5 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στον σύντροφό σας

Μια ουσιαστική σχέση απαιτεί ειλικρίνεια. Υπάρχουν, όμως, και κάποια λόγια που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τον σύντροφό μας

Allyou Team

Κείμενο: Βίκυ Τσώκου

«Να φέρεσαι στους ανθρώπους όπως θέλεις να σου φέρονται» 

Το ξέρουμε, αλλά τις περισσότερες φορές ξεχνάμε να το ακολουθήσουμε. Κι έτσι φερόμαστε στον άλλο με τρόπο που δεν θα θέλαμε ποτέ να μας φερθεί εκείνος. Αν για κάποιον λόγο αισθάνεστε ότι έχετε αγανακτήσει με κάποιες από τις συνήθειες ή τις συμπεριφορές του συντρόφου σας, καλό θα ήταν να συζητήσετε το πρόβλημα αντικειμενικά χωρίς να έχετε αμυντική ή επιθετική στάση, ώστε να βρείτε λύσεις που θα ικανοποιούν και τους δυο σας.

Τι θα ήταν, όμως, καλό να αποφύγετε κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συζήτησης, αλλά και γενικότερα;

1. Τα «πάντα» και τα «ποτέ»

«Πάντα φέρεσαι εγωιστικά», «Ποτέ δεν κάνεις αυτό που μου αρέσει» κι άλλα τέτοια. Αλήθεια;
Δείτε λίγο αν πραγματικά ισχύουν τα «πάντα» και τα «ποτέ» και σκεφτείτε πότε το ταίρι σας σας είπε κάτι ανάλογο. Πώς αισθανθήκατε; Αισθανθήκατε ότι αυτό είναι δίκαιο; Σας έδωσε δύναμη και ώθηση να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε;
Μάλλον αυτό που σας έκανε να αισθανθείτε είναι άμυνα. Μπορεί να πεισμώσατε κιόλας και να αποφασίσατε ότι δεν θέλετε να ξανακάνετε τίποτε για να ικανοποιήσετε το ταίρι σας. Και δεν σας δίνω καθόλου άδικο.

2. «Είσαι αναίσθητος/γκρινιάρης/εγωιστής» κλπ.

Ναι, δεν είναι καλό να βάζουμε ταμπέλες σε κανέναν. Οι ταμπέλες είναι για τους δρόμους και όχι για τους ανθρώπους, γιατί κάθε άνθρωπος δεν χαρακτηρίζεται μόνο από ένα στοιχείο. Πριν πάρετε φόρα και ξεστομίσετε λέξεις που θα πληγώσουν τον άλλο, σκεφτείτε ότι μετά θα έχετε να αντιμετωπίσετε κι άλλο ένα θέμα: να κάνετε τα ειπωμένα ανείπωτα. Κι αυτό είναι πολύ δύσκολο έργο. Τα βέλη πήγαν απέναντι, διαπέρασαν τον άλλο και άφησαν πληγές. Αφήστε που μετά θα σας φάνε και οι τύψεις. Μπα, δεν αξίζει, σας
λέω.

3. «Έχεις δίκιο, αλλά…»

Ή έχει δίκιο ή αλλά. Και τα δύο δεν πάνε μαζί. Αν θέλετε να εκφράσετε τη δική σας οπτική γωνία, καλό θα ήταν να αντικαταστήσετε τη λέξη «αλλά» με τη λέξη «και». Το «αλλά» αναιρεί, δεν επιβεβαιώνει. Και τι θέλουν οι περισσότεροι άνθρωποι; Να αισθάνονται ότι τόσο εκείνοι όσο και οι απόψεις τους χαίρουν σεβασμού και αποδοχής. Πείτε: «Έχεις δίκιο, και θα ήθελα να σου αναφέρω και τη δική μου οπτική γωνία». Δεν σας ακούγεται καλύτερο αυτό; Απειλές όπως «Χωρίζουμε» 
Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αν απειλήσουμε είναι καλό και να το τηρήσουμε. Από την άλλη, φυσικά, οι απειλές δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Δημιουργούν φόβο και ανασφάλειες στον άλλον για να εκφραστεί και να κινηθεί ελεύθερα. Ούτε σ’εμάς δεν θα άρεσε κάτι τέτοιο, έτσι δεν είναι;

4. «Ο/Η πρώην μου δεν ήταν έτσι»

Όποιον και να διαλέξετε ως σημείο αναφοράς, το ίδιο κάνει. Ο άλλος πληγώνεται και νιώθει ότι παλεύει συνεχώς με μια φιγούρα που κατοικεί στο μυαλό σας. Και επειδή το μυαλό του ανθρώπου είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ακόμη ανεξερεύνητο, άντε να βρει ο άλλος άκρη από πού να ξεκινήσει και πού θα καταλήξει. Ταλαιπωρία! Θα κουραστεί και θα αναζητήσει κάπου να ξαποστάσει. Και δεν θα είναι στο δικό σας μυαλό.

Λίγα λόγια την αρθρογράφο: Η Βίκυ Τσώκου είναι Coach του HeartMath Institute , Life Coach Γυναικών, συγγραφέας του βιβλίου«Είμαστε Γυναίκες, ρε γαμώτο, Και Μπορούμε Καλύτερα», αρθρογράφος και ομιλήτρια. Πιστεύει πως η γυναικεία φύση είναι μοναδική και ιδιαίτερη και κρύβει ασύλληπτη δύναμη. Δυστυχώς όμως οι περισσότερες γυναίκες παγιδεύονται σε κοινωνικά καλούπια και σε μη χρήσιμες σκέψεις και συναισθήματα, χάνοντας την επαφή με αυτή τη θαυμαστή τους φύση. Η coach των Γυναικών – όπως την αποκαλούν όσοι τη γνωρίζουν- πιστεύει στις Γυναίκες και αυτό το δείχνει με το μέχρι σήμερα έργο της, «Χρειάζεται να δούμε τη θηλυκή μας πλευρά με άλλο μάτι- και επειδή ευτυχώς δεν είμαστε Κύκλωπες , μπορούμε να ανακαλύψουμε το μεγαλείο που κρύβουμε μέσα μας και να κάνουμε θαύματα.

 

Το άρθρο είναι από το 4ο τεύχος του περιοδικού OPEN LIFE που θα κυκλοφορήσει με το Έθνος της Κυριακής , στις 26 Ιανουαρίου!

Το 4ο τεύχος του OPEN LIFE είναι αφιερωμένο στη Δύναμη των Συναισθημάτων.

Αφιέρωμα στο Life Coaching: Επαγγελματίες και Σχολές γράφουν για τους λόγους που σήμερα το Life Coaching αποτελεί την τάση της εποχής. Τι είναι ένας Life Coach, ποιες είναι οι σπουδές που πρέπει να κάνει, οι ειδικότητες που υπάρχουν και και πως μπορεί να εξασκήσει την εργασία του.

Ο ψυχολόγος Νίκος Βακόνδιος εξηγεί πως θα κάνετε τα αρνητικά συναισθήματα φίλους σας, ενώ θα βρείτε επίσης άρθρα για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τα συναισθήματά τους και πως αυτά επιδρούν στο σώμα.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και ένα οδηγός ενίσχυσης της συναισθηματικής νοημοσύνης, καθώς και προτεινόμενα βιβλία για περαιτέρω μελέτη.

Σχέσεις: Η ψυχολόγος Χαρά Βλαχοδήμου εξηγεί τους κύριους λόγους που πολλοί άνθρωποι, πλέον, δεν βρίσκουν σύντροφο

Διατροφή – Υγεία: Στο τέταρτο τεύχος του OPEN LIFE θα βρείτε αφιέρωμα στην σοκολάτα, την μακρά ιστορία της αλλά και μια αυθεντική συνταγή των Αζτέκων για ρόφημα. Τέλος, θα βρείτε μια αναλυτική λίστα με υποκατάστατα γάλακτος και τα πλεονεκτήματά τους.

Θέματα: Η Ελίνα Γιαχαλή γράφει για το Νόμο της Έλξης και τη σπουδαιότητα των συναισθημάτων προκειμένου να τον κάνουμε να εργάζεται προς όφελός μας. Ο Γιώργος Τσιτσιρίγκος γράφει για τη Μη Βίαιη Επικοινωνία και πως να την εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.

Πρόσωπα: Συνέντευξη της Έλενας Ακρίτα για τα συναισθήματα, το καλό και το κακό και τη δύναμη των Social Media. Ο καρδιολόγος και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργος Χαριτάκης εξηγεί πως τα συναισθήματα έχουν τη δύναμη να μας θεραπεύσουν εάν τα αξιοποιήσουμε σωστά. Ακολουθήσαμε τον “Άλλο Άνθρωπο”, Κώστα Πολυχρονόπουλο σε μια από τις εξόδους του όπου μαγειρεύει για όσους έχουν ανάγκη.

Τέλος, όπως πάντα, οι αρθρογράφοι της Εναλλακτικής Δράσης γράφουν προσωπικές βιωματικές εμπειρίες ενώ φιλοξενούνται επίσης επιλεγμένα κείμενα που έστειλαν οι αναγνώστες της Εναλλακτικής Δράσης για τη δύναμη των συναισθημάτων.

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

About us

allYOU

Φρέσκο (ολόφρεσκο), δικό σου (καταδικό σου) site:
allyou.gr. Δηλαδή όλη εσύ, όλα εσύ. Όλα για σένα, όλα από σένα.

Ποιοι είμαστε

Top
0
Shares

Σου αρέσει αυτό που διάβασες;

Ακολούθησέ μας στα social. Κάνε κλικ σε ένα από τα εικονίδια!

0
Shares