Skip to main content

ΠΑΙΔΙ

3 απλοί τρόποι για να μιλήσετε στο παιδί σας για τα χρήματα και να «αλλάξετε τη ζωή του»

Συμβουλές από την Alexa von Tobel, επενδύτρια και συγγραφέα που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ



Το να μιλάς σε ένα παιδί για χρήματα μπορεί να ακούγεται περιττό ή ακόμα και τρομακτικό. Ωστόσο, τα παιδιά μπορούν συνήθως να κατανοήσουν έννοιες σχετικά με τα χρήματα ήδη από την ηλικία των 6 ετών, λένε οι ειδικοί, και η έρευνα δείχνει ότι σχηματίζουν μόνιμες χρηματοοικονομικές συνήθειες ήδη από την ηλικία των 7 ετών. Το να μάθουν πώς να διαχειρίζονται χρήματα και να σχεδιάζουν το οικονομικό τους μέλλον μπορεί να ταβοηθήσει να διασφαλίσουν στο μέλλον τους γενική ευημερία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να αρχίσουν να διδάσκουν στα παιδιά τους χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό από νωρίς, λέει η εκπαιδευμένη στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Alexa von Tobel, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος του venture fund Inspired Capital,

Η Von Tobel, η οποία ίδρυσε τη διαδικτυακή εταιρεία οικονομικών συμβούλων LearnVest το 2008 και την πούλησε για 375 εκατομμύρια δολάρια στην Northwestern Mutual, πρόσφατα συνεργάστηκε με την παιδική μάρκα Rebel Girls για να γράψει ένα βιβλίο με τίτλο «Growing Up Powerful: Money Matters». Περιλαμβάνει μαθήματα προσωπικών οικονομικών για παιδιά και συμβουλές για γονείς για το πώς να μιλήσουν στα παιδιά τους για τα χρήματα και πρόκειται να δημοσιευτεί στις 26 Μαρτίου.

Απευθύνεται κυρίως σε νεαρά κορίτσια –οι γυναίκες είναι λιγότερο σίγουρες για τον οικονομικό τους αλφαβητισμό από τους άνδρες, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα– αλλά η von Tobel σημειώνει ότι «είναι πραγματικά σχεδιασμένο για όλα τα παιδιά».

Η έλλειψη βασικών οικονομικών γνώσεων μπορεί να καταλήξει να κοστίζει στα παιδιά μόλις μεγαλώσουν – από εκατοντάδες δολάρια ετησίως έως χιλιάδες, σύμφωνα με έρευνα του 2023 από το National Financial Educator's Council.

«Μπορούμε να ενδυναμώσουμε την επόμενη γενιά εάν κατανοεί πώς να ελέγχει τα χρήματα», δηλώνει. Έχοντας αυτό κατά νου, προσφέρει τις τρεις πιο σημαντικές συμβουλές της στους γονείς για το πώς να διδάξουν τον οικονομικό γραμματισμό στα παιδιά τους:

Ο τόνος είναι «πραγματικά σημαντικός»

Οι γονείς πρέπει να μιλούν για τα χρήματα με έναν υγιή και πραγματικό τρόπο, ώστε τα παιδιά τους να μεγαλώνουν με μια υγιή σχέση μαζί τους, λέει η von Tobel. Διδάξτε τους ότι είναι κάτι που αξίζει να συζητηθεί, αλλά όχι μια πολύ σημαντική πτυχή της ζωής.

Τα χρήματα είναι, απλώς, «ένα εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ζήσεις τη ζωή που θέλεις», επισημαίνει η von Tobel. Εάν εργάζεστε σκληρά, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα. Εάν σκέφτεστε να τα διαχειριστείτε, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι έχετε πάντα αρκετά για να αγοράσετε αυτό που χρειάζεστε και, αν είστε τυχεροί, αυτό που θέλετε. Οι πιστωτικές κάρτες δεν είναι μαγικά αντικείμενα που μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε.

«Τα χρήματα δεν προορίζονται για λατρεία. Αλλά είναι και κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί», λέει.

Κρατήστε το πρακτικό

Μιλήστε στα παιδιά σας για τα χρήματα με τρόπους που έχουν νόημα για αυτά, συμβουλεύει η von Tobel. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει να μιλάμε για το πόσο κοστίζουν τα καθημερινά είδη, όπως να σημειώσουμε ότι ένα μπουκάλι νερό κοστίζει αρκετά ευρώ στο ζωολογικό κήπο, έναντι μόνο πενήντα λεπτών σε ένα περίπτερο.

«Όταν περπατάτε μέσα από ένα κατάστημα και το παιδί σας θέλει κάτι, πάρτε το [και] δείξτε του την τιμή», λέει ο von Tobel. «Αυτό κοστίζει 29 ευρώ. Η μαμά δεν έχει τα 29 ευρώ για αυτό σήμερα, αλλά μπορούμε να σκεφτούμε να το πάρουμε για τα γενέθλιά σου».

Αυτή η προσέγγιση διδάσκει στα παιδιά σας ότι το κόστος ποικίλλει, λέει: Δεν είναι εφικτά όλα όσα χρειάζεστε ή θέλετε εάν είναι ακριβά, γι' αυτό να έχετε υπόψη σας τις τιμές και το πόσα μπορείτε να ξοδέψετε με ασφάλεια.

Κάντε το διασκεδαστικό - και ενδυναμωτικό

Ο προϋπολογισμός μπορεί να είναι ένα αρκετά στεγνό θέμα. Ποιος θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για το μέλλον όταν μπορείτε να ξοδέψετε σε γλυκά και παιχνίδια τώρα;

Για να κρατούν τα παιδιά ενθουσιασμένα με την αποταμίευση και τον προϋπολογισμό, η von Tobel συνιστά να μιλάμε για αυτό το θέμα με «αισιόδοξο, ενδυναμωτικό τρόπο». Ρωτήστε σε τι θα τους άρεσε να ξοδεύουν χρήματα και συζητήστε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να κερδίσουν και να εξοικονομήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για να αγοράσουν οι ίδιοι αυτά τα πράγματα, γράφει στο βιβλίο της.

Το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης κουίζ, παιχνίδια και ασκήσεις – όπως η διακόσμηση κουμπαράδων διαφορετικών μεγεθών για τη συλλογή χρηματικών ποσών, τα οποία τα παιδιά μπορούν να αποθηκεύσουν και να βάλουν σε στόχους μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

Οι ενήλικες συχνά συνδέουν τα χρήματα με το άγχος, επειδή σκέφτονται μόνο «τα πράγματα που δεν έχουν», τονίζει η von Tobel. «Προσπαθώντας να προσανατολίσουμε τα παιδιά να έχουν πολύ θετικές, ενδυναμωτικές στιγμές γύρω από τα χρήματα νωρίς στη ζωή τους, τους δίνουμε γνώσεις κι εργαλεία που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους».

 

Διαβάστε επίσης

ΠΑΙΔΙ

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά δημιουργικά απασχολημένα στις διακοπές του Πάσχα

Αξιοποιήστε τον κοινό χρόνο των εορτών και χαρίστε στα παιδιά όμορφες αναμνήσεις

ΠΑΙΔΙ

Πώς να μυήσετε τα παιδιά στην τέχνη του χορού και ποια τα οφέλη που τους προσφέρει

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, διαβάζουμε το υπέροχο βιβλίο «Η Μαγεία του Μπαλέτου» των εκδόσεων Φουρφούρι

ΠΑΙΔΙ

Parenting coach μοιράζεται διορατικές συμβουλές για το πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, η αυτοαντίληψη ενός παιδιού έχει ήδη αναπτυχθεί.

Προτεινόμενα

CELEBS

Ζενεβιέβ Μαζαρί: Οικογενειακή απόδραση στη Βενετία

Δείτε στιγμιότυπα από το ταξίδι τους

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

11 σημάδια ότι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες

Πόσο συχνά βάζεις τον εαυτό σου πρώτο;

CELEBS

Olivia Hussey: Πώς είναι σήμερα η «Παναγία» από τον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» 

Τη φλέρταρε ο «δικός» μας Γιώργος Βογιατζής