Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Το ‘χεις κάψει αναλύοντας όλα τα σενάρια της σχέσης σου – δες τη λύση

Πώς να μην αφήνεις τις εμμονές και την υπερβολική σκέψη να καταστρέφουν τις σχέσεις σου



Αν είσαι κάποιος που υπεραναλύει σχεδόν τα πάντα, θα ξέρεις πολύ καλά πόσο βασανιστικό μπορεί να γίνει. Είναι σαν να έχεις πιει πάρα πολλά φλιτζάνια καφέ και το μυαλό δεν σταματάει να φτιάχνει σενάρια. Εκτός από το ότι οι σκέψεις είναι συχνά σκοτεινές, δραματικές και ανελέητες, μπορεί να είναι εξουθενωτικό αν τις αφήσεις να ξεφύγουν. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Δες πώς μπορείς να σταματήσεις να αφήνεις την υπερβολική σκέψη να καταστρέφει τις σχέσεις σου και γιατί συμβαίνει εξαρχής.

Γιατί έχεις την τάση να αποκτάς εμμονές στις σχέσεις

Φοβάσαι μην πληγωθείς.

Είναι φυσικό να καταλήγεις να σκέφτεσαι υπερβολικά τις σχέσεις σου όταν σου έχει ραγίσει η καρδιά στο παρελθόν και φοβάσαι μήπως συμβεί ξανά. Η ανάκαμψη από έναν κακό χωρισμό μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη και να σε έχει αφήσει με διαρκή αποτελέσματα, όπως η έλλειψη εμπιστοσύνης και βεβαιότητας στον εαυτό σας. Το να σκέφτεσαι υπερβολικά τις σχέσεις σου δεν θα τις αλλάξει ούτε θα αποτρέψει τα πράγματα να πάνε στραβά στο μέλλον, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να το δεις.

Πρέπει να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο.

Ένα μέρος μέσα σου πιθανότατα αισθάνεται ότι αν είσαι πάνω από κάθε στοιχείο της σχέσης σου, θα είσαι σε θέση να διατηρήσεις κάποιο επίπεδο δύναμης και προστασίας στην καρδιά σου. Μπορεί επίσης να έχεις τάσεις ελέγχου, οι οποίες φυσικά οδηγούν σε υπερβολική σκέψη στις σχέσεις (και στη ζωή γενικότερα). Φυσικά, κανένας όγκος των πραγμάτων στο μυαλό σου δεν θα αλλάξει τον τρόπο που παίζουν.

Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ίσως καταλήξεις να σκέφτεσαι υπερβολικά τις σχέσεις σου –μέχρι θανάτου– επειδή δεν υποστηρίζεις τον εαυτό σου αρκετά. Ανησυχείς ότι δεν είσαι αρκετά αδύνατη, αρκετά όμορφη, αρκετά έξυπνη κ.λπ. για το άτομο που σου αρέσει, έτσι συνεχώς κουράζεις τον εγκέφαλό σου για να βεβαιωθείς ότι ο σύντροφός σου δεν θα χάσει το ενδιαφέρον του για σένα και δεν θα σε εγκαταλείψει. Πρέπει να εργαστείς για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου. Αξίζεις πολλά περισσότερα.

Πώς να σταματήσεις να σκέφτεστε υπερβολικά τις σχέσεις σας

Αποδέξου ότι η πολλή σκέψη παίζει θεμιτό ρόλο στη ζωή, αλλά μπορεί να μην είναι πάντα χρήσιμη.

Η σκέψη είναι σημαντική. Αν δεν το σκεφτόσουν, θα ξεχνούσες να πληρώσεις έναν λογαριασμό ή θα έμενες σε μια σχέση που δεν είναι καλή για σένα. Η σκέψη είναι έγκυρη και απαραίτητη, αλλά η χρήσιμη σκέψη μετατρέπεται σε υπερβολική σκέψη όταν ανησυχείς για πράγματα που είναι εντελώς παράλογα ή έξω από τον έλεγχό σου.

Σταμάτησε να προσπαθείς να διαβάζετε μεταξύ των γραμμών και αντ' αυτού λάβε υπόψη τον σύντροφό σου.

Όταν είσαι υπερβολικός, σου αρέσει να διαβάζεις το μυαλό σου. Δημιουργείς ένα ολόκληρο σενάριο για ένα άλλο άτομο που δεν έχει καμία βάση στην πραγματικότητα. Νιώθεις ότι δεν έχεις κανέναν έλεγχο στο πόσο παρασύρεσαι. Μια πραγματικά ριζοσπαστική πρακτική είναι να αρχίσεις να βασίζεσαι στα λόγια των άλλων. Αν είναι υπερβολικό να το κάνεις αυτό με έναν ρομαντικό σύντροφο, ξεκίνησε να το κάνεις με φίλους ή μέλη της οικογένειας. Όταν σου λένε κάτι, σκέψου ότι εννοούν ακριβώς αυτό που είπαν. Μην υποθέτεις ότι υπάρχουν κρυφά μηνύματα. Μόλις το καταφέρεις, οι σχέσεις θα είναι πολύ λιγότερο εξαντλητικές!

Αποδέξου τι μπορείς και τι δεν μπορείς να ελέγξεις.

Ο σύντροφός σου φεύγει για επαγγελματικό ταξίδι. Ίσως ανησυχείς ότι δεν θα σου είναι πιστός. Κάνε μια λίστα (σε χαρτί ή στο κεφάλι σου) με αυτά που μπορείς και δεν μπορείς να ελέγξεις σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι τι κάνεις εσύ όσο λείπει (ίσως μπορείς να είσαι απασχολημένη για να μην έχεις εμμονή), μπορείς να του μιλήσεις για το πώς νιώθεις και να του ζητήσεις να σε καλεί τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Αυτό που δεν μπορείς να ελέγξεις είναι τι κάνει όσο είναι εκεί. Αποδεχόμενη αυτό θα μπορούσε να σε βοηθήσει να αποκαταστήσεις ελαφρώς τη λογική σας.

Αναρωτήσου εάν η έλλειψη εμπιστοσύνης σου είναι ένδειξη μιας ανθυγιεινής σχέσης.

Εάν είσαι σε σχέση και συχνά σκέφτεσαι υπερβολικά αν ενδιαφέρεται ο σύντροφός σου ή αν σου είναι πιστός, ρίξε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι συμβαίνει. Ίσως το ένστικτό σου να σε καθοδηγεί προς την αλήθεια. Ίσως αυτό το άτομο με το οποίο είσαι μαζί να μην αξίζει πραγματικά την εμπιστοσύνη σου. Δεν λέω ότι αυτό συμβαίνει πάντα. Μερικές φορές απλώς παλεύεις με ζητήματα εμπιστοσύνης που σίγουρα αξίζει να το εξετάσεις.

Φρόντισε να έχεις μια γεμάτη ζωή έξω από τον σύντροφό σου.

Είναι πολύ πιο εύκολο να χαμηλώσεις την ένταση στο μυαλό σου εάν έχεις ένα χόμπι ή ένα άθλημα να κάνεις αντί να κάθεσαι μόνο στο σπίτι. Εάν είσαι μόνη, το μυαλό σου θα αρχίσει να αγωνίζεται για το τι κάνει ο σύντροφός σου. Κάνε στον εαυτό σου (και στον εραστή σου) μια χάρη και απόλαυσε μια γεμάτη ζωή!

Μίλησε με φίλους για το πώς νιώθεις.

Ξέρω ότι είναι δελεαστικό να μιλάς στον εραστή σου για τα πάντα. Ως επί το πλείστον, όλη αυτή η συνομιλία είναι καλή – το να είστε συναισθηματικά οικείοι ο ένας με τον άλλο είναι σημαντικό, αλλά δεν θέλεις επίσης να τον πνίξεις. Φρόντισε να μιλήσεις με τις φίλες σου για το τι σου συμβαίνει. Χρησιμοποίησε τες ως πηγή, αλλά επίσης πρόσεξε να μην τις χρησιμοποιήσεις υπερβολικά, διαφορετικά θα βαρεθούν να ακούνε για τη σχέση σου!

Αποδέξου ότι η αβεβαιότητα είναι μέρος της ζωής.

Σκέψου το πόσο συχνά αλλάζουν τα πράγματα γύρω σου και μέσα σου; Τόσο πολύ! Ο κόσμος πάντα αλλάζει και εξελίσσεται. Σύμφωνα με την Pema Chodron, συγγραφέα του Comfortable with Uncertainty, όσο περισσότερο μπορείς να αφεθείς και να παραδεχτείς ότι ολόκληρη η εμπειρία σου είναι αβέβαιη, τόσο περισσότερη γαλήνη θα νιώσεις. Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις, αλλά τελικά αξίζει τον κόπο.

Κάνε στον εαυτό σου ερωτήσεις που θα σε επαναφέρουν στην παρούσα στιγμή.

Όταν σκέφτεσαι υπερβολικά, το μυαλό σου βρίσκεται στο μέλλον ή στο παρελθόν. Ποτέ δεν σκέφτεσαι υπερβολικά την παρούσα στιγμή. Αυτό είναι ένα μεγάλο μυστικό που πρέπει να ξέρεις! Η παρούσα στιγμή είναι ασφαλής από υπερβολική σκέψη. Για να επαναφέρεις τον εαυτό σου στο εδώ και τώρα, κάνε ερωτήσεις όπως: «Πού είναι τα πόδια μου; Τι συναισθήματα νιώθω αυτή τη στιγμή; Πού τα νιώθω στο σώμα μου;» Αυτές οι ερωτήσεις σε αναγκάζουν να βγεις από το κεφάλι σου και να επανέλθεις στο φυσικό σου σώμα, απαλλάσσοντάς σε προσωρινά από την εξαντλητική υπερβολική σκέψη.

Ξεκίνησε να χρησιμοποιείς φράσεις και μάντρα αγάπης για τον εαυτό σου για να σε γειώσετε στην πραγματικότητα.

Τα μάντρα σου μπορούν να βασίζονται σε αυτά που τείνουν να εστιάζουν οι υπερβολικές φωνές. Εάν οι φωνές σου απεχθάνονται τον εαυτό σου, τα μάντρα σου μπορεί να αγαπούν τον εαυτό σου. Μπορείς να λες, «Είμαι αρκετή. Είμαι αξιαγάπητη. Είμαι άξια. Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ». Εάν η υπερβολική σκέψη σου επικεντρώνεται στον σύντροφό σου, θα μπορούσες να πεις κάτι σαν, «Ο σύντροφός μου με αγαπάει. Τον εμπιστεύομαι. Μπορώ να δεχτώ τον λόγο του». Στην αρχή, μπορεί να νιώθεις ότι λες ψέματα στον εαυτό σου, αλλά υπόσχομαι ότι μετά από λίγο αυτά τα μάντρα θα αρχίσουν να βυθίζονται στο πνεύμα σου.

Όταν νιώθεις ότι ανησυχείς, ανακατεύθυνε την προσοχή σου σε κάτι άλλο στιγμιαία.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι υπερβολικά σκεπτόμενοι είναι να ακούν τις σκέψεις στο μυαλό τους σαν να είναι γεγονότα. Το μυαλό σου σου φωνάζει κάτι κακό και το πιστεύεις. Αντί να μπαίνεις πιο βαθιά στο τούνελ με όλες τις φορτισμένες σκέψεις σου, σκέψου να τις αγνοήσεις. Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά η στιγμιαία απόσπαση της προσοχής μπορεί να σε κάνει να σκέφτεσαι υπερβολικά παρά τον εαυτό σου. Δοκίμασε να κάνεις σε ένα ζεστό ντους, να τηλεφωνήσεις σε έναν φίλο για να δεις πώς είναι ή να αδειάζεις τη σκέψη σου.

 

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Αμερικανική έρευνα: 20 φράσεις υποστήριξης που θες να ακούς και να μοιράζεσαι με άλλους

«Είμαι υπερήφανος για εσένα», «Πιστεύω σε εσένα», απλές φράσεις που θέλουμε να ακούμε και να μοιραζόμαστε με άλλους και έχουν τεράστια συναισθηματική δύναμη. Γράφει ο Μάνος Νομικός

ΣΧΕΣΕΙΣ

Λόγοι για τους οποίους δυσκολεύεσαι να αφήσεις πίσω σου μη διαθέσιμους συναισθηματικά άνδρες

Διάβασέ τους καλά, μάθε τους απέξω και πάρε επιτέλους τα μέτρα σου

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

Προτεινόμενα

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Δημιουργήστε τα δικά σας γλυκά έθιμα αυτό το Πάσχα

CELEBS

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα!

Πότε και πού θα γίνει ο γάμος του κορυφαίου μπασκετμπολίστα