Skip to main content

SEX

Σεξουαλική αυτοπεποίθηση: πώς επηρεάζει κάθε μας επιλογή

Επαναπροσδιόρισε τον σεξουαλικό σου εαυτό



 

Η σεξουαλικότητα είναι ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία ή το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης. Eίμαστε εγγενώς σεξουαλικά όντα. Η σεξουαλικότητά μας βασίζεται στο πώς κατανοούμε και καθορίζουμε τον εαυτό μας, πώς αντιλαμβανόμαστε τους άλλους και πώς βλέπουμε τον κόσμο. Η σεξουαλικότητα είναι ένας πολυδιάστατος, πολύπλοκος συνδυασμός φυσιολογικών, διαπροσωπικών, πολιτισμικών, συναισθηματικών και ψυχολογικών παραγόντων. Είναι σημαντικό για εμάς να σκεφτούμε όλες αυτές τις πτυχές του εαυτού μας και τον ρόλο που διαδραματίζουν, καθώς η σχέση που έχουμε με τη σεξουαλικότητά μας αντικατοπτρίζει τη σεξουαλική μας αυτοεκτίμηση.
Και όπως μιλάμε πολύ τελευταία, για την αξία της ανάπτυξης υγιούς αυτοεκτίμησης και όλοι ποντάρουμε σε μεθόδους αυτοβελτίωσης, το ίδιο θα έπρεπε επίσης να προσέχουμε για την ανάπτυξη μιας υγιούς σεξουαλικής αυτοεκτίμησης. Ως humansexual coach, αυτό είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία με ρωτούν συχνότερα.



Πάμε λοιπόν να δούμε τις βασικές πτυχές της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης που κατά την εμπειρία μου αξίζει να έχεις στο οπλοστάσιο σου
Όταν μιλάμε για σεξουαλική αυτοεκτίμηση, αναφερόμαστε  στα συναισθήματα που έχουμε για το σώμα μας και το επίπεδο εμπιστοσύνης μας για αυτό, όταν συνδεθούμε στενά με κάποιον άλλο. Είναι όλο αυτό που φέρεις από τον εαυτό σου, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά, μέσα στο σεξ και τις σχέσεις. Τι κάνεις με αυτό και πώς το μοιράζεσαι με κάποιον άλλο. Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει κάθε σεξουαλική επιλογή που κάνουμε - με ποιον επιλέγουμε να κάνουμε σεξ και πότε, εάν περιορίζουμε τον εαυτό μας σεξουαλικά, ακόμη κι αν θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε προστασία ή όχι.
Κι ενώ οι περισσότεροι μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε την αυτοπεποίθησή μας, ωστόσο συχνά παραμελούμε να ρίξουμε μια ματιά στον σεξουαλικό μας εαυτό. Και δεν είναι δικό μας λάθος αυτό. Ζώντας σε κοινωνίες  ανεκπαίδευτες στην σεξουαλικότητα τους το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε ιδέα πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η σεξουαλική μας ταυτότητα.

Ως άνθρωποι, είμαστε σεξουαλικά όντα, ανεξάρτητα από το πώς αισθανόμαστε για το σεξ ή τη σεξουαλικότητα. Είσαι μια ολότητα που αποτελείται από πολλά μέρη και ο σεξουαλικός σoυ εαυτός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ του «ποια είμαι».

Είναι σημαντικό λοιπόν να ενσωματώσεις και τον σεξουαλικό σου εαυτό σε ολόκληρο το εγώ σου. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να συνδεθούν με αυτήν την περιοχή του εαυτού τους λόγω της χαμηλής σεξουαλικής αυτοεκτίμησης τους.

Τι είναι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση;

Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση αφορά:

Στο πως αισθάνεσαι για το σώμα σου

Την εμπιστοσύνη που έχεις στον σεξουαλικό σου εαυτό

Πως αισθάνεσαι σχετικά με την sexy αξία σου και σύμφωνα με αυτή, τι συνεισφέρεις ή δεν συνεισφέρεις κατά τη διάρκεια του σεξ

Πώς συνδέεσαι στενά με τον εαυτό σου και τους άλλους

Την γενική άποψή σου για τη σεξουαλικότητα

Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση ξεκινά με το πώς αισθάνεσαι  εσύ για τον εαυτό σου
Συναισθήματα για το σώμα σου: Το πώς αισθάνεσαι για το σώμα σου επηρεάζει την ικανότητά σου να εκφραστείς σεξουαλικά.
Το σώμα μας στεγάζει τη σεξουαλικότητά μας - ουσιαστικά, μέσω του σώματος, η σεξουαλικότητα βρίσκει έκφραση. Έτσι, το να γνωρίζουμε ακριβώς πώς αισθανόμαστε για το σώμα μας, είναι το κλειδί για τις σχέσεις μας. Πολλές - πολλοί την ώρα του σεξ σκέφτονται τα μέρη του σώματός τους που δεν τα εγκρίνουν. Αν σκέφτεσαι ότι πετάει η κοιλιά σου, η εστίαση εκεί σε πετάει έξω από τη σεξουαλική στιγμή. Και αντί για την ευχαρίστηση και τη σύνδεση που ήθελες με τον σύντροφό σου, αντίθετα νιώθεις σαν θεατής στη σεξουαλική σου εμπειρία. Ο σύντροφος απ’ την άλλη το ερμηνεύει αυτό σαν έλλειψη έλξης για αυτόν και κανένα ενδιαφέρον για σεξ. Και κάπως έτσι χάνεται η σεξουαλική τους σύνδεση.
Η εσωτερική φωνή μας για το σώμα μας, αντηχεί δυνατά. Φυσικά, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το σώμα μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα περιοδικά, την διαφήμιση, την τηλεόραση, που μας προσφέρουν εξιδανικευμένες εικόνες για το πώς πρέπει να μοιάζουν τα σώματά μας, παρόλο που αυτές οι εικόνες έχουν μικρή σχέση με αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει.
https://www.instagram.com/p/CCo7EBBDkSo/?utm_source=ig_web_copy_link
Τι επηρεάζει τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση;
Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο εκτιμάς τον σεξουαλικό σου εαυτό. Ορισμένα είναι υπό τον έλεγχό μας και άλλα δεν είναι - οφείλονται σε εμπειρίες που μας συμβαίνουν.
Για παράδειγμα, τα μηνύματα που άκουγες για το σεξ μεγαλώνοντας, μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική σου αυτο-κριτική. Όλοι έχουμε σεξουαλικές ιστορίες που ξεκινούν από την πρώιμη παιδική ηλικία και αυτές οι ιστορίες επηρεάζουν τη μετέπειτα σεξουαλικότητά μας. Οι ιστορίες βγαίνουν από τον τρόπο που για το σεξ μιλούσε (ή όχι) η οικογένεια. Πώς ένιωθαν οι γονείς μας για το σώμα τους και πώς εκδήλωναν τον έρωτα μεταξύ τους; Η εμπειρία της αφής, οι πρώτες εμπειρίες αυνανισμού κ.λπ. Ορισμένες σεξουαλικές ιστορίες δημιουργούν συναισθήματα όπως ντροπή, ενοχή και άγχος. Ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε, την άποψη της οικογένειάς μας σχετικά με το σεξ ή άλλους παράγοντες, μπορεί να έχουμε ακούσει μερικές από τις ακόλουθες λάθος πεποιθήσεις σχετικά με το σεξ:

«Το σεξ είναι βρώμικο».

«Το σεξ είναι ιδιωτικό και δεν πρέπει να μιλάμε ποτέ για αυτό».

«Το σεξ είναι μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

«Εάν κάνεις σεξ, θα αποκτήσεις μια κακή φήμη».

Αυτά τα αρνητικά μηνύματα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε δικό σου εσωτερικό μήνυμα. Ίσως έχουν γίνει ο εσωτερικός διάλογος σου για τη σεξουαλικότητά σου ή τον σεξουαλικό εαυτό.
Φτιάξε το δικό σου σεξουαλικό βιογραφικό: Προσκάλεσε  τις ιδέες και τις πεποιθήσεις σου σχετικά με τη σεξουαλικότητά σου. Οι οικογενειακές πεποιθήσεις συνεχίζουν να δουλεύουν για σένα; Είναι χρήσιμες; Γνωρίζοντας τι σε έχει επηρεάσει, σου δίνει τη δύναμη να αναπτύξεις νέους τρόπους για να πεις τη δική σου σεξουαλική ιστορία.


Σεξ και νόημα. Το σεξ σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα
Τι σημαίνει η λέξη σεξ για εσένα; Σαν φυσικός μηχανισμός, αυτό καθαυτό, το σεξ είναι απλώς ένα μέρος του σώματος που κάνει κάτι σε ένα άλλο μέρος του σώματος - ίσως είναι ένα δάχτυλο που κάνει κάτι στα χείλη, ή μια γλώσσα ή ίσως είναι απλώς ένα πέος σε έναν κόλπο - δεν υπάρχει εγγενές νόημα σε αυτές τις ενέργειες. Όμως, ως άνθρωποι, μας αρέσει να δίνουμε ορισμό σε κάθε τι. Το ίδιο κάνουμε και ειδικά στο σεξ. Το σεξ μπορεί να σημαίνει δύναμη, σύνδεση, επικοινωνία, φυσική ευχαρίστηση, μια δήλωση ότι τώρα είμαστε ζευγάρι. Μπορεί να είναι ένα σημείο διαπραγμάτευσης ή το σύμβολο μιας σύμβασης - εν ολίγοις, μπορεί να σημαίνει τόσα διαφορετικά πράγματα όσοι είναι και οι άνθρωποι στον κόσμο. Και φυσικά, το σεξ μπορεί να σημαίνει εντελώς διαφορετικά πράγματα για τα δύο άτομα σε μια σχέση και οι σύντροφοι σπάνια συζητούν τις αντίστοιχες έννοιες τους. Για παράδειγμα πολλές γυναίκες που αναζητούν σχέση, κάνουν σεξ στο δεύτερο, τρίτο ραντεβού. Συχνά δεν έχουν μήνυμα  από τους άντρες με τους οποίους μόλις κοιμηθούν και αυτό μπερδεύει. Γιατί για εκείνες, το σεξ ήταν μια έκφραση συναισθηματικής οικειότητας και υποθέτουν ότι ήταν και για τον σεξουαλικό σύντροφό τους.

Πώς να βελτιώσεις  τη σεξουαλική σου αυτοεκτίμηση
Όταν η σεξουαλική αυτοεκτίμησή σου είναι χαμηλή, πώς μπορείς να περιμένεις να έχεις μια ευχάριστη και ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία με κάποιον όταν αισθάνεσαι  άσχημα για τον εαυτό σου;

Βάλε κλίμακα στη σεξουαλική σου αυτοεκτίμηση

Σε κλίμακα από 1 έως 10, με 1 πολύ χαμηλή και 10 πολύ υψηλή, βαθμολόγησε πώς βλέπεις τον σεξουαλικό σου εαυτό, αυτή τη στιγμή. Γράψε τον αριθμό που επέλεξες και επισήμανε τον ως «Τώρα».

Στη συνέχεια, σκέψου πώς θέλεις να αισθάνεσαι για τον σεξουαλικό σου εαυτό σε έξι μήνες από τώρα. Γράψε τον αριθμό που θέλεις να αντιπροσωπεύει  τη σεξουαλική σου αυτοεκτίμηση και επισήμανέ τον ως «Μέλλον».

Διαμόρφωσε τον εσωτερικό σου διάλογο
Δημιούργησε  μια λίστα με τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τα πράγματα που λες στον εαυτό σου για τον σεξουαλικό σου εαυτό - ακόμα κι αν κάποια από αυτά προέρχονταν από άλλους και από τότε τα έχεις υιοθετήσει στη δική σου αφήγηση. Προσπάθησε να προσδιορίσεις τουλάχιστον πέντε.

Στη συνέχεια, ξαναγράψε κάθε ένα από αυτά, αυτήν τη φορά όμως να είσαι πιο ρεαλιστική και απαλή με σένα. Για παράδειγμα, αν έγραψες: "Δεν νιώθω άνετα με το σώμα μου κατά τη διάρκεια του σεξ", διαμόρφωσέ το ξανά με: "Θέλω να μάθω να νιώθω πιο άνετα στο σώμα μου κατά τη διάρκεια του σεξ." Δες κάθε στοιχείο και επαναδιατύπωσέ  το ξανά, το οποίο θα σε βοηθήσει να αρχίσεις να βελτιώνεις τον τρόπο που βλέπεις τον σεξουαλικό σoυ εαυτό.

Γράψε τα εμπόδια στη σεξουαλική σου αυτοεκτίμηση
Σε ένα φύλλο χαρτιού, βγάλε από το μυαλό σου όλες τις πιθανές σκέψεις, πράγματα, ανθρώπους, εμπειρίες, αφηγήσεις ή οτιδήποτε σε εμποδίζει να αισθάνεσαι πιο σίγουρη για τον σεξουαλικό σου εαυτό. Για παράδειγμα, ένας προηγούμενος σύντροφος μπορεί να σου είχε  πει ότι δεν είσαι καλή στο σεξ και δεν μπορείς να το εμποδίσεις να περάσει από το μυαλό σου.
Αυτή η άσκηση θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα για τον σεξουαλικό σου εαυτό. Γράψε οποιοδήποτε εμπόδιο μπορείς να σκεφτείς. Αφού τα καταχωρίσεις, γράψε μια μικρή ενέργεια που μπορείς να κάνεις για να ξεπεράσεις κάθε εμπόδιο.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις σήμερα για να βελτιώσεις την άποψή σου για τον σεξουαλικό σου εαυτό. Οταν ξέρεις τι τον επηρεάζει και πώς μπορείς να τον βελτιώσεις, είσαι έτοιμη να αναλάβεις θετική δράση. Αξίζεις να αισθάνεσαι σίγουρη και η δουλειά με τον σεξουαλικό σου εαυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εκεί.
 

Διαβάστε επίσης

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

SEX

Η επιστήμη της σεξουαλικής ικανοποίησης στα ζευγάρια: από την άνοδο στην… πτώση

Μια επιστημονική ματιά στο πώς αλλάζει η σεξουαλική ικανοποίηση στις μακροχρόνιες σχέσεις

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 24 Απριλίου

Η υπομονή και η επιμονή θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αρκετά εμπόδια

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ziria Festival in Athens: 15 χρόνια μετά, το Ziria Festival συναντά τους φίλους του στην πρωτεύουσα

Μια φεστιβαλική εμπειρία 6 ωρών, με ένα εκρηκτικό after party

FASHION TRENDS

7 καμπαρντίνες για να επενδύσεις στο πιο versatile πανωφόρι

Διαφορετικά πατρόν και χρώματα, για ένα από τα πλέον κλασικά items της γυναικείας γκαρνταρόμπας που δεν μας απογοητεύει ποτέ