Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

5 ενδείξεις ότι ήρθε η στιγμή να κάνεις ένα διάλειμμα από τα social media

Πότε να ανησυχήσεις.


Γεωργία Κοντού

Όταν οι φίλοι σου περνούν τη μισή τους ημέρα σκυμμένοι πάνω από ένα κινητό, πώς θα καταλάβεις ότι το έχεις παρακάνει με την τεχνολογία; Ο Alex Soojung-Kim Pang, Ph.D., συγγραφέας του βιβλίου “The Distraction Addiction”, παρουσιάζει πέντε σημάδια στη συμπεριφορά σου που δείχνουν ότι το “κόλλημά” σου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ίσως έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις παρά οφέλη.

1. Περνάς ώρες ολόκληρες διακοσμώντας τον καφέ ή το φαγητό σου απλώς και μόνο για να τα φωτογραφίσεις και να τα ανεβάσεις στο Instagram. Καλά αν είσαι διάσημη food blogger με χιλιάδες followers. Σκέψου όμως: Αξίζει όλος ο χρόνος και η προσπάθεια που αφιερώνεις για να μαζέψεις πέντε like από τους κολλητούς σου; Επίσης, μήπως οι πράξεις σου έχουν αρχίσει να υπαγορεύονται περισσότερο από την απήχηση που -πιστεύεις ότι- θα έχουν στα social media παρά από τις δικές σου επιθυμίες;

2. Δεν μπορείς να πλύνεις τα πιάτα ή να βάψεις τα νύχια σου χωρίς να το κοινοποιήσεις. Πρώτον, πιθανότατα κουράζεις τους διαδικτυακούς φίλους σου με λεπτομέρειες που μάλλον δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Δεύτερον, μάλλον χάνεις την ουσία: “Η ημέρα έχει μόνο 24 ώρες, και όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύουμε αναρτώντας ό,τι κάνουμε, τόσο λιγότερος χρόνος μας μένει να ανακαλύψουμε γιατί απολαμβάνουμε αυτές τις δραστηριότητες”, σχολιάζει ο Pang.

3. Ξέρεις υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για την καθημερινότητα των άλλων. Ένα μεγάλο όφελος των social media είναι ότι μάς βοηθούν να κρατάμε επαφή με φίλους που δεν έχουμε την ευκαιρία να βλέπουμε συχνά. Όταν όμως καταλήγουμε να ξέρουμε π.χ. ότι μόλις πήγε διακοπές στην Αράχωβα ένας τύπος που γνωρίσαμε κάποτε σε ένα μπαρ και δεν ξαναείδαμε ποτέ (ούτε μάς ενδιαφέρει να ξαναδούμε), τότε σπαταλάμε ώρες γεμίζοντας το κεφάλι μας με άχρηστες πληροφορίες.

4. Νιώθεις μειονεκτικά σε σχέση με τους σούπερ επιτυχημένους/ερωτευμένους/ευτυχισμένους φίλους σου. Πάντα θα υπάρχει κάποιος στον ευρύτερο κύκλο μας που πετυχαίνει πρώτος -ή πετυχαίνει, γενικώς- ένα στόχο που έχουμε ονειρευτεί για τον εαυτό μας, είτε παντρεύεται, κάνει ένα ταξίδι στις Μπαχάμες ή λαμπρή καριέρα στο θέατρο. Το αποτέλεσμα; Η επίσκεψή μας στο Facebook να μας γεμίζει άγχος και απογοήτευση για τη δική μας ζωή. “Όταν η επαφή σου με τις ζωές των φίλων σου σε εμποδίσει να ζήσεις ευτυχισμένα, χρειάζεσαι ένα διάλειμμα”, προσθέτει ο Pang.

5. Αγχώνεσαι όταν δεν έχεις πρόσβαση στο Ίντερνετ. Πόσα γεγονότα στη ζωή σου δεν έχεις απολαύσει όσο θα ήθελες, επειδή τσέκαρες διαρκώς τις ειδοποιήσεις σου στο Facebook ή σκρόλαρες στο Instagram τη ζωή των άλλων; Όταν η αδυναμία σου για τα social media γίνεται εξάρτηση, απολαμβάνεις λιγότερο τις offline στιγμές σου.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΥΓΕΙΑ

6 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν εκθετικά το ρίσκο απόκτησης καρκίνου

Όλα εκείνα που πρέπει να αποφεύγεις για την προστασία της υγείας σου

CELEBS

Κατερίνα Παπουτσάκη: Η απάντηση για τη σχέση της με τον Θοδωρή Μαραντίνη

«Δεν περνάω και την πιο εύκολη περίοδο της ζωής μου»