Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

Μελέτη δείχνει ότι η ποδηλασία στα γυμνασιακά χρόνια μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία των παιδιών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα μάθημα ποδηλασίας βοήθησε τους μαθητές του γυμνασίου στη σωματική, ψυχική και κοινωνική τους ευεξία. 

Μήπως ήρθε η ώρα να προσθέσετε την ποδηλασία στα μαθήματα φυσικής αγωγής για μαθητές μέσης εκπαίδευσης; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, θα μπορούσε να έχει οφέλη πέρα ​​από τα σωματικά – οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποδήλατο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας στους εφήβους.

«Είδαμε ότι υπήρχαν οφέλη για την ψυχική υγεία σε ολόκληρο τον πληθυσμό», δήλωσε ο Sean Wilson, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Loma Linda και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Το κύριο πράγμα θα ήταν μια πιο θετική προοπτική για τη ζωή».

Η μελέτη παρακολούθησε 1.200 μαθητές ηλικίας 11 έως 14 ετών που εγγράφηκαν σε ένα πρόγραμμα γυμνασίου που ονομάζεται Ride for Focus, το οποίο παρείχε μαθήματα ποδηλασίας τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Στα μαθήματα, τα παιδιά έμαθαν την ασφάλεια του ποδηλάτου και τις δεξιότητες ιππασίας/ισορροπίας – ενώ παράλληλα έκαναν καλή άσκηση και απλώς διασκεδάζουν. Πριν και μετά το πρόγραμμα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια προσυμπτωματικού ελέγχου που τους ρωτούσαν για την ψυχική και κοινωνική τους ευεξία.

«Γνωρίζουμε από την τεράστια έρευνα ότι οι σωματικές δραστηριότητες όπως το ποδήλατο μπορούν να ωφελήσουν τον οργανισμό. Αλλά υπάρχει επίσης ένας τεράστιος όγκος αυξανόμενης έρευνας που δείχνει πώς ωφελεί το μυαλό και τις κοινωνικές σχέσεις», δήλωσε η Esther Walker, η ανώτερη υπεύθυνη ερευνητικού προγράμματος για το Outride, το μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα που διαχειρίζεται το Ride for Focus στα σχολεία. «Το να έχουν αυτή τη θετική αντίληψη της ισορρόπησης και να το βιώνουν με τους συνομηλίκους τους σε αυτό το πραγματικά ασφαλές περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό».

Η Walker είπε επίσης ότι το γυμνάσιο είναι η ιδανική στιγμή για ένα πρόγραμμα όπως αυτό, επειδή είναι όταν τα παιδιά αρχίζουν να βιώνουν περισσότερο στρες, κοινωνική πίεση και άγχος.

«Είναι μια πραγματικά σημαντική στιγμή για να παρέχουμε πρόσθετες διεξόδους για να εξερευνήσουν όχι μόνο τη σωματική δραστηριότητα, αλλά και την ελευθερία και την ανακούφιση που μπορεί να φέρει η έξοδος για μια βόλτα με ποδήλατο κατά τη διάρκεια της ημέρας», εξήγησε.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, ενώ η άσκηση έχει καλά τεκμηριωμένα θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, δεν αποτελεί θεραπεία για όλα. Μερικοί μαθητές εξακολουθούν να χρειάζονται και να επωφελούνται από άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας ομιλίας και της φαρμακευτικής αγωγής. Και άλλες υγιεινές συνήθειες, όπως ο καλός ύπνος και ο περιορισμός του χρόνου οθόνης, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας σε όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.

ΠΑΙΔΙ

Έχει σημασία ο τρόπος που μιλάμε για τα παιδιά μας;

Η γλώσσα που βιώνουν τα παιδιά στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία τους στο σχολείο.

ΠΑΙΔΙ

3 τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη του παιδιού σας

Η συναισθηματική συνειδητότητα είναι το κλειδί για τη συναισθηματική νοημοσύνη – ειδικά στα παιδιά.

Προτεινόμενα

FOOD

Ποια πολύτιμα οφέλη προσφέρει στον οργανισμό σου το ρόφημα με δεντρολίβανο

6 σημαντικά οφέλη υγείας του τσαγιού δεντρολίβανου

CELEBS

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Όλα όσα δεν ξέρουμε για εκείνη!

Η αγάπη της στη μόδα, το όνομά της και ο έρωτάς της με τον άντρα της

ΠΑΙΔΙ

Πώς νιώθουν δέος τα παιδιά και πώς αυτό το συναίσθημα γίνεται ισχυρό κίνητρο

Νέα έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την εμφάνιση του δέους στην παιδική ηλικία.