Skip to main content

ΣΧΕΣΕΙΣ

Ξέμεινες Αύγουστο στο γραφείο; Πώς θα επιβιώσεις – και, θα τολμούσαμε να πούμε, θα το απολαύσεις

Είτε επέστρεψες μόλις από τις διακοπές σου είτε δεν έχεις φύγει (ακόμα), οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις εργάσιμες μέρες του υπόλοιπου καλοκαιριού έως και ευχάριστες.


Γεωργία Κοντού


Αύγουστος και γραφείο είναι δύο λέξεις που φαίνεται να μην κολλάνε στην ίδια πρόταση, ειδικά στην Ελλάδα, που είναι ο μήνας που αδειάζουν οι επαγγελματικοί χώροι. Για πολλούς εργαζόμενους όμως είναι πραγματικότητα. Πώς θα επιβιώσεις αν είσαι ανάμεσα σε αυτούς, για οποιονδήποτε λόγο; Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν έως και να περάσεις καλά αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Δεν χρειάζεται να απωθείς τα συναισθήματά σου: Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ζηλεύεις τις συναδέλφους που ανεβάζουν selfies από παραλίες ή να μην έχεις καμία όρεξη για δουλειά. Προσπάθησε όμως να σκεφτείς κάτι διαφορετικό: «Αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία του χρόνου να δοκιμάσω κάτι άλλο, για παράδειγμα να πάρω πρωτοβουλίες που δεν μπορώ τους υπόλοιπους μήνες και να αποδείξω την αξία μου». Ή: «Επιτέλους, το γραφείο είναι εντυπωσιακά ήσυχο. Μπορώ να αφοσιωθώ στη δουλειά μου χωρίς εκείνη τη φλύαρη συνάδελφο που με διακόπτει διαρκώς».

Μη βάζεις πολύ ψηλά τον πήχυ: Αν αυτή την περίοδο έχεις αναλάβει και καθήκοντα συναδέλφων που βρίσκονται σε άδεια, κανένας δεν θα έχει υπερβολικά ψηλές προσδοκίες από εσένα, οπότε δεν χρειάζεται να έχεις ούτε εσύ από τον εαυτό σου. Δώσε προτεραιότητες και θέσε εκ των προτέρων μια συγκεκριμένη ώρα που θα φύγεις από το γραφείο, για να μη βρεθείς να δουλεύεις υπερωρίες Αυγουστιάτικα.

Μη διστάσεις να πεις «όχι»: Αν κάποιος συνεργάτης επιχειρήσει να σε φορτώσει με ευθύνες που δεν είναι δικές σου – επειδή, για παράδειγμα, λείπει ο προϊστάμενός σου σε κάποιο νησί – μη διστάσεις να του απαντήσεις: «Αυτό δεν μπορώ να το αναλάβω». Θα αποφύγεις πιθανά λάθη, περιττό στρες και τον κίνδυνο της υπερκόπωσης.

Απόλαυσε τη χαλαρή ατμόσφαιρα του γραφείου: Την περίοδο που λείπουν οι διευθυντές, αλλά και το μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων, θα δεις το επαγγελματικό περιβάλλον σου να μεταμορφώνεται. Μη διστάσεις να κάνεις συχνά διαλείμματα για να γνωρίσεις συναδέλφους με τους οποίους δεν είχες την ευκαιρία να μιλήσεις στο παρελθόν, αλλά και για να χαλαρώσεις πίνοντας έναν καφέ. Οι γνωριμίες που θα κάνεις θα σε αναζωογονήσουν και μπορεί να σου χρησιμεύσουν στο μέλλον με αναπάντεχους τρόπους.

Γίνε πιο δημιουργική: Αν είσαι από τους τυχερούς που τον Αύγουστο δεν επωμίζονται επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω της απουσίας των συναδέλφων τους αλλά μένουν πίσω για τυπικούς λόγους, περισσότερο σαν «προσωπικό ασφαλείας», αξιοποίησε την πιο χαλαρή ατμόσφαιρα αυτής της περιόδου να κάνεις κάτι πιο δημιουργικό, είτε με δική σου πρωτοβουλία είτε στο πλαίσιο των όσων σου έχουν αναθέσει. Ποιος ξέρει, μπορεί τον Σεπτέμβριο να σε περιμένει μια νέα καριέρα ή μια προαγωγή.

Πες «ναι» σε ένα after-office ποτό: Οι βόλτες μετά τη δουλειά είναι συχνά εξοντωτικές, γιατί στο τέλος μιας ούτως ή άλλως κουραστικής ημέρας πρέπει να πάρεις το αυτοκίνητό σου, να πας κάπου κεντρικά, να αναζητήσεις πάρκινγκ και, ενδεχομένως, να κάνεις socializing με ανθρώπους που δεν πολυθέλεις. Αυτή την περίοδο όμως μπορεί να γίνουν αληθινά απολαυστικές, καθώς θα βγεις με λίγους και καλούς συναδέλφους και θα απολαύσεις τις ευκολίες μιας άδειας πόλης.

Μην αποθαρρύνεσαι από τις αναποδιές: Κάποιο μηχάνημα θα χαλάσει, κάποιο πρότζεκτ θα μείνει πίσω, θα προκύψει μια υποχρέωση που δεν θα μπορείς να αποφύγεις αλλά ούτε να ολοκληρώσεις τόσο καλά όσο οι πιο έμπειροι συνάδελφοι που βρίσκονται σε άδεια. Δεν πειράζει όμως, είναι όλα στο πρόγραμμα. Αντί να αυτομαστιγωθείς και να αγχωθείς, σκέψου ότι και μόνο που βρίσκεσαι στο γραφείο τον Αύγουστο κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Και μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με τους προϊσταμένους σου για συμβουλές, από φόβο ότι θα τους «ενοχλήσεις» στις διακοπές. Είναι προτιμότερο από το να βρουν, επιστρέφοντας στο γραφείο, το χάος.

Δώσε περιθώριο στο όνειρο: Αν έχεις τις διακοπές μπροστά σου, για παράδειγμα τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου ή τον Σεπτέμβριο, κάνε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα και αφιέρωσέ τα στον προγραμματισμό του ταξιδιού σου. Διάβασε, για παράδειγμα, για παραλίες που μπορείς να επισκεφτείς εκεί και αντάλλαξε συμβουλές με φίλους που έχουν επισκεφτεί ήδη τον προορισμό. Μετρώντας αντίστροφα και σχεδιάζοντας το ταξίδι στο μυαλό σου, θα φορτίσεις εντυπωσιακά τις μπαταρίες σου για τις εργάσιμες μέρες που απομένουν.


Photo by Artiom Vallat on Unsplash

Διαβάστε επίσης

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι 11 πιο απαραίτητες δεξιότητες των επιτυχημένων συντρόφων

Ποιες στάσεις και συμπεριφορές χρειάζονται στις ευτυχισμένες μακροχρόνιες σχέσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Πώς να διαφωνείς με «επιτυχία» – χρήσιμες συμβουλές από τους ειδικούς

Το να ξέρεις πώς να «μαλώνεις» είναι σωτήρια δεξιότητα στη σχέση σου, μάθε πώς να την αποκτήσεις

ΣΧΕΣΕΙΣ

Συμπεριφορές που προδίδουν ότι κάποιος σας αντιπαθεί

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος δεν χαίρεται και πολύ όταν σας βλέπει, ακόμα κι αν δεν το παραδέχεται

Προτεινόμενα

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Ζώδια Παρασκευής 29 Μαρτίου

Μην αποφύγετε να βρείτε τη λύση σε κάτι που σας βασανίζει, όσο και αν φοβάστε μήπως πληγωθείτε

BLOGS

Η Beyoncé αποκαλύπτει την tracklist του νέου της δίσκου, Cowboy Carter

Ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα cover του “Jolene” της Dolly Parton, αλλά και συμμετοχή του θρύλου της country, Willie Nelson

VIRAL

Το teaser trailer της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου Kinds Of Kindness είναι εδώ

Στο Ιστορίες Καλοσύνης πρωταγωνιστεί η άρτι βραβευθείσα με Όσκαρ Emma Stone, ενώ το σενάριο της ταινίας συνυπογράφει το δίδυμο Γιώργος Λάνθιμος-Ευθύμης Φιλίππου.