Skip to main content

SEX

Στρες στη δουλειά; Κάντε περισσότερο σεξ (στο σπίτι)

Νέα μελέτη αναδεικνύει τα ψυχολογικά οφέλη της ερωτικής ικανοποίησης για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες



Η ιδέα ότι το σεξ βελτιώνει τη σωματική και ψυχολογική υγεία δεν είναι καινούργια. Τα οφέλη του σεξ για την υγεία είναι καλά τεκμηριωμένα. Πέρα από τα απλά οφέλη για την υγεία, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η θετική σεξουαλική υγεία βελτιώνει επίσης την παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει ότι το σεξ μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος όχι μόνο να αυξήσετε την παραγωγικότητα της εργασίας σας, αλλά και να σας βοηθήσει να ανακάμψετε από τα ψυχολογικά έξοδα μιας κουραστικής μέρας στη δουλειά.

Οι Goodman, Snoeyink και Martinez, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις και στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ, στρατολόγησαν 1.280 διαδικτυακούς συμμετέχοντες για να ολοκληρώσουν αξιολογήσεις της σεξουαλικής ευχαρίστησης, της εργασιακής ικανοποίησης, της εργασιακής δέσμευσης και της ικανοποίησης από τη ζωή. Το σαράντα πέντε τοις εκατό του δείγματος ήταν άνδρες, με ένα ευρύ μείγμα εθνοτήτων και φυλών. Σε μια σχετικά μοναδική προσέγγιση, οι ερευνητές αξιολόγησαν τόσο το σεξ με τον σύντροφο όσο και τον αυνανισμό – 70 τοις εκατό των γυναικών και το 83 τοις εκατό των ανδρών ανέφεραν ότι αυνανίζονταν τον περασμένο μήνα. Αυτή η αρχική μελέτη επικεντρώθηκε σε ετεροφυλόφιλους συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα αναφερόμενης σεξουαλικής ευχαρίστησης προέβλεπαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν μια «ψυχολογική κατάσταση ανάκαμψης» από το εργασιακό άγχος. Αυτή η αυτοαντιληπτή κατάσταση ανάκαμψης μεσολάβησε στις σχέσεις μεταξύ της σεξουαλικής ευχαρίστησης, της ικανοποίησης από την εργασία και της ζωής και της εργασιακής δέσμευσης. Έτσι, το να βλέπει κανείς το σεξ ως μέρος της διαδικασίας διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων δημιουργεί μια υγιή διαδικασία βελτιωμένης ψυχολογικής και συναισθηματικής υγείας.

Ποια είδη σεξ βελτιώνουν την ψυχολογική ανθεκτικότητα;

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν ισχυρά, τόσο για το σεξ με σύντροφο όσο και για τον αυνανισμό. Σε άνδρες και γυναίκες, η σεξουαλική ευχαρίστηση είτε από το σεξ είτε από τον αυνανισμό βελτίωσε την ψυχολογική υγεία.

Στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες, η σεξουαλική ευχαρίστηση που σχετίζεται με το ρομαντικό σεξ με τον σύντροφο προέβλεπε μεγαλύτερα συναισθήματα ανάκαμψης και πιο θετικά αποτελέσματα, σε σύγκριση με τον αυνανισμό.

Για εκείνα τα άτομα που δεν έχουν συντροφικές σχέσεις, σημειώνουν οι συγγραφείς, μπορεί να ωφεληθούν από τον αυνανισμό στην αντιμετώπιση του εργασιακού στρες.

Η διαφορά φύλου σε αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να σχετίζεται με το «χάσμα οργασμού» που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αναφέρουν γενικά οργασμούς από αυνανισμό, αλλά οι άνδρες, σε σύγκριση με τις γυναίκες, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν οργασμούς από το σεξ. Στους άντρες, επειδή ο οργασμός και η ευχαρίστηση είναι ουσιαστικά ισοδύναμοι μεταξύ του σεξ και του αυνανισμού, δεν υπήρχε διαφορικό αποτέλεσμα. Όμως, στις γυναίκες, ο οργασμός και η ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να προβλέψουν έναν πιο προσεκτικό, ικανό σύντροφο επικεντρωμένο στην ευχαρίστηση της γυναίκας. Αυτή η δυναμική – ένας στοργικός, θερμός σύντροφος στο κρεβάτι, μπορεί να συμβάλει σε ισχυρότερο θετικό αντίκτυπο αυτού του σεξ.

Οι Goodman, Snoeyink και Martinez προτείνουν ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να ενθαρρύνουν τους εργοδότες να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους τους να έχουν υγιή προσωπική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής οικειότητας. Επιπλέον, οι εργοδότες μπορεί να αναγνωρίσουν ότι βελτιώνουν τη ζωή και την εργασιακή υγεία των εργαζομένων τους μειώνοντας τις «εκκρεμότητες» μετά το ωράριο (email και τηλεφωνήματα), επιτρέποντας στους υπαλλήλους τους να αναρρώσουν καλύτερα από την ημέρα εργασίας τους. Επειδή αυτά τα αποτελέσματα ήταν καθολικά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, καθώς και για το σεξ και τον αυνανισμό, τα ταμπού στη συζήτηση για τη γυναικεία σεξουαλική ευχαρίστηση και τον αυνανισμό μπορεί στην πραγματικότητα να εμποδίζουν την ψυχολογική υγεία που σχετίζεται με την εργασία.

Πώς να αξιοποιήσετε το σεξ στην ψυχική υγεία

Πολλοί άνθρωποι σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές αγωνίζονται με τη σεξουαλικότητά τους και νιώθουν ντροπή που χρησιμοποιούν το σεξ, μόνοι τους ή με τους συντρόφους τους, για να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους άγχους, άγχους, μοναξιάς και κατάθλιψης. Αυτό προκύπτει από τις κοινωνικές και ηθικές εντολές ότι το σεξ δεν πρέπει να «χρησιμοποιείται». Πολλοί θεωρούν ότι όταν χρησιμοποιούν το σεξ για κάποιο άλλο λόγο, για να εκτονωθούν, για προσοχή, για συντροφιά, τότε το σεξ με κάποιο τρόπο βρωμίζεται, γίνεται φτηνό και εξευτελίζεται. Έτσι, όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο αισθάνονται ντροπή και ενοχή, και ακόμη περισσότερο στρες και κατάθλιψη. Αυτή η μελέτη είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να μοιραστείτε το μήνυμα με αυτούς τους ανθρώπους ότι όχι μόνο το σεξ αλλά και ο αυνανισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων, και είναι απολύτως φυσιολογικοί και υγιείς τρόποι που μόνο οφέλη προσφέρουν και ευχαρίστηση.

Διαβάστε επίσης

SEX

Το λιγότερο σεξ συνδέεται με την πρώιμη εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα εβδομαδιαία ή μηνιαία έχουν μικρότερο κίνδυνο να μπουν νωρίτερα στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μελέτη.

SEX

Πόσο συχνά κάνουν σεξ τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Το σεξ είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων σχέσεων, αλλά πόσο είναι αρκετό;

SEX

8 σημάδια ότι τρελαίνεται για το σεξ μαζί σου

Αν συμπεριφέρεται έτσι, τότε μάλλον το σεξ μαζί σου τον έχει μαγέψει

Προτεινόμενα

BEAUTY TIPS

Το καλύτερο tip ομορφιάς για να προλάβεις τις ρυτίδες

Βάζοντας αυτό το βήμα περιποίησης στην καθημερινότητα σου, έχεις αντιγηραντικά αποτελέσματα στην επιδερμίδα σου 

CELEBS

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρίζουν μετά από 10 χρόνια

Διαβάστε την επίσημη ανακοίνωση του ζευγαριού