Διακοπές με ή χωρίς παιδιά;

Ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά των διακοπών με ή χωρίς παιδιά;

Γεωργία Κοντού

ης Δρ Λίζας Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, greekpsychologypages.blogspot.gr

Διακοπές ζευγαριού:

Όταν ένα ζευγάρι πάει διακοπές μαζί, χωρίς παιδιά, το πρωινό του ξύπνημα έχει ποιότητα: χωρίς ξυπνητήρι, χωρίς έγνοιες, με πρωινό χουζούρεμα και τρεχάλα την τελευταία στιγμή για να προλάβει τον πρωινό μπουφέ...

Διακοπές με παιδιά:

Στις διακοπές με παιδιά το εγερτήριο ξεκινάει από το μαύρο χάραμα... Τα παιδιά θέλουν να σηκωθούν, να φάνε, να παίξουν, να κολυμπήσουν, βιάζονται να τα κάνουν όλα μαζί, γκρινιάζουν, τσακώνονται...

Διακοπές ζευγαριού:

«Σε ποια παραλία θα πάμε; Να είναι απρόσιτη! Να είναι μαγευτική! Να έχει ρομαντικό ηλιοβασίλεμα! Να έχει άνετες ξαπλώστρες να αράξουμε, να χαλαρώσουμε, να διαβάσουμε κάτι, να ξεκουραστούμε».

Διακοπές με παιδιά:

«Σε ποια παραλία θα πάμε; Να είναι οργανωμένη! Να έχει καμιά καντίνα για τα παιδιά! Να μην έχει πέτρες! Να μην έχει αχινούς! Να μη θέλει πολύ περπάτημα για να φτάσουμε και μας πάρουν τ' αυτιά στη γκρίνια! Να έχει χώρο να παίξουν με τα κουβαδάκια τους!».

Διακοπές ζευγαριού:

«Τι κοκτέιλ θα πάρεις; Μήπως να δοκιμάσουμε και ένα δεύτερο; Αυτό το beach bar έχει φανταστική θέα... η μουσική είναι τέλεια... ας πιούμε και ένα τρίτο κοκτέιλ, εδώ τα κάνουν πολύ ελαφρά και είναι στ' αλήθεια χαλαρωτικά...» 

Διακοπές με παιδιά:

«Μαμάαααα! Νερό!», «Μαμάαααα! Χυμό!», «Μαμάαααα! Παγωτό!». Η μαμά είναι τυχερή αν πιει μια γουλιά από το καφέ του μπαμπά που έχει ζεσταθεί τόση ώρα στον ήλιο και έχει μια ιδέα άμμο μέσα...

Διακοπές ζευγαριού:

Οι επιλογές διασκέδασης σχετίζονται με το τι αρέσει στο ζευγάρι, με πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν, αξιοθέατα που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν, δραστηριότητες που θα τους άρεσε να δοκιμάσουν. Οι επιλογές προέρχονται αποκλειστικά από τον κόσμο των ενηλίκων και η ατομική θέληση του κάθε μέλους του ζευγαριού γίνεται το επίκεντρο των αποφάσεων σχετικά με το πώς το ζευγάρι θα περάσει τη μέρα του. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί το ζευγάρι να επιλέξει ουδέτερες επιλογές (πχ να φάει στο εστιατόριο του ξενοδοχείου), επειδή αυτό είναι πιο βολικό.

Διακοπές με παιδιά:

Οι επιλογές διασκέδασης σχετίζονται αποκλειστικά με το τι αρέσει στα παιδιά, με πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν τα παιδιά και οι ενήλικες δε θα τα διάλεγαν ποτέ από μόνοι τους... Νεροτσουλήθρες, κάστρα στην άμμο, βόλτα στο κοντινό αυτοσχέδιο λούνα παρκ...

Διακοπές ζευγαριού:

Το ζευγάρι επιλέγει γκουρμέ εστιατόρια, παράξενα φαγητά, κουζίνα με χρυσούς σκούφους. Η ιεροτελεστία του φαγητού είναι ιδιαίτερη, τα σερβίτσια και τα τραπεζομάντηλα προσεγμένα, το περιβάλλον ιδιαίτερα όμορφο... Όλη η εμπειρία του δείπνου είναι απολαυστική, σε κάθε λεπτομέρεια.

Διακοπές με παιδιά:

Οι επιλογές περιορίζονται στην κοντινή ταβέρνα, σουβλατζίδικο, φαστφουντάδικο, ή στα μέρη που έχουν και άλλα παιδιά που τρέχουν, κυνηγιούνται, φωνάζουν, πέφτουν, κλαίνε και τα κυνηγάνε οι γονείς τους οι οποίοι επίσης φωνάζουν «πρόσεχε!», «μη!», «να παίζεις και τον αδερφό σου!» και άλλα τέτοια. Όλη η εμπειρία του φαγητού είναι στρεσαριστική και αγχωτική.

Διακοπές ζευγαριού:

Το ζευγάρι έχει την ευκαιρία να συζητήσει για ένα σωρό θέματα: τη σχέση τους, πώς θα περάσουν τη μέρα τους, συναισθηματικά, κοινωνικά ή γενικότερα ζητήματα, να κάνουν μελλοντικά σχέδια και άλλες παρόμοιες ενήλικες συζητήσεις.

Διακοπές με παιδιά:

Οι επιλογές συζήτησης περιορίζονται σε θέματα προσχολικής ηλικίας με τα παιδιά, σε διαλόγους σχετικά με παιχνίδια, φίλους, ή επίλυση τσακωμών των παιδιών. Και όταν τελικά τα παιδιά κοιμηθούν και οι γονείς βρεθούν μόνοι, είναι τόσο εξαντλημένοι που τους παίρνει ο ύπνος και αυτούς.

Διακοπές ζευγαριού:

Το ζευγάρι κάνει σεξ! Όταν θέλει, όπου θέλει, όπως θέλει!

Διακοπές με παιδιά:

Σεξ υπήρχε κάποτε, όπως βεβαιώνει και η ύπαρξη των παιδιών, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν ζορίσει! Μεταξύ της παρουσίας των παιδιών, της κούρασης και της εξάντλησης, η σεξουαλική διάθεση πέφτει...

Κάτι τελευταίο για τις διακοπές με παιδιά:

ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ ΑΓΑΘΟ! Παρόλα τα δύσκολα, οι καλές στιγμές είναι περισσότερες και εντονότερες! Η χαρά και η ευτυχία των οικογενειακών διακοπών είναι κάτι που δε θα άλλαζα με τίποτα!

Πηγή: Familylife.grAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares