Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

4 τρόποι για να τσακωθείς χωρίς... να χωρίσεις

Ποιος είπε ότι δεν γίνεται;



Οι συγκρούσεις είναι ο φόβος κι ο τρόμος των ζευγαριών. Κανείς δεν τις θέλει, όλοι προσπαθούν να τις αποφεύγουν, αλλά όλοι τις ζούμε τελικά, μιας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωντανής σχέσης. Αντίθετα, όμως, απ’ ότι πιστεύουμε, οι συγκρούσεις δεν είναι πάντα κάτι κακό, καθώς οι διαφωνίες είναι πολλές φορές ευκαιρίες για να οριοθετούμαστε, για να ξεκαθαρίζουμε θολά σημεία στη σχέση και να μπορούμε να επαναπροσδιορίζουμε θέματα που σέρνονται υπογείως και απειλούν τη σχέση με τον σύντροφο μας.

Παρ'όλα αυτά, το να ξέρεις πώς να διαφωνείς εποικοδομητικά θέλει... τέχνη. Γι' αυτό, λάβε σοβαρά υπόψη σου τις  4 παρακάτω συμβουλές και εφάρμοσε τες την επόμενη φορά που θα ανέβουν οι τόνοι:

1. Να είσαι ξεκάθαρη. Δηλαδή όσο πιο συγκεκριμένη γίνεται σχετικά με αυτά που θέλεις. Αυτό σημαίνει, πως καλό είναι να πει κανείς ξεκάθαρα για ποιο λόγο είναι ενοχλημένος ή θυμωμένος, χωρίς να πετάει υπονοούμενα, να κρατάει μούτρα και να απαντάει με τη συνήθη εκνευριστική ατάκα «ξέρεις εσύ…κάτσε και σκέψου…», ή να μιλάει με γενικότητες για συναφείς ή απροσδιόριστες καταστάσεις. Μια ενδεδειγμένη απάντηση είναι πχ. «Είμαι θυμωμένος/η επειδή κανόνισες κάτι χωρίς να με ρωτήσεις». Με το να είμαστε συγκεκριμένοι ως προς την αιτία του θυμού ή του παράπονου, εστιάζουμε στο συμβάν σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο και αποφεύγουμε να δώσουμε στο συμβάν διαστάσεις που πιθανότατα δεν υπάρχουν. 

2. Μίλησε για τα συναισθήματα σου, αλλά απόφυγε τους χαρακτηρισμούς. Είναι καλύτερα να εστιάζει κανείς στο πως αισθάνεται και να το επικοινωνεί αυτό με το/τη σύντροφό του, παρά να προσδιορίζει με χαρακτηρισμούς την συμπεριφορά που τον ενοχλεί. Έτσι μιλάει για τη δική του κατάσταση, για το πώς τον κάνει η συμπεριφορά του άλλου να αισθάνεται, κι όχι για το πόσο «σωστή» είναι η συμπεριφορά. 

 

3. Μείνε στο θέμα. Πολλές φορές, μια σύγκρουση ξεκινάει με θέμα «δεν πρόλαβα να μαγειρέψω» και καταλήγει στο «ποτέ δεν με σκέφτηκες, αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν εγωιστή σαν κι εσένα». Οι ειδικοί εξηγούν ότι πολλές φορές, επεκτείνουμε τη σύγκρουση στο άπειρο καταλήγοντας να προσβάλλουμε τους συντρόφους μας ως ανθρώπους. Γι' αυτό προσπάθησε να είσαι πάρα πολύ προσεκτική όταν διατυπώνεις τα παράπονα σου και μην παρασύρεις τα πάντα στο πέρασμα σου.

4. Πες όχι στα χτυπήματα... κάτω απ' τη ζώνη. Η ποιότητα των ανθρώπων φαίνεται και στον τρόπο που μάχονται. Σε έναν τσακωμό υπάρχουν σίγουρα έντονα συναισθήματα θυμού, φόβου, αδικίας και λύπης. Έτσι, είναι πολύ εύκολο να καταφύγει κανείς σε μεγάλες προσβολές που ίσως να πληγώσουν ανεπανόρθωτα τον άλλον. Ακόμα και στον πραγματικό πόλεμο, όμως, υπάρχουν κανόνες. Γι' αυτό σκέψου λίγο πριν μιλήσεις. Το να αποφύγεις να πεις πράγματα που μετά θα μετανιώσεις είναι πιο απλό απ' όσο φαντάζεσαι.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας

ΣΧΕΣΕΙΣ

12 σημάδια ότι ένα τραύμα από το παρελθόν επηρεάζει τη σχέση σας

Πώς να καταλάβεις αν μια τραυματική σου εμπειρία έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο πώς είστε με τον σύντροφό σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια εβδομάδας 5 έως 12/5

Θα σας δοθεί η δυνατότητα να αποκαταστήσετε σχέσεις που έχουν υποστεί φθορές

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Πασχαλινό τραπέζι αλλιώς

Επτά διαφορετικοί τρόποι για να απολαύσεις το κρέας το Πάσχα