Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να χρησιμοποιήσεις την οικειότητα για να βελτιώσεις τη ζωή σου

Όταν η διάρκεια της αγάπης κι η ερωτική απόλαυση δεν είναι θέμα μόνο χημείας



Παρόλο που η οικειότητα είναι μια λέξη που πολλοί από εμάς αναφέρουμε όταν μιλάμε για σχέσεις, υπάρχει μια εκπληκτική ποσότητα παρανοήσεων σχετικά με το τι σημαίνει πραγματικά η οικειότητα - ή η σεξουαλική οικειότητα.

Όταν οι άνθρωποι συζητάνε για οικειότητα, συνήθως σκέφτονται το σεξ. Και φυσικά, το σεξ είναι μέρος της οικειότητας, αλλά είναι μόνο ένα μέρος - δεν είναι όλο. Η οικειότητα σχηματίζεται από πολλά ακόμα πράγματα.

Αν, το σεξ δεν είναι οικειότητα, μήπως είναι το άγγιγμα, το φιλί ή τα χάδια; Αν και η οικειότητα δεν είναι σεξ, είναι σημαντικό να υπάρχει οικειότητα στις σεξουαλικές σχέσεις. Ακόμα κι αν είναι πολλοί εκείνοι που ορκίζονται ότι προτιμούν σεξ χωρίς πολλές δεσμεύσεις, ωστόσο, το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι και ζωντανοί οργανισμοί μας κάνει να χρειαζόμαστε την οικειότητα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το lockdown είναι τόσο τρομακτικό. Μπορείς να κοιτάξεις μια αναδρομή της ιστορίας και να δεις ότι η απομόνωση ανθρώπων ήταν μια μορφή βασανιστηρίων που γρήγορα οδηγούσε στην τρέλα. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται επαφή (σωματική) αλλά και συναισθηματική επαφή για να επιβιώσει.

Φυσικά και μπορείς να απολαύσεις το σεξ χωρίς οικειότητα. Αλλά η σεξουαλική οικειότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Εάν καλλιεργείς την οικειότητα στη σεξουαλική σου δυναμική και αφήνεις τον εαυτό σου να είναι παρών στη στιγμή και να επιτρέπεις μια πραγματική σύνδεση με το άλλο άτομο, είσαι κοντά στο να πετύχεις μια σχεδόν πνευματική σεξουαλική επαφή. Το σεξ οδηγεί στη μαγεία και υπάρχει κάτι απίστευτα πνευματικό στο σεξ. Όταν υπάρχει πραγματική σύνδεση με το άλλο άτομο η σεξουαλική απόλαυση μπορεί να απογειωθεί – καθώς πάνω απ’ όλα η οικειότητα οδηγεί στην ασφάλεια και την εμπιστοσύνη.

Κοινά θέματα οικειότητας

Δυστυχώς, η σύγχρονη κοινωνία δεν ευνοεί το να εκπαιδευόμαστε ως παιδιά για συναισθήματά μας – ιδιαίτερα όσα είναι πιο σύνθετα και όχι τόσο ορατά. Όπως συναισθηματικός πόνος, θλίψη, απώλεια, μελαγχολία, θυμός, οργή, ή σεξουαλικά συναισθήματα. Έτσι συχνά, τα παιδιά μεγαλώνουν σε ενήλικες που δεν έχουν κανένα πλαίσιο αναφοράς για τα έντονα ή σύνθετα συναισθήματα. Επομένως, όταν έχουν ένα ισχυρό συναίσθημα, όπως ένα ισχυρό σεξουαλικό συναίσθημα ή ένα αίσθημα θυμού ή απογοήτευσης, αισθάνονται ότι είναι σχεδόν εκτός ελέγχου επειδή δεν έχουν καμία αναφορά για αυτό. Και επομένως, δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν αυτά τα συναισθήματα.

Φόβος οικειότητας

Γιατί μπορεί να φοβάσαι να νιώσεις πραγματικά οικεία με κάποιον και να δείξεις ευπάθεια; Είναι ο φόβος να ντροπιασθείς και να εκτεθείς, εξηγούν οι ειδικοί. Και όταν ξεκινάς μια σχέση, και μερικές φορές κι ενώ μετράς χρόνια σε μια σχέση, εξακολουθείς να κρατάς κάποιες άμυνες και μερικά από τα χαρτιά σου κρυφά. Και ίσως εξακολουθείς να σκέφτεσαι «Θα γίνω αποδεκτός ή απορριφθώ;» «Πώς μπορώ να καλύψω τις ανάγκες μου με έναν τρόπο που θα είμαι εντάξει και ασφαλής;» Και κάπως έτσι ενδέχεται να αποφασίσεις ότι ο τρόπος για να το πετύχεις αυτό είναι με εχθρικό, επιθετικό τρόπο, γιατί αυτό σε κάνει λιγότερο ευάλωτη. Αλλά στην πραγματικότητα, το μόνο που πετυχαίνεις είναι να σε εμποδίσεις να αποκτήσεις αυτό που πραγματικά θέλεις.

Πώς θα καταλάβεις ότι αποφεύγεις την οικειότητα

Οι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν την οικειότητα στη σεξουαλική τους δυναμική χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους αποφυγής. Μπορεί να σβήσουν τα φώτα, ή να μην κοιτάξουν ποτέ το σώμα του άλλου, ούτε θα μιλήσουν ποτέ για σεξ. Είναι εκπληκτικό το πόσα άτομα μπορούν να μείνουν σε οικείες σχέσεις κάθε χρόνο χωρίς να αλληλοεπιδρούν ποτέ πλήρως σεξουαλικά τονίζουν οι ειδικοί θεραπευτές.

Καλύπτουν την οικειότητα ή την αποφεύγουν, χρησιμοποιώντας κάθε είδους στρατηγικές, όπως το να μην επικοινωνούν τι τους αρέσει ή αυτό που δεν τους αρέσει στο σεξ και δεν καθοδηγούν όσο θα έπρεπε τον σύντροφό τους. Αν θέλεις να αποφύγεις την οικειότητα με κάποιον, ένας πολύ καλός τρόπος να το κάνεις είναι με το γρήγορο σεξ ή να βάλεις μια ερωτική ταινία να δείτε κάνοντας σεξ. Ενώ κάτι τέτοιο μπορούσε να φαίνεται ως πράξη οικειότητας, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε ο ένας τον άλλον για σεξ σε αντίθεση με το να κάνετε σεξ μαζί.

Πώς να βελτιώσεις την οικειότητα

Τα στοιχεία που αναφέρουν οι ειδικοί ως σημαντικά είναι η σύνδεση, η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη, η διαχείριση της αυτονομίας, η αλληλεξάρτηση και η ανεξαρτησία, η αυτογνωσία τους, η σεξουαλική ανακάλυψη του εαυτού, μεταξύ άλλων.

Εξίσου σημαντικό είναι να μπορείς να βιώνεις την αμοιβαία απόλαυση στο σεξ. Όταν καλλιεργείς αυτές τις ποιότητες στη σχέση σου, θα υποστηρίξεις και θα ενισχύσεις την ικανότητά σου να είσαι πραγματικά με τον άλλον κι η ερωτική επαφή σας θα αποκτήσει άλλη δυναμική.

Τι σημαίνει «δέσμευση»

Ένα από τα βασικά πράγματα που χρειάζεσαι για να επιτύχεις την οικειότητα, είναι η δέσμευση. Ενίοτε ακούγεται ως μια φρικτή λέξη. Σχεδόν τρομακτική. Αλλά η δέσμευση δεν σημαίνει το «για πάντα». Και πρέπει να ξεπεράσεις αυτήν την ιδέα ότι όταν κάνεις μια δέσμευση σε κάποιον ή σε μια διαδικασία, την κάνεις για πάντα. Επειδή στην πραγματικότητα η δέσμευση αφορά (ή πρέπει να αφορά) το παρόν. Δηλώνοντας ότι είσαι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή.

Πρέπει ωστόσο να είσαι διατεθειμένη να μιλήσεις την αλήθεια σου και να είσαι ειλικρινής σχετικά με το τι συμβαίνει μέσα σου – αυτό που πραγματικά αισθάνεσαι ή βιώνεις.

Βελτίωση της επικοινωνίας

Άλλο σημαίνει μιλάω κι άλλο είναι να επικοινωνείς πραγματικά με τον άλλον. Μαθαίνοντας να επικοινωνώ, σημαίνει να νιώθω άνετα και ελεύθερα να λέω τι συμβαίνει μέσα μου χωρίς αυτό να γίνεται ως υποχρέωση προς το άλλο άτομο αλλά ως δική σου προσωπική ανάγκη για έκφραση και ειλικρινές μοίρασμα. Έτσι μαθαίνεις να μιλάς με τρόπο που να διατηρείς την ακεραιότητα και την αίσθηση του εαυτού σου, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί την ακεραιότητα του ατόμου με το οποίο μιλάς.

https://www.instagram.com/p/CK1bbtlMHS0/

Διαφορετικοί τύποι οικειότητας

Η οικειότητα μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους, επιτρέποντάς σου να έχεις διαφορετικές ευκαιρίες σύνδεσης:

Φυσική: Η βόλτα, το μαγείρεμα του δείπνου μαζί και η παρακολούθηση μιας ταινίας είναι απτά παραδείγματα φυσικής οικειότητας.

Συναισθηματική: Η κοινή χρήση συναισθημάτων και σκέψεων με έναν σύντροφο μπορεί να θεωρηθεί συναισθηματική οικειότητα.

Αισθησιακή: Η φυσική επαφή, όπως το αγκάλιασμα ή το φιλί, είναι αισθησιακές μορφές οικειότητας.

Σεξουαλική: Η σεξουαλική οικειότητα περιλαμβάνει μορφές σεξ όπως την ερωτική διάθεση, τη διέγερση και τη σεξουαλική επαφή.

Διανοητική: Αποκάλυψη απόψεων και ιδεών ακόμη και όταν διαφωνείτε.

Πνευματική: Όταν μοιράζεστε στιγμές που σας προκαλούν δέος.

Πώς να βελτιώσεις την οικειότητα

Για να εστιάσεις την ενέργειά σου στις οικείες και συναισθηματικές πτυχές της σχέσης σου, μπορεί να σε βοηθήσει να εξασκηθείς σε οικείες πράξεις που δεν σχετίζονται με το σεξ. Ακολουθούν ορισμένες ιδέες:

Συζητήστε τα πράγματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Δώστε ο ένας στον άλλο ένα μασάζ.

Δοκιμάστε κάτι νέο μαζί, όπως μάθημα μαγειρικής ή μάθημα χορού.

Βοηθήστε ο ένας τον άλλον περισσότερο σε πρακτικά ζητήματα καθημερινότητας.

Περάστε περισσότερο χρόνο αγκαλιά.

Πώς να βελτιώσεις τη σεξουαλική οικειότητα

Επαναπροσδιόρισε την αρχική σου άποψη για το σεξ.

Χρησιμοποίησε τη λεκτική επικοινωνία και μιλήστε ο ένας στον άλλο για το τι θέλετε.

Αγκαλιάστε νέες εμπειρίες για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας σχέση.

Μην φοβάσαι να ζητήσεις να κατεβάσετε ταχύτητες.

Φτιάξτε μαζί το χάρτη με τις ερωτογενείς σας περιοχές.

Εξάλειψε πιθανούς περισπασμούς.

Μην φοβάσαι να είσαι ευάλωτη.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

CELEBS

«Έγινε ένα λάθος»: Η Λίτσα Πατέρα απαντά για τη σχέση της με τον ΑΝΤ1

Όσα είπε για τη συνέντευξή της στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου

SINGLES

Πώς να βελτιώσεις την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής σου σε τέσσερα απλά βήματα

Ηρεμία, ενσυνείδηση, αυτοπεποίθηση και καλός ύπνος θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τους προσωπικούς στόχους ευεξίας

CELEBS

Μαριάντα Πιερίδη: Ρομαντική απόδραση στο Λονδίνο με τον νέο της σύντροφο

Το ζευγάρι έκανε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά από σχέση δύο μηνών