Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

3 ενδείξεις ότι μπορεί να είσαι εσύ το πρόβλημα στη σχέση σου

Στις σχέσεις, μερικές φορές αναζητούμε απαντήσεις παντού εκτός από τον εαυτό μας



Όπως περιγράφει σε άρθρο του στο Psychology Today ο ψυχολόγος mark Travers, πολλοί άνθρωποι έρχονται στη θεραπεία όταν αποτυγχάνουν οι προσπάθειές τους να έχουν έναν εξαιρετικό ρομαντικός σύντροφος. Μπορούν να πουν πράγματα όπως:

«Ο σύντροφός μου δεν απαντά αμέσως στα μηνύματα και αισθάνομαι υποχρεωμένος να του τηλεφωνήσω. Με θυμώνει αυτό».

«Ενώ κάνουμε σεξ εδώ και αρκετό καιρό και τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά, γιατί ο σύντροφός μου χαλιέται με την πιθανότητα δέσμευσης;»

Μια σχέση μπορεί να μας φέρει τεράστια χαρά και ικανοποίηση. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να πάρει μια τοξική τροπή.

Ενώ όλοι θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι σύντροφοι που μπορούμε, μερικές φορές μπορεί να ξινίζουμε τη γλυκύτητα με τις πράξεις μας.

Εδώ είναι τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να γίνετε εν αγνοία σας η κόκκινη σημαία στη σχέση σας – και τι να κάνετε για αυτό.

Υπερ-ρομαντικοποίηση ενός πιθανού συντρόφου

Όταν υπερεξιδανικεύουμε, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τον άλλον με τον τρόπο που θα ευχόμασταν να είναι, τόσο πολύ που καταλήγουμε να ξαναγράφουμε την πραγματικότητα του ποιος είναι και του τι συμβαίνει στη σχέση.

https://www.instagram.com/p/Cjnp15Jp9vT/

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό στην υπερβολική εξιδανίκευση/ρομαντικοποίηση ενός νέου πιθανού συντρόφου, μερικές φορές είναι σύμπτωμα ενός βαθύτερου ζητήματος, όπως:

Έλλειψη αυτοσεβασμού. Ενδίδοντας εύκολα σε ό,τι κάνει ο πιθανός σύντροφός σας, κινδυνεύετε να γεμίσετε το άλλο άτομο με μια αίσθηση ανωτερότητας. Όχι μόνο αυτό μπορεί να σας κάνει λιγότερο ελκυστικούς στα μάτια τους, αλλά μπορεί επίσης να σας κάνει να είστε υπερβολικά προσεκτικοί σχετικά με το τι λέτε και πώς συμπεριφέρεστε γύρω τους. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality, τα άτομα με υψηλό αυτοσεβασμό μπορούν να διατηρήσουν καλύτερα τις ηθικές αρχές τους όταν έρχονται αντιμέτωποι με διλήμματα σχέσης. Αυτό οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα στη σχέση – όπως και οι δύο σύντροφοι να είναι πιο φιλικοί, συγχωρητικοί και συμφιλιωτικοί.

Έλλειψη αυτοεκτίμησης. Ένας μεγάλος όγκος ερευνών δείχνει, και δεν αποτελεί έκπληξη, ότι η υψηλή αυτοεκτίμηση ωφελεί τις ρομαντικές σχέσεις. Εάν αγωνίζεστε με χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να καταλήξετε να στέλνετε ανεπιθύμητα μηνύματα στη σχέση σας, όπως να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως εξαρτώμενο από τον σύντροφό σας για ευτυχία και επικύρωση. Μπορεί ακόμη και να καταλήξετε να εναποθέτετε εξωπραγματικά μεγάλες ελπίδες σε οποιονδήποτε δείχνει αρχικό ενδιαφέρον, ίσως απαιτώντας εμπιστοσύνη και οικειότητα αμέσως.

https://www.instagram.com/p/CqFWn2rsmMs/

Για να εξουδετερώσετε την τάση σας για υπερβολική εξιδανίκευση, δοκιμάστε τα εξής:

Δώστε τους την ευκαιρία να επενδύσουν. Για να είναι μια σχέση υγιής, τα συναισθήματα πρέπει να είναι αμοιβαία. Εάν ο σύντροφός σας αισθάνεται πραγματικά με τον ίδιο τρόπο τη σχέση σας σας όπως εσείς, θα πρέπει να είναι πρόθυμος να δείξει με δικές του χειρονομίες την αγάπη του. Δώστε του μια ευκαιρία και αφήστε τον να επενδύσει στη σχέση.

Ζητήστε από άλλους αντικειμενικές απόψεις. Η φαντασίωση για τις σχέσεις μας είναι αποδεκτή, αρκεί να προσέχουμε την πραγματικότητα. Ένας τρόπος για να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να ερωτευτείτε κάποιον φανταστικό είναι να ρωτήσετε ένα τρίτο άτομο για τις ειλικρινείς απόψεις και τη γνώμη του σχετικά με τη νέα σας σχέση.

https://www.instagram.com/p/CofpeJJrGC0/

Κυνηγώντας κάποιον που μόλις χώρισε

Το να κυνηγήσετε κάποιον που είναι ακόμα φρέσκος από την προηγούμενη σχέση του μπορεί να σημαίνει ότι δυσκολεύεστε να δώσετε σε άλλους ανθρώπους τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζονται μερικές φορές.

Ακολουθούν δύο σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε μια σωστή απόφαση για το αν αξίζει να επενδύσετε σε έναν πρόσφατα χωρισμένο σύντροφο:

Μιλάνε εύκολα για τον/την πρώην τους; Εάν ο πιθανός σύντροφός σας φέρνει συχνά την πρώην σχέση του σε συζητήσεις, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι απασχολημένος με αναμνήσεις και πληγές που δεν έχουν επουλωθεί. Συγκεκριμένα, αν παρατηρήσετε ότι μιλούν αρνητικά για τον σύντροφό τους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι να προχωρήσουν ή ότι είναι κάποιος που δεν θα αναλάβει την ευθύνη για πράγματα που πάνε στραβά σε μια σχέση.

Σου δίνουν μικτά σήματα; Ένα άλλο μοτίβο που πρέπει να προσέξετε είναι αν ο σύντροφός σας ξεκινά δυνατά, για να απογοητευτεί καθώς προχωράτε στη σχέση σας. Για παράδειγμα, κάποιος που μόλις διέκοψε την προηγούμενη σχέση του θα μπορούσε να είναι σε δοκιμαστική περίοδο για να αποδείξει ότι μπορεί ακόμα να είναι σε σχέση. Περπατήστε αυτό το μονοπάτι προσεκτικά και προσπαθήστε να καταλάβετε αν τους ενδιαφέρει πραγματικά να μπουν σε μια νέα σχέση.

https://www.instagram.com/p/Cjay_cVpx7v/

Να περιμένετε δέσμευση μόνο και μόνο επειδή κάνατε σεξ

Οι καθαρά σεξουαλικές σχέσεις είναι πιο συχνές από ό,τι ήταν παλιά. Αλλά όταν πρόκειται για αυτά τα φευγαλέα συναπαντήματα, μπορεί φυσικά να νιώθουμε την επιθυμία να προχωρήσουμε τα πράγματα, ακόμα κι όταν αυτό δεν ήταν η προσδοκία που τα ξεκίνησε.

Εάν αυτή τη στιγμή βρίσκεστε σε έναν διακανονισμό «φίλου με προνόμια» ή «σεξ χωρίς υποχρεώσεις», ακολουθούν ορισμένοι υγιείς τρόποι για να εκφράσετε την επιθυμία σας να ανεβάσετε το επίπεδο στη σχέση:

Αναζητήστε σημάδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Εάν και οι δύο απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου, ειδικά έξω από την κρεβατοκάμαρα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο σύντροφός σας μπορεί να είναι ανοιχτός στο να δεσμευτεί για κάτι περισσότερο. Το ρητό είναι αλήθεια: τα ζευγάρια που παίζουν μαζί μένουν μαζί.

Εκφράσου. Εάν νιώθετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί να είναι στην ίδια σελίδα με εσάς, συγκεντρώστε το θάρρος σας και πείτε το. Πείτε του πως βλέπετε αυτή τη σχέση να παίρνει μια διαφορετική τροπή και ενημερώστε τον τι περιμένετε για το μέλλον. Φροντίστε να του δώσετε χρόνο και χώρο να το σκεφτεί καλά και να είστε επίσης ευέλικτοι με τις ανάγκες του.

https://www.instagram.com/p/CprZ45TILiD/

Προγραμματίστε χρόνο έξω από την κρεβατοκάμαρα. Εάν αναζητάτε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο για να αποφασίσετε εάν κάποιος είναι «υλικό σχέσης» ή όχι, δοκιμάστε να εμπλακείτε σε δραστηριότητες έξω από την κρεβατοκάμαρα και σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως ραντεβού για καφέ ή βραδιά ταινίας. Αυτό θα σας επιτρέψει να τον δείτε υπό νέο πρίσμα.

Δοκιμάστε την επικοινωνιακή σας δύναμη. Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Personal Relationships διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που επικοινωνούσαν αποτελεσματικά και συνεργατικά ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης στη σχέση τους. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δοκιμάσετε την ομαδική εργασία και τις κοινές σας ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Εάν δείτε ότι κάνετε κλικ σε ένα βαθύτερο επίπεδο, αυτό μπορεί να υποδεικνύει και στους δύο σας ότι υπάρχουν περισσότερα σε αυτή τη συνεργασία από τη φυσική έλξη.

Θυμηθείτε, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε το σεξ ως μέσο για να προωθήσετε τεχνητά τη σχέση σας στο επόμενο επίπεδο. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να αφήσετε τα πράγματα να συμβούν φυσικά, και μείνετε στην πλευρά της υπομονής και όχι της βιασύνης.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος

ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΜΕΡΑΣ

Όλα όσα θα δούμε στο Disney+ τον Απρίλιο

Με αποκλειστικό, πρωτότυπο περιεχόμενο, χιλιάδες τίτλους Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic και περιεχόμενο γενικής ψυχαγωγίας, το Disney+ προσφέρει στους fans περισσότερα από όσα φαντάζονται, όλα σε ένα σημείο.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Αθήνα: Βόλτα σε έξι ξεχωριστά βιβλιοπωλεία

Έξι ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, design, κυψέλες φιλαναγνωσίας και επικοινωνίας. Γράφει ο Μάνος Νομικός