Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Μήπως έχεις την εντύπωση ότι οι φίλοι σου σε ζηλεύουν;

Αντιμετώπισέ το.


Γεωργία Κοντού

Είναι μεγάλη απογοήτευση να αφηγείσαι σε ένα φίλο μια προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία σου κι αυτός όχι μόνο να μη δείχνει να συμμερίζεται τη χαρά σου, αλλά να σε κριτικάρει, να απομακρύνεται από εσένα ή να υποβιβάζει τη σημασία της. Οφείλεις να το παραδεχτείς στον εαυτό σου: σε ζηλεύει. Ο ανταγωνισμός είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε μια φιλία, αλλά δεν είναι και ευχάριστο. Για την ακρίβεια, μπορεί να τη δηλητηριάσει. Πώς θα το διαχειριστείς λοιπόν;

Η Jan Yager, συγγραφέας του βιβλίου "Φίλοι για πάντα;" παραδέχεται ότι ακόμη και οι πιο στενοί φίλοι μπορεί κάπου κάπου να νιώθουν "τσιμπηματάκια" ζήλιας. Αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να χαλάσεις μια φιλία. Άλλωστε σε μια δημοσκόπηση, στην ερώτηση "έχει τύχει να σας ζηλέψει κάποιος φίλος;" απάντησαν θετικά το 62%. "Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η ζήλια του δεν στρέφεται ενάντια σε εσένα, αλλά ενάντια στην επιτυχία σου. Νιώθει πως είναι ανεπαρκής και πως απειλείται από εσένα, κι έτσι αντεπιτίθεται", πιστεύει η συγγραφέας και προτείνει τις παρακάτω τακτικές:

-Αν είναι περιστασιακός φίλος, ίσως θα ήταν καλύτερα να διαχειριστείς μόνη σου τα συναισθήματα που σου προκαλεί παρά να αντιμετωπίσεις τον ίδιο κατά πρόσωπο.

-Αν είναι κολλητός, μπορείς να το συζητήσεις μαζί του. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που του εκφράσεις τη χαρά σου που πήρες προαγωγή κι εκείνος αντιδράσει χλιαρά, ρώτα τον ευθέως αν η είδηση του προκάλεσε δυσάρεστα συναισθήματα και αν ναι, πρότεινέ του να τα συζητήσετε. Μην αφήσεις τέτοια ζητήματα να υποβόσκουν, γιατί "υπάρχει ο κίνδυνος να εξελιχθούν σε ανοιχτή αντιπαράθεση ή ψυχρότητα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σταδιακά στη διάλυση της φιλίας σας", επισημαίνει η J. Yager. Σε καμία περίπτωση όμως μην τον ρωτήσεις: "Με ζηλεύεις;". Έτσι, θα τον φέρεις σε θέση άμυνας και δεν θα τον βοηθήσεις να κάνει αυτοκριτική και να αντιληφθεί τη συμπεριφορά του. 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

ΣΧΕΣΕΙΣ

Next stop: συγκατοίκηση! Δες πώς να πετύχει

Πώς θα καταλάβετε αν είστε έτοιμοι να μείνετε μαζί

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Τετάρτης 17 Απριλίου

Βγάλτε τελείως από τη ζωή σας ό,τι σας φαίνεται άχρηστο και σας κουράζει

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Τέχνη στην πόλη: Ανοίγει για το κοινό το αυθεντικό ατελιέ του Αλέκου Φασιανού

Tο Μουσείο Αλέκος Φασιανός στο κέντρο της Αθήνας, ανακοινώνει την επέκταση του μουσειακού του χώρου με το άνοιγμα του αυθεντικού ατελιέ του καλλιτέχνη.

ASK THE EDITOR

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το μανδελικό οξύ προτού το βάλεις στη beauty ρουτίνα σου

Σε τι ακριβώς συμβάλει το συγκεκριμένο οξύ στη φροντίδα του δέρματός σου;