υγεία σε ολόκληρο τον πληθυσμό», δήλωσε ο Sean Wilson, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Loma Linda και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Το κύριο πράγμα θα ήταν μια πιο θετική προοπτική για τη ζωή».

Η μελέτη παρακολούθησε 1.200 μαθητές ηλικίας 11 έως 14 ετών που εγγράφηκαν σε ένα πρόγραμμα γυμνασίου που ονομάζεται Ride for Focus, το οποίο παρείχε μαθήματα ποδηλασίας τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Στα μαθήματα, τα παιδιά έμαθαν την ασφάλεια του ποδηλάτου και τις δεξιότητες ιππασίας/ισορροπίας – ενώ παράλληλα έκαναν καλή άσκηση και απλώς διασκεδάζουν. Πριν και μετά το πρόγραμμα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια προσυμπτωματικού ελέγχου που τους ρωτούσαν για την ψυχική και κοινωνική τους ευεξία.

«Γνωρίζουμε από την τεράστια έρευνα ότι οι σωματικές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό. Αλλά υπάρχει επίσης ένας τεράστιος όγκος αυξανόμενης έρευνας που δείχνει πώς ωφελεί το μυαλό και τις κοινωνικές σχέσεις», δήλωσε η Esther Walker, η ανώτερη υπεύθυνη ερευνητικού προγράμματος για το Outride, το μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται το Ride for Focus στα σχολεία. «Το να έχουν αυτή τη θετική αντίληψη της ισορρόπησης και να το βιώνουν με τους συνομηλίκους τους σε αυτό το πραγματικά ασφαλές περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό».

Η Walker είπε επίσης ότι το γυμνάσιο είναι η ιδανική στιγμή για ένα πρόγραμμα όπως αυτό, επειδή είναι όταν τα παιδιά αρχίζουν να βιώνουν περισσότερο στρες, κοινωνική πίεση και άγχος.

«Είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή για να παρέχουμε πρόσθετες διεξόδους για να εξερευνήσουν όχι μόνο τη σωματική δραστηριότητα, αλλά και την ελευθερία και την ανακούφιση που μπορεί να φέρει η έξοδος για μια βόλτα με ποδήλατο κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, ενώ η άσκηση έχει καλά τεκμηριωμένα θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, δεν αποτελεί θεραπεία για όλα. Μερικοί μαθητές εξακολουθούν να χρειάζονται και να επωφελούνται από άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ομιλίας και της φαρμακευτικής αγωγής. Και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως ο καλός ύπνος και ο περιορισμός του χρόνου οθόνης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας σε όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά δημιουργικά απασχολημένα στις διακοπές του Πάσχα

Αξιοποιήστε τον κοινό χρόνο των εορτών και χαρίστε στα παιδιά όμορφες αναμνήσεις

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

Προτεινόμενα

CELEBS

Olivia Hussey: Πώς είναι σήμερα η «Παναγία» από τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» 

Τη φλέρταρε ο «δικός» μας Γιώργος Βογιατζής

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Μουσείο του Λούβρου σκέφτεται να "μετακομίσει" την Μόνα Λίζα σε υπόγειο

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν απογοητευμένοι από την «συνάντηση» με τον διάσημο πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, περιμένοντας ώρες στην ουρά. Γράφει ο Μάνος Νομικός

CELEBS

Μαρίνα Σάττι: H πρώτη πρόβα στη σκηνή της Eurovision - Η εμφάνισή της

Φαίνεται το φόρεμα που θα φορά, καθώς και οι μπότες της