Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα "A" που σε αφήνουν στην ίδια τάξη

5 λάθη που μπορεί να σε... χαντακώσουν σε ένα επαγγελματικό interview.


Γεωργία Κοντού

Αν δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα να βρεις (νέα) δουλειά, ενώ στον επαγγελματικό τομέα σου υπάρχουν προοπτικές, ίσως κάνεις κάποιο από τα παρακάτω λάθη, σύμφωνα με τη σύμβουλο καριέρας Caroline Ceniza-Levine.

Αυτά είναι λοιπόν τα πέντε "A" με τα οποία δεν περνάς τη βάση... 

1. Άγχος

Είναι φυσιολογικό να είσαι αγχωμένη σε μια συνέντευξη, αλλά δεν πρέπει να το δείχνεις. Γιατί τότε ο εργοδότης θα αμφισβητήσει την ικανότητά σου να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία έναν απαιτητικό πελάτη ή να μιλήσεις σε meeting με διοικητικά στελέχη.

Πώς θα το αποφύγεις: Πριν από τη συνέντευξη, κάνε μια πρόβα με κάποιον φίλο (που κατά προτίμηση έχει βρεθεί στη θέση του εργοδότη). Έτσι, θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένη ακόμη και για ερωτήσεις που ίσως σε φέρουν σε δύσκολη θέση.

2. Αλαζονεία

Καλό είναι να προβάλεις με αυτοπεποίθηση τις γνώσεις και την εμπειρία σου στο αντικείμενο. Όταν όμως η αυτοπεποίθηση ξεπερνάει κάποια όρια, μπορεί να εκληφθεί ως αλαζονεία. Και κανένας δεν θα ήθελε να συνεργαστεί με έναν "ξερόλα".

Πώς θα το αποφύγεις: Μη διορθώνεις τον εργοδότη και μην κάνεις προκλητικές ερωτήσεις που θα μπορούσαν να τον κάνουν να αισθανθεί σαν να τον ανακρίνεις.

3. Αναστάτωση

Ίσως ο εργοδότης σε τεστάρει κάνοντάς σου κάποια ερώτηση τύπου "Τι δεν σου αρέσει στην τωρινή δουλειά σου;". Ή: "Ποιος είναι ο πιο δύσκολος πελάτης σου;". Σε κάθε περίπτωση, απόφυγε να φανείς επικριτική. Βασική προϋπόθεση για να σε προσλάβουν είναι να σε συμπαθήσουν και για να σε συμπαθήσουν πρέπει να δείξεις καλοπροαίρετη.

Πώς θα το αποφύγεις: Διατήρησε ουδέτερο τον τόνο της φωνής σου. Μίλησε όσο το δυνατόν λιγότερο για την παλιά δουλειά σου και επικεντρώσου στη δουλειά που διεκδικείς, ειδικά στο πόσο σε ενδιαφέρει και σε συναρπάζει η προοπτική. Μην αποφύγεις να απαντήσεις σε ερωτήσεις-παγίδες, αλλά επέλεξε μια όσο το δυνατόν πιο διπλωματική απάντηση, όπως: "Θέλω να φύγω γιατί ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι το αντικείμενό μου". Ή: "Στην εταιρεία όπου εργάζομαι τώρα δεν έχω στη διάθεσή μου τους πόρους που χρειάζονται για να υλοποιηθεί ένα έργο μου".

4. Αδιαφορία

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν κάποιοι υποψήφιοι είναι να προσποιούνται τους αδιάφορους. Πιστεύουν ότι αν δώσουν την εντύπωση ότι δεν "καίγονται" για τη δουλειά, θα έχουν μεγαλύτερο περιθώριο διαπραγμάτευσης. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι εργοδότες προσλαμβάνουν άτομα που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για μια θέση.

Πώς θα το αποφύγεις: Πες στον εργοδότη γιατί θέλεις να εργαστείς στην εταιρεία και ειδικά στη θέση που διεκδικείς. Σε καμία περίπτωση μην τον αφήσεις να υποψιαστεί ότι δεν σε ενδιαφέρει η δουλειά.

5. Απελπισία

Στον αντίποδα βρίσκεται το λάθος της απόγνωσης. Όσο κι αν τη θέλεις αυτή τη δουλειά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δείξεις στον εργοδότη ότι θα περιμένεις μια απάντηση με την ίδια απελπισία που θα είχες κι αν ήσουν ερωτευμένη μαζί του.

Πώς θα το αποφύγεις: Μη μιλήσεις για τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας στην οποία βρίσκεσαι τον τελευταίο καιρό. Ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή δεν εργάζεσαι αλλού, επικεντρώσου στη συζήτηση π.χ. σε κάποιο συνέδριο που παρακολούθησες πρόσφατα ή σε συναντήσεις σου με παλιούς συνεργάτες. Έτσι θα δώσεις την αίσθηση ότι έχεις επαφές και με ανταγωνιστές και ότι η θέση που διεκδικείς δεν είναι η τελευταία σου ελπίδα στη Γη.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tips ταχείας ανάρρωσης μετά από χωρισμό

Πώς να κάνεις τον πόνο του χωρισμού να περάσει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

Προτεινόμενα

CELEBS

Δέσποινα Βανδή: Δείτε την μοντέρνα κουζίνα της

Η τραγουδίστρια λατρεύει τον χώρο της κουζίνας

DO IT YOURSELF

Make up στα ρούχα σου; Δες πώς να μη μείνει λεκές

Μια εύκολη λύση με κάτι που μάλλον έχεις ήδη στο μπάνιο σου

CELEBS

Υρώ Λούπη: Oι μοναδικές χειροτεχνίες της στο εξοχικό της στην Ερέτρια

Έχει μετατρέψει παλιά αντικείμενα σε ... «έργα τέχνης»