Κάνε το τεστ: Ο τρόπος που χρησιμοποιείς την τεχνολογία σε κάνει ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη;

Αξιολόγησε σωστά.

Γεωργία Κοντού

Διάφορες έρευνες δείξει γίνει π.χ. ότι το Facebook μπορεί να προκαλεί αρνητικά συναισθήματα ή ότι η τηλεόραση συντελεί στην κοινωνική απομόνωση. Στην πραγματικότητα όμως όλες οι συσκευές δεν είναι παρά εργαλεία, και οι επιπτώσεις τους στην ψυχική διάθεση και συνολικά τη ζωή μας εξαρτώνται από το πώς τις χρησιμοποιούμε. Εσύ με ποιες από τις παρακάτω περιγραφές ταυτίζεσαι; 

Η τηλεόραση

Σε κάνει ευτυχισμένη: Σύμφωνα με μελέτες, σε στιγμές που νιώθουμε μοναξιά η παρακολούθηση του αγαπημένου μας τηλεοπτικού προγράμματος μπορεί να προσφέρει αμέσως παρηγοριά. Το ξέρουμε από πρώτο χέρι όσοι έχουμε περάσει Σαββατοκύριακα γελώντας με τα "Φιλαράκια" ή αγωνιώντας με το "True Detective".

Σε κάνει δυστυχισμένη: Όταν η τηλεόραση γίνεται (φτηνό) υποκατάστατο των ανθρώπινων σχέσεων και όταν περνάμε πάρα πολλές ώρες της ημέρας μπροστά στην οθόνη της, επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία μας. Επίσης, όταν τελειώνει η αγαπημένη μας σειρά, τα συναισθήματα που μπορεί να βιώσουμε είναι αντίστοιχα με εκείνα ενός χωρισμού.

Το κινητό

Σε κάνει ευτυχισμένη: Σε πολλές περιπτώσεις. Όπως αν για παράδειγμα τσακωθείς με το σύντροφό σου, σε παρατήσει στη μέση του δρόμου κι εσύ με ένα τηλεφώνημα στην κολλητή σου νιώσεις αμέσως καλύτερα. Ή όταν ταξιδεύεις και μοιράζεσαι επί τόπου με τους φίλους σου εικόνες μέσω του WhatsApp.

Σε κάνει δυστυχισμένη: Σε καμία περίπτωση τα μηνύματα, ακόμη και η αποστολή εικόνων, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη face-to-face επαφή. Επίσης όλοι ξέρουμε πόσο καταστροφική μπορεί να εξελιχθεί μια έξοδος με φίλους, όταν όλοι στο τραπέζι ασχολούνται με το κινητό τους με... μικρά διαλείμματα για κουβέντα.

Τα social media

Σε κάνουν ευτυχισμένη: Όταν μοιράζεσαι το αγαπημένο σου τραγούδι με τους φίλους και τους γνωστούς σου και αρχίζουν να "σκάνε" τα like, όταν ανακαλύπτει το προφίλ σου η διπλανή σου στο σχολείο και ξαναβρίσκεστε μετά από δεκαετίες και, γενικά, όταν τα χρησιμοποιείς για να διευρύνεις τον κύκλο σου και να διατηρήσεις επαφή με περισσότερους ανθρώπους από όσους θα μπορούσες μέσω του τηλεφώνου.

Σε κάνουν δυστυχισμένη: Αν βασίζεσαι αποκλειστικά στο Facebook για την καλλιέργεια και τη διατήρηση των σχέσεών σου. Όταν σπαταλάς πολύτιμο χρόνο κάνοντας scrolling σε ανούσια και ναρκισσιστικά posts, status αυτολύπησης ή μίσους και προσβλητικές φωτογραφίες.

Το γενικό συμπέρασμα; Η τεχνολογία μπορεί να φέρει ευτυχία και να βελτιώσει τις σχέσεις σου, αρκεί να τη χρησιμοποιείς για να έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Μη λοιπόν πατήσεις απλώς το like. Κάνε σχόλιο, στείλε ένα μήνυμα στο inbox και, κυρίως, κανόνισε να βγεις για καφέ.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares