Περιστασιακό σεξ: Σου φτιάχνει τη διάθεσή ή μήπως «σε χαλάει»;

Έχουν γίνει ακόμα και επιστημονικές έρευνες γι’ αυτό.

Γεωργία Κοντού


Σενάριο ένα: Ξυπνάς την επόμενη μέρα με το κεφάλι βαρύ από το ξενύχτι και το ποτό και την αίσθηση ότι ξόδεψες μία ακόμα νύχτα με κάποιον που δεν σου έλεγε κάτι. Δεν ξέρεις αν θα σου τηλεφωνήσει ποτέ, για να ξαναβρεθείτε, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, ελπίζεις πως όχι. Σενάριο δύο: Το πάθος της χτεσινής βραδιάς ήταν κινηματογραφικό. Από τις καλύτερες ερωτικές εμπειρίες που έχεις ζήσει. Το καταλαβαίνεις ότι η σχέση σας δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, αλλά δεν σε νοιάζει: αρκεί που ένιωσες την υπέρτατη απόλαυση με έναν άνθρωπο που έκαναν τα πόδια σου να λιώνουν από επιθυμία.

Τα παραπάνω δύο σκηνικά είναι πολύ διαφορετικά, αλλά μπορεί να συμβούν μετά από μια νύχτα περιστασιακού σεξ. Επιβεβαιώνοντας πόσο διαφορετική είναι η εμπειρία, ανάλογα με τους ανθρώπους που εμπλέκονται σε αυτήν, αλλά και τις επιθυμίες τους, τη δεδομένη περίοδο.

It’s complicated, που θα έλεγε και ένα status στα social media. Το περιστασιακό σεξ δεν είναι απαραίτητα καλό ή κακό. Κάποιες μελέτες λένε ότι δεν επηρεάζει την ψυχική ευεξία μας (Perspectives on Sexual and Reproductive Health), άλλες ότι μάς προκαλεί στρες (Journal of Sex Research). Μερικές επισημαίνουν (Archives of Sexual Behavior) ότι ο τρόπος με τον οποίο μας επηρεάζει εξαρτάται από τις συνθήκες: από το αν, για παράδειγμα, έχουμε επιθυμία για σεξουαλική εξερεύνηση, αν ο παρτενέρ μας μάς έλκυε εμφανισιακά, αν ήμασταν μεθυσμένοι, αν τρέφαμε προσδοκίες για την εξέλιξη της σχέσης σε κάτι πιο σταθερό κ.λπ.

«Δεν υπάρχουν ακόμα πολλά στοιχεία για το περιστασιακό σεξ» εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής και σεξολόγος Ρόμπερτ Βάις, αλλά συγκεντρώνει κάποια πρώτα συμπεράσματα: «Αν το περιστασιακό σεξ δεν παραβιάζει την ακεραιότητά μας, αν το κάνουμε γιατί το θέλουμε και περιμένουμε να το απολαύσουμε και αν το κάνουμε με "ασφάλεια", τότε πιθανότατα δεν θα επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και συναισθηματική υγεία μας. Αν όμως είμαστε εκ φύσεως συντηρητικοί ή αν έχουμε την τάση να συνδεόμαστε συναισθηματικά με όποιον ερχόμαστε σε ερωτική επαφή, τότε ίσως δεν είναι και τόσο καλή ιδέα».

Φωτογραφία: We-Vibe WOW Tech / UnsplashAbout us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares