Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Έχεις αποξενωθεί από τους φίλους σου; 5 τρόποι να έρθετε πιο κοντά!

Έτσι θα διατηρήσεις ζωντανή μια φιλία.


Γεωργία Κοντού

Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να μας απομακρύνουν από τους φίλους μας. Κάποιες φορές φταίει η απόσταση (π.χ. ο ένας από τους δύο μετακομίζει σε άλλη πόλη ή ακόμη και σε άλλη χώρα) ενώ άλλες, τις περισσότερες δηλαδή, απλώς αλλάζει ο τρόπος ζωής μας (παντρευόμαστε και κάνουμε παιδιά ή καταλήγουμε να δουλεύουμε 12 ώρες την ημέρα). Υπάρχουν όμως τρόποι να κρατήσεις επαφή με ένα φίλο που δεν θέλεις να χάσεις από τη ζωή σου, όσες υποχρεώσεις ή χιλιόμετρα κι αν σας χωρίζουν. Ακολουθούν πέντε από αυτούς.

1. Γράψε ένα γράμμα. Εξυπηρετεί, θεωρητικά, την ίδια λειτουργία με ένα mail: του αφηγείσαι τα νέα σου. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια πιο δυνατή χειρονομία, αφού προϋποθέτει να επενδύσεις πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι αν έγραφες στα γρήγορα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα και μετά πατούσες "Αποστολή". Να είσαι σίγουρη ότι ο φίλος σου, ακόμη κι αν δηλώνει... αθεράπευτα κυνικός, θα συγκινηθεί αν ανάμεσα στους λογαριασμούς του ρεύματος και του τηλεφώνου λάβει και μια επιστολή σου.

2. Επιδίωξε μια επικοινωνία face-to-face. Αν εσύ ζεις στην Αθήνα και η κολλητή σου από το πανεπιστήμιο έχει επιστρέψει π.χ. στο νησί της, ξέρεις πολύ καλά ότι κανένα τηλεφώνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή. Όμως η επικοινωνία μέσω Skype μπορεί να την προσεγγίσει αρκετά, καθώς με αυτό τον τρόπο σχεδόν μπαίνει η μία στην καθημερινότητα της άλλης. Αυτή π.χ. μπορεί να δει την κόρη σου να μεγαλώνει κι εσύ να θαυμάσεις την εξέλιξή της στη χειροτεχνία.

3. Δημιούργησε ένα "άλμπουμ φιλίας". Δεν έχει σημασία αν είναι έντυπο ή ηλεκτρονικό. Γέμισέ το με φωτογραφίες από κοινά σας ταξίδια και νυχτερινές κραιπάλες, συνοδευόμενες από λεζάντες. Μπορείς να το μοιραστείς διαδικτυακά με τους φίλους σου ή, αν ζείτε κοντά, στην επόμενη επίσκεψή τους να τους το δείξεις και να τους ζητήσεις ιδέες για να το εμπλουτίσεις. Το "άλμπουμ φιλίας" δεν θα δυναμώσει μόνο τις αναμνήσεις σου, αλλά και τη σχέση με τους φίλους σου.

4. Μην ξεχνάς τα γενέθλιά τους. Ή την ονομαστική γιορτή τους. Ή την επέτειο γάμου τους. Όποια ημέρα, δηλαδή, είναι σημαντικότερη για αυτούς. Σημείωσέ τη στην ηλεκτρονική ατζέντα σου -ή την "παραδοσιακή" που κουβαλάς στην τσάντα σου- και θυμήσου να τους ευχηθείς. Ακόμη κι αν εσύ θεωρείς τις γιορτές και επετείους κάτι ανούσιο και τυπικό, μην αντιμετωπίσεις ως δεδομένο ότι την ίδια άποψη μοιράζονται και οι φίλοι σου. 

5. Δημιούργησε ένα γκρουπ συζήτησης στο fb. Ένα μήνυμα στο inbox κάποιου φίλου μπορεί να γίνει η αφορμή για να ξεκινήσει μια... ατελείωτη συζήτηση ανάμεσα σε εσένα και τους παλιούς π.χ. συμμαθητές σου. Δεν χρειάζεται να είσαι διαρκώς online και έτοιμη να απαντήσεις, ή να έχεις πάντα κάτι σπουδαίο να πεις. Ακόμη και η αποστολή ενός "καλημέρα" ή κάποιου emoticon μία στις τόσες σε βοηθάει να κρατάς επαφή με τους φίλους σου, έστω και με τον πιο απλό και απρόσωπο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα