Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

With or without you: όταν η τρυφερότητα κάνει φτερά από τη σχέση

Πώς η έλλειψη επαφής καταστρέφει τα ερωτικά ζευγάρια και πώς να την αντιμετωπίσεις



Η οικειότητα είναι απαραίτητη για κάθε υγιή σχέση. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ζευγάρια που ταλαιπωρούνται από έλλειψη αγάπης. Εάν πρόκειται για κάτι που αντιμετωπίζεις, τότε ξέρεις από πρώτο χέρι πώς είναι να ζητάς τη σωματική οικειότητα από το άτομο που κοιμάται δίπλα σου. Ειρωνικό, κατά μία έννοια, αλλά κυρίως μπορεί να είναι επίσης καταστροφικό και αιτία κατάθλιψης.

Ωστόσο, γιατί η έλλειψη στοργής εμφανίζεται ακόμη και σε φαινομενικά στοργικές και τρυφερές σχέσεις; Πώς σας επηρεάζει και το πιο σημαντικό, τι μπορεί να γίνει για αυτό;

Τι κρύβεται πίσω από την έλλειψη στοργής και οικειότητας σε μια σχέση;

Πότε εξαφανίστηκαν οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα τρυφερά αγγίγματα από τη σχέση σου; Πότε σταματήσατε να κοιμάστε αγκαλιά κι αρχίσατε να πέφτετε ο ένας με την πλάτη γυρισμένη στον άλλον; Το πιο σημαντικό: γιατί συνέβη;

Μερικές φορές, αγαπάμε σε μια γλώσσα που δεν ο άλλος δεν καταλαβαίνει και το αντίστροφο. Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: διαφορετικά άτομα χρειάζονται διαφορετικά επίπεδα αγάπης για να λειτουργήσουν. Όλα εξαρτώνται πραγματικά από τη γλώσσα αγάπης που μιλάει ο καθένας σας. Λοιπόν, μία από αυτές τις πέντε ερωτικές γλώσσες είναι η φυσική αφή. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που προτιμούν να χρησιμοποιούν μη λεκτική επικοινωνία για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους αντί να λένε κυριολεκτικά «Σ' αγαπώ».

Δεν θα σου πουν ότι σε αγαπούν αμέσως. Δεν θα σου γράψουν ρομαντικά ποιήματα ούτε θα σε ξαφνιάζουν με τρυφερές εκπλήξεις κάθε τόσο. Όμως, θα χρησιμοποιήσουν κάθε ευκαιρία που έχουν για να αγγίξουν το αγαπημένο σου πρόσωπο, να κρατήσουν το χέρι σου όταν μιλούν, να σε αγκαλιάσουν ή να σε φιλήσουν ενώ περπατάτε.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να βρίσκονται συνεχώς κοντά στο άτομο που αγαπούν. Αυτή η εγγύτητα τους δίνει ασφάλεια, άνεση και ικανοποίηση. Δεν υπάρχει πρόβλημα όταν βρίσκεις έναν σύντροφο που έχει την ίδια επιθυμία για φιλί, αγκαλιά και σεξουαλική επαφή. Αλλά, τι συμβαίνει όταν δύο άνθρωποι δείχνουν την αγάπη τους με εντελώς διαφορετικούς τρόπους ενώ θέλουν να είναι μαζί;

Τι γίνεται αν ο σύντροφός σου είναι εσωστρεφής; Τι γίνεται αν η σωματική έκφραση της αγάπης σημαίνει για εκείνον να βγει από τη ζώνη άνεσής του;

Έτσι, προτού κατηγορήσεις τον σύντροφό σας για αδιαφορία, λάβε υπόψη αυτή τη δυνατότητα. Παρατήρησε τη συμπεριφορά του προσεκτικά. Εκφράζει την αγάπη του μέσω άλλων γλωσσών; Μήπως προτιμά να σε καλομαθαίνει ή να σου αγοράζει δώρα. Ίσως, απολαμβάνει να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί σου ή να εκφράζει την άνευ όρων αγάπη του κάνοντας μικρές, καθημερινές χειρονομίες.

Εάν συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία: εσύ και ο σύντροφός σου δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα αγάπης. Παρόλο που αυτή η συνειδητοποίηση από μόνη της δεν θα λύσει μαγικά το πρόβλημά σας, ξέρεις τι αντιμετωπίζεις.

Ο χειρότερος τύπος απόστασης είναι η συναισθηματική

Οι άνθρωποι που έχουν παρόμοια μήκη κύματος δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διατηρήσουν μια σχέση μεγάλης απόστασης ζωντανή παρά τα χιλιόμετρα μεταξύ τους. Τι γίνεται όμως με εκείνους που κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ στην ουσία βρίσκονται μίλια μακριά;

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με σένα και τον σύντροφό σου. Είναι φυσικά παρών στη ζωή σου, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν φαίνεται να αισθάνεσαι πραγματικά την παρουσία του. Η έλλειψη τρυφερότητας με την οποία αγωνίζεστε αυτήν τη στιγμή δεν είναι παρά μια άμεση συνέπεια αυτής της συναισθηματικής απόστασης. Εσείς οι δύο απομακρυνθήκατε ο ένας από τον άλλον με την πάροδο των ετών.

Αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια σε ένα συγκεκριμένο σημείο της σχέσης τους. Δεν ξέρετε πότε και πώς συνέβη, αλλά παραδέχεστε και οι δύο ότι αισθάνεστε αποσυνδεδεμένοι συναισθηματικά από τον σύντροφό σας.

Για ορισμένα ζευγάρια, δυστυχώς, αυτό είναι το τέλος της ρομαντικής τους σχέσης. Έχουν σταματήσει να αγαπούν ο ένας τον άλλον, και αυτό δεν είναι παρά ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να χωρίσουν.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι το βλέπουν ως τίποτα περισσότερο από μια κρίση. Αποφασίζουν να το καταπολεμήσουν και να καταβάλουν όλες τις προσπάθειές τους στην αποκατάσταση της χαμένης οικειότητας.

Η αγάπη σου δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί, αλλά σίγουρα βρίσκεται στο δρόμο της καταστροφής. Για χρόνια, κανείς δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα για να την κρατήσει ζωντανή και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσετε τα ερείπια αυτού που κάποτε ήταν η μεγάλη σας αγάπη.

Ακούγεται οικείο, έτσι; Λοιπόν, αυτή είναι μια αρκετά κοινή κατάσταση με μακροχρόνια ζευγάρια σε δεσμευμένες σχέσεις. Το συμπέρασμα είναι ότι αρχίσατε να παίρνετε ο ένας τον άλλον ως δεδομένο. Η φάση ερωτοτροπίας έχει περάσει από καιρό. Το πάθος έχει φύγει, οι πεταλούδες στην κοιλιά σας κοιμούνται, αλλά η πείνα της επαφής είναι εκεί.

Εσείς και ο σύντροφός σας δεν είστε πλέον εραστές ή ρομαντικοί σύντροφοι. Μπορεί να είστε φίλοι ή συν-γονείς, αλλά πάνω απ’ όλα, είστε συγκάτοικοι. Δεν ζείτε μαζί – συνυπάρχετε ο ένας δίπλα στο άλλον.

Δεν αισθάνεσαι πλέον άνετα στο δέρμα σου

Η έλλειψη σωματικής επαφής σε μια ρομαντική σχέση φέρνει πολλά προβλήματα αυτοεκτίμησης. Είσαι σίγουρη ότι ο σύντροφός σου δεν σε βρίσκει πλέον ελκυστική. Το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να αρχίσεις να ψάχνεις για ελαττώματα πάνω σου. Έχεις πάρει βάρος; Ή, ίσως έχασες πάρα πολλά κιλά; Πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό με τα μαλλιά σου; Θα βοηθούσε μια ανανέωση στην γκαρνταρόμπα σου; Ή μήπως να άλλαζες το άρωμά σου;

Αρχίζεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με όλους τους άλλους άντρες και γυναίκες - ειδικά με εκείνους που βρίσκονται κοντά σου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι ότι αυτά τα ζητήματα αυτοεκτίμησης κολλάνε ακόμη και αν η σχέση σου διαλύεται. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλάβεις ότι είσαι πανέμορφη με τον τρόπο που είσαι, και σου παίρνει πολύ χρόνο για να αποδεχτείς τις ατέλειές σου.

Η μοναξιά δεν είναι έλλειψη συντροφιάς - είναι έλλειψη σκοπού

Η αφή, ιδιαίτερα, είναι τόσο σημαντική, όχι μόνο στις σχέσεις, την ανθρώπινη σύνδεση και την ανθρώπινη προσκόλληση, αλλά και στην υγεία και την ευημερία σου, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έλλειψη οικειότητας και η στέρηση αφής προκαλούν έλλειψη οξυτοκίνης, της ορμόνης αγάπης. Κατά συνέπεια, η κατάθλιψη αρχίζει να εμφανίζεται στον κόσμο σου. Ακόμα κι αν δεν είσαι μόνη σωματικά και τεχνικά, νιώθεις πολλή μοναξιά.

Έχεις έναν ρομαντικό σύντροφο, αλλά τις περισσότερες φορές, νιώθεις σαν να είσαι μόνη. Αισθάνεσαι ανεπιθύμητη και μη ελκυστική, κάτι που δεν μπορεί να είναι ευχάριστο για κανέναν.

Πώς το διορθώνετε;

Τι συνέβη σε όλα αυτά τα πυροτεχνήματα της αρχή της σχέσης σας; Λοιπόν, μαζί τα εξαφανίσατε. Ωστόσο, συμβαίνει και στα καλύτερα ζευγάρια αυτό. Όμως, τώρα που γνωρίζετε το πρόβλημα, ήρθε η ώρα να δράσετε. Αναζωογονήστε τη σπίθα στο ρομαντισμό σας και δείτε να επιστρέφει στη χρυσή εποχή της.

Το άτομο που προσπαθείτε να προσεγγίσετε δεν είναι συναισθηματικά διαθέσιμο αυτήν τη στιγμή. Παρακαλώ προσπάθησε ξανά αργότερα... Όλα αυτά ήταν ένα θέμα από την αρχή; Είναι πιθανό ότι αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά; Ήσουν τυφλωμένη από την αγάπη που δεν το πρόσεξες; Είναι πιθανό ότι προσποιούσουν ότι δεν σε ενοχλούσε τότε; Αλλά τώρα, έχεις φτάσει σε ένα σημείο που είναι αρκετά;

Εάν πρόκειται για κάτι με το οποίο μπορείς να ταυτιστείς, δεν έχεις πολλές επιλογές. Ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να ξεχάσεις ότι θα το λύσει η αγάπη σου. Εάν αυτό θα μπορούσε να συμβεί, θα είχε συμβεί μέχρι τώρα.

Επομένως, μπορείς είτε να αγκαλιάσεις την κατάσταση είτε να αφήσεις την κατάσταση. Μπορείς είτε να καταδικάσεις τον εαυτό σου σε μια αγάπη χωρίς ζωή δίπλα του ή να συνεχίσεις μόνη σου. Μπορείς είτε να παραμείνεις σε αυτήν τη μονόπλευρη σχέση είτε να προχωρήσεις με την ελπίδα να βρεις αυτή που σου αξίζει.

Δεν θα σου πω ψέματα: και στις δύο περιπτώσεις, θα πληγώσεις την καρδιά σου, αλλά μόνο μία επιλογή θα μετατρέψει ολόκληρη τη ζωή σου σε μια σκοτεινή σήραγγα χωρίς να σε περιμένεις φως στο τέλος της.

Το πώς κάποιος ανταποκρίνεται σε σένα μπορεί να μην έχει καμία σχέση με σένα

Όταν κάτι δεν υπάρχει στη σχέση μας, τείνουμε να κατηγορούμε τον εαυτούς μας. Εάν στερείται αφής, θα το πάρεις αμέσως ως το τέλος του κόσμου. Έχει εξαφανιστεί η αγάπη ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου; Η σχέση σας έφτασε στην ημερομηνία λήξης της; Είναι άπιστος; Έχει συναισθηματική σχέση; Δεν είναι πλέον ελκυστικός;

Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ο σύντροφός σου δεν είναι στοργικός λόγω κάποιου άλλου προβλήματος που δεν σχετίζεται καθόλου με τη σχέση σας; Είναι πιθανό κάτι έξω από την κοινή σας ζωή να πηγαίνει στραβά; Η ενήλικη ζωή το κάνει αυτό στους ανθρώπους. Είμαστε όλοι απασχολημένοι, τρέχουμε μεταξύ των καθηκόντων και των ευθυνών.

Ίσως, ο σύντροφός σου αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα ψυχικής υγείας. Ίσως περνάει κατάθλιψη ή απλώς μια αγχωτική περίοδο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι περισσότερο από προφανές ότι κάτι τον απασχολεί.

Επομένως, το να δείχνουν τρυφερότητα απλά δεν είναι το πρωταρχικό πράγμα στο μυαλό τους αυτήν τη στιγμή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αρχίσετε να εργάζεστε για την αιτία πριν ασχοληθείτε με τις συνέπειες. Μίλησε μαζί, ξανακέρδισε την εμπιστοσύνη του και κάνε τον να νιώσει ότι μπορεί να σου πει τα πάντα. Μην τον κρίνεις, αλλά άκουσε προσεκτικά ό,τι έχει να πει.

Εσείς οι δύο πρέπει να αναδημιουργήσετε το ασφαλές περιβάλλον στη σχέση. Τη στιγμή που θα επιτύχετε αυτόν τον δύσκολο στόχο, η επικοινωνία σας θα βελτιωθεί και η φυσική αγάπη θα κάνει την μεγάλη επιστροφή της.

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Παθητική Επιθετικότητα: ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες

Η παθητική επιθετικότητα καταστρέφει τις σχέσεις, δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγετε

ΣΧΕΣΕΙΣ

Tι μας μαθαίνει η σχέση των Keanu Reeves και Alexandra Grant

Kάτι παραπάνω από ένα αντισυμβατικό matching γιατί  «η ομορφιά είναι αγάπη»

ΣΧΕΣΕΙΣ

Δέκα ενδείξεις ότι έχετε συμβιβαστεί σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί πια

Πώς να καταλάβετε ότι ήρθε η ώρα να διεκδικείσετε κάτι παραπάνω

Προτεινόμενα

BLOGS

"Το πιο ρομαντικό που μπορείς να κάνεις για κάποιον είναι να βρεθείς κοντά του όταν σε χρειάζεται" James McAvoy

Γοητευτικός, ταλαντούχος και φιλάνθρωπος – ένας ευγενικός υπερήρωας!

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Σαββάτου 20 Απριλίου

Εάν πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής τα έχετε δει όλα, θα διαπιστώσετε ότι κάνατε λάθος