Skip to main content

SEX

Είσαι έτοιμη για μια νέα σεξουαλική επανάσταση;

(Βy the way,  εσύ για ποιο λόγο κάνεις σεξ;)



 

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι είναι και τι σημαίνει το σεξ για σένα; Ανυπομονείς για την πρώτη φορά, φοβάσαι, παίρνει μυθικές διαστάσεις – μέχρι που το κάνεις και όλα μπαίνουν στη σωστή τους διάσταση και καλώς εχόντων των πραγμάτων συνεχίζεις να το κάνεις…

Για πολλούς ανθρώπους (και για πολλούς αιώνες) το σεξ είναι ο πρωταρχικός τρόπος δημιουργίας των μωρών. Αλλά πώς θα ένιωθες αν σκεφτόσουν ότι το σεξ δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την αναπαραγωγή;

Από τη γέννηση του πρώτου «δοκιμαστικού μωρού» στον κόσμο το 1978, περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν γεννηθεί από εξωσωματική γονιμοποίηση. Και ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί πολύ περισσότερο στο μέλλον, καθώς τα εργαλεία για τον εντοπισμό γενετικών κινδύνων στα έμβρυα γίνονται όλο και πιο εξελιγμένα. Η ισχυρότερη πρόβλεψη είναι στο μέλλον οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν σεξ - αλλά όχι τόσο συχνά με σκοπό να κάνουν μωρά. Σε 20 έως 40 χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με καλή κάλυψη υγείας θα επιλέγουν εργαστηριακές μεθόδους σύλληψης.

https://www.instagram.com/p/CCgWdnfpULE/

https://www.instagram.com/p/Bj7HuZOFirE/

 

Αλλά αν η αναπαραγωγή πάψει να δεσμεύεται από το σεξ, για ποιο λόγο θα συνεχίσεις να κάνεις σεξ;

Το σεξ πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει πάντα να έχει έναν λόγο. Αυτή η συλλογιστική δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Εξάλλου, το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να είσαι περίεργος, διανοητικά και συναισθηματικά.

Βιολογικά, υπάρχει ένας προφανής λόγος για το ανθρώπινο σεξ. Κάνεις σεξ επειδή εκπληρώνει βιολογικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων οδηγών για την αναπαραγωγή και τη σύνδεση. Στην πραγματικότητα, αυτά τα δύο έχουν επικρατήσει στη δυτική παράδοση, και τα δύο είναι οργανωμένα γύρω από ένα σκοπό ή τελικό στόχο.

Γιατί κάνουμε σεξ τότε; Για αναπαραγωγή, σίγουρα. Για να νιώσουμε, ωραία. Αλλά αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές πιθανές απαντήσεις. Η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων και των ζώων είναι ότι οι άνθρωποι νιώθουν τακτικά ευχαρίστηση κάνοντας άχρηστα πράγματα. Τα κάνεις, δηλαδή, επειδή τα απολαμβάνεις, γιατί η συμμετοχή σε τέτοιες δραστηριότητες σου φέρνει ευχαρίστηση. Είναι πιθανό ότι «η πράξη του σεξ έχει νόημα μόνο όταν δεν έχει νόημα».

 


https://www.instagram.com/p/CB4UbGmJfrn/

https://www.instagram.com/p/CET-oIrJVqe/

 

 

Ίσως είναι καιρός να παραδεχτούμε ότι η απόλαυση είναι ο κύριος λόγος που οι περισσότεροι κάνουμε σεξ.

Το χάπι ήταν επαναστατικό σε αυτό το μέτωπο. Για τους συντηρητικούς ωστόσο η λεγόμενη σεξουαλική επανάσταση φταίει για τις σύγχρονες χαλαρές απόψεις σχετικά με τις σεξουαλικές πρακτικές.

Ενώ η σεξουαλική επανάσταση χρησιμοποιείται συχνά ως πυροτέχνημα για να τελειώσει παρά να συμβάλει σε σημαντικές συνομιλίες, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει σαφείς αλλαγές στις αντιλήψεις του κοινού για το σεξ που ξεκινούν ήδη τη δεκαετία του '60. Σε μια ερευνητική εργασία του 2015, που εξέταζε τις αμερικανικές στάσεις απέναντι στο σεξ από τη δεκαετία του 1970 έως το 2010, το συμπέρασμά ήταν ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 2010, οι Αμερικανοί έγιναν πιο αποδεκτοί στην ιδέα του σεξ χωρίς γάμο.

 

 

Σύμφωνα με τα προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα που μειώνουν τον θρησκευτικό προσανατολισμό και τις αυξήσεις στα ατομικιστικά χαρακτηριστικά, περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η σεξουαλικότητα δεν χρειάζεται να περιορίζεται από κοινωνικές συμβάσεις. Οι πρόσφατες γενιές ενεργούν επίσης με αυτήν την πεποίθηση, αναφέροντας έναν πολύ υψηλότερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων ως ενήλικες και περισσότερο περιστασιακό σεξ από εκείνους που γεννήθηκαν νωρίτερα στον 20ο αιώνα.

https://www.instagram.com/p/CEPAp3PFpgM/

Σε έναν πληθυσμό, οι στάσεις μπορεί να ποικίλλουν για πολλούς λόγους (ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή, το φύλο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.λπ.), αλλά η έρευνα δείχνει ότι έχουν σημειωθεί σημαντικές γενετικές αλλαγές στη σεξουαλική στάση και συμπεριφορά, με την πάροδο του χρόνου.

Οι απόψεις μας για το σεξ, λοιπόν, είναι πολύ το προϊόν της θέσης μας σε έναν συγκεκριμένο χρόνο και τόπο. Η σεξουαλική μας ηθική δεν είναι διαχρονική: εξελίχθηκε και θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Ίσως πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είμαστε προετοιμασμένοι.

https://www.instagram.com/p/CEb44VXslEl/
 


https://www.instagram.com/p/CDF6-XlhJik/


Τι είναι φυσιολογικό

Όσοι θέλουν να θεωρούν την ομοφυλοφιλία ως κάτι αφύσικο και μη φυσιολογικό έχουν ως επιχείρημα ότι δεν συναντιέται στη φύση. Ωστόσο υπάρχουν περισσότερα από 500 είδη στα οποία παρατηρείται ομοφυλοφιλία, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η έννοια του ετεροφυλόφιλου σεξ έχει κατασκευαστεί σε αντίθεση με το ομοφυλοφιλικό σεξ. Τα ζώα ωστόσο δεν ταυτίζονται ως ομοφυλόφιλα, αλλά ούτε και ταυτοποιούνται ως ετεροφυλόφιλα. Αυτό μας φέρνει στο εξαιρετικά προφανές αλλά σπάνια μελετημένο γεγονός - ότι οι άνθρωποι, τουλάχιστον για τον τελευταίο αιώνα, ορίζονται με βάση το είδος του σεξ που προτιμούν. Το ετεροφυλόφιλο σεξ έχει σκοπό. Συγκεκριμένα, το νόημά του έχει κατασκευαστεί σε αντίθεση με το ομοφυλοφιλικό σεξ.

https://www.instagram.com/p/CCJ8V3EArO3/
 

 

Το ζήτημα του σκοπού του σεξ δεν είναι το εμπόδιο στην gay κουλτούρα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σεξ των ομοφυλόφιλων δεν έχει λόγο: μπορεί να έχει πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της αγάπης. Όμως, η κουλτούρα των ομοφυλόφιλων ήταν, ιστορικά, πιο ανοιχτή στην ιδέα ότι μπορεί να μην έχει πάντα έναν λόγο και ότι δεν χρειάζεται πάντα να έχει. Αυτό, φυσικά, μπορεί να φαίνεται να παρακωλύει αυτές τις μακροχρόνιες και συντηρητικές πολιτιστικές ιδέες για την ηθική και το σεξ, κάτι που ίσως εξηγεί την ιστορική προκατάληψη εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Η LGBT κουλτούρα προσφέρει αυτή τη στιγμή στον κόσμο νέους τρόπους να σκεφτεί τη σεξουαλική ηθική - τρόπους που δεν περιλαμβάνουν αναπαραγωγή ή γάμο ή αγάπη ή ακόμη και δεσμευμένες, μονογαμικές σχέσεις. Απλώς σκεφτείτε μια έρευνα του 2005, η οποία διαπίστωσε ότι το 40% των ομοφυλόφιλων ζευγαριών υποστηρίζει ανοιχτές σχέσεις σε σύγκριση με το 5% των ίσων ζευγαριών. Εάν αυτά τα είδη σεξουαλικών εμπειριών γίνουν πραγματικά ο κανόνας - όπως προτείνουν ορισμένοι - θα είναι οι ομοφυλόφιλοι που θα ανοίξουν αυτήν την πόρτα.

 


https://www.instagram.com/p/CEUpf_GnCpw/


Φουτουριστικό σεξ

Με τα χρόνια, διάφοροι φουτουριστές έχουν προβλέψει πώς θα είναι το μέλλον του σεξ. Από εικονικό πορνό και ανθρώπινη ενασχόληση με απομακρυσμένες συνδέσεις (όπου οι άνθρωποι, σε απόσταση, φέρνουν ο ένας τον άλλον σε οργασμό μέσω απτικών τεχνολογιών), το μέλλον του σεξ θα είναι πιο ψηφιακό, πιο συνθετικό, λιγότερο οργανικό, λιγότερο ακατάστατο.

Όμως, ενώ το μέλλον αναμφίβολα θα επιφέρει σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές, πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο μέλλον θα περιλαμβάνουν νέες ιδέες.

 

 

Θα υπάρξουν νέες ιδέες για την αναπαραγωγή. Θα υπάρξουν νέες ιδέες για τη μονογαμία και τη δέσμευση. Θα υπάρξουν νέες ιδέες σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα.

Ίσως το σεξ θα είναι πάντα για κάτι - αλλά θα είναι για ποιον, όχι για τι. Θα είναι για εμάς, τους ανθρώπους που το έχουν, που το απολαμβάνουν. Η έννοια του σεξ δεν θα υπάρχει εκτός από τη συμπόνια και την απόλαυση που φέρνει τους ανθρώπους - την απόλαυση της φυσικής αίσθησης, της κοινωνικής σύνδεσης, του πειραματισμού.

Στο μέλλον, θα κάνεις σεξ απλώς για το σεξ – τόσο απλά.




Cover photo: From Liberated: The New Sexual Revolution is a documentary about coming of age in today’s young adult hookup culture

 

 

Διαβάστε επίσης

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

SEX

Η επιστήμη της σεξουαλικής ικανοποίησης στα ζευγάρια: από την άνοδο στην… πτώση

Μια επιστημονική ματιά στο πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις

Προτεινόμενα

FASHION TRENDS

7 τσάντες που ορίζουν το styling αυτή την άνοιξη

Η fashion editor του AllYou επιλέγει τσάντες για όλες τις ώρες της ημέρας, για να ανανεώσεις τη συλλογή σου

ΒΙΒΛΙΟ

«Όλοι οι ενήλικες ήταν κάποτε παιδιά ... αλλά λίγοι από αυτούς το θυμούνται» Μικρός Πρίγκιπας

Γιορτάζουμε τα 81 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ