Αυτό το πείραμα θα σου δείξει αν μετράς την ευτυχία σου σε... Facebook likes!

Το Facebook Demetricator.

Γεωργία Κοντού

Ένας καλλιτέχνης και web developer, ο Benjamin Grosser, ο οποίος δηλώνει εθισμένος στο Facebook, πριν από λίγα χρόνια συνειδητοποίησε μια συμπεριφορά του που τον ανησύχησε: "Με ενδιέφερε περισσότερο ο αριθμός των likes που έπαιρνα, παρά οι άνθρωποι από τους οποίους προέρχονταν αυτά. Με απασχολούσε περισσότερο η ποσότητα των σχολίων που λάμβανα, παρά το νόημά τους. Άρχισα λοιπόν να καταλαβαίνω ότι εστιάζω περισσότερο στους ίδιους τους αριθμούς παρά στο περιεχόμενο στο οποίο αντιστοιχούσαν", δήλωσε πρόσφατα.

Ο αριθμός των Facebook likes -και η αντιμετώπισή τους, κατά κάποιον τρόπο, ως επιβεβαίωση της αξίας μας- μας κάνει να κρίνουμε τον εαυτό μας και τους φίλους μας με ποσοτικούς όρους, όπως έγραψε ο Grosser σε μια μελέτη του (που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην "Computational Culture", μια επιθεώρηση για την επιστήμη της πληροφορικής). Μας κάνει να αναρωτιόμαστε διαρκώς: "Πόσους φίλους έχω; Πόσα άτομα έκαναν like στην ανάρτηση για την καινούρια μου δουλειά; Πόσοι άνθρωποι έκαναν like στο νέο προϊόν που σκέφτομαι να αγοράσω;".

Για να διερευνήσει λοιπόν το πώς οι αριθμοί επηρεάζουν τη σχέση μας με το κοινωνικό μέσο -αλλά και την κοινωνική ζωή μας, γενικότερα- ο Grosser δημιούργησε το Facebook Demetricator, μια εφαρμογή που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε το Facebook σε μια εκδοχή από την οποία έχουν αφαιρεθεί όλοι οι αριθμοί του, π.χ. των αιτημάτων φιλίας που εκκρεμούν και των likes. Η εφαρμογή Facebook Demetricator δημιουργήθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα έχει προσελκύσει χιλιάδες χρήστες. Το έργο του Grosser, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το Slate ως "δημιουργική πολιτική ανυπακοή στην ψηφιακή εποχή", έδειξε ότι το Facebook μάς ωθεί να λάβουμε μέρος σε ένα παιχνίδι που έχει ως σκοπό τη συσσώρευση "κοινωνικού κεφαλαίου".

"Όταν ενημερωνόμαστε διαρκώς για τον αριθμό των φίλων μας, τότε παρακινούμαστε να προσθέσουμε κι άλλους φίλους, να ανεβάσουμε αυτό τον αριθμό", σχολίασε σχετικά ο Grosser. Σε αυτή την περίπτωση όμως, ακόμη κι αν κάνουμε... χάι σκορ με χίλιους διαδικτυακούς φίλους μπορεί να συνεχίζει να μας διαφεύγει το αληθινό έπαθλο: η ουσιαστική επαφή.About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares